Nämä 5 asiaa tekevät teehaudutuksen

teekannuja ja teen haudutusvälineitä

Nämä 5 asiaa tekevät teehaudutuksen

Tuntuuko teen valmistaminen vieraalta kuin alkeamia? Jos haluat oppia hauduttamaan hyvää teetä, riittää kun huomioit nämä viisi asiaa.

Lehtien laatu

Kaikki teet eivät ole samanlaisia. Vaikka houkutus ostaa esimerkiksi halvin kaupasta löytyvä sencha on välillä suuri, anna myös kalliimmille teelaaduille mahdollisuus yllättää.

Teen laatu on veden laadun lisäksi kenties tärkein haudutukseen vaikuttava tekijä. Korkeampi hinta vastaa useimmiten korkeampaa laatua, joka määrittyy esimerkiksi käytetystä lehtimateriaalista ja poiminta-ajasta. Huokeatkaan teet eivät silti ole huonoja, kunhan niitä arvostelee sellaisina kuin ne ovat.

Lehtien määrä

Lehtien määrä suhteessa veden määrään on äärimmäisen tärkeää saada oikein, jottei teestä tule kitkerää. Tässä vaiheessa kannattaa jo miettiä, mitä haudutusvälinettä käytät, jotta osaat arvioida veden määrän ja sen mukaan tarvittavan lehtimäärän.

Eri teet hautuvat erilailla. Esimerkiksi japanilaisen vihreän teen pinta on hangattu rikki, jonka vuoksi se hautuu äärimmäisen nopeasti. Toisaalta esimerkiksi kokolehtisillä ja palloiksi kierretyillä oolongeilla kestää kauan ennen kuin lehdet avautuvat ja pääsevät kunnolla uuttumaan. Oikean lehtien määrän oppii ajan kanssa, eikä ole olemassa mitään helppoa kikkaa, jolla päätellä oikea lehtimäärä.

Haudutusväline

Haudutusvälineen merkitys teelle jää valitettavan usein liian vähälle huomiolle. Teelaadun mukaan oikein valittu väline voi kunnolla avata teen maun ja aromin, mutta väärä haudutusväline saattaa pilata koko haudutuksen.

Teelehdillä pitäisi olla aina tilaa avautua. Tämän takia teepallot ovat huonoja teevälineitä, etenkin niille teelehdille jotka laajenevat runsaasti vedessä. Käytä mieluummin mahdollisimman laakea teesiivilää.

Teekannut ovat erinomainen tapa valmistaa mustaa teetä, oolongia ja puerhia, mutta vihreälle teelle ne eivät välttämättä ole paras vaihtoehto. Teekannu pitää nimittäin veden lämmön niin hyvin, että vihreä tee saattaa kitkeröityä. Jos haudutat vihreää teetä kannussa, kiinnitä huomiota veden lämpötilaan, lehtien määrään ja haudutusaikaan.

Veden lämpötila

Monet aloittavat teenjuojat kiinnittävät erittäin paljon huomiota veden lämpötilaan lehtien määrän ja haudutusajan lisäksi. Lämpötila on toki tärkeä teen valmistuksessa, mutta se pitää aina suhteuttaa lehtien määrään, teen laatuun ja haudutusvälineeseen nähden.

Vihreät teet ja rikottu-lehtiset teet hautuvat nopeasti, joten niiden kohdalla voi tarvittaessa hieman viilentää veden lämpötilaa. Teekannu pitää hyvin lämpötilaa, joten jos hauduttaa kannussa herkkiä teelaatuja, kannatta veden lämpötilan kanssa olla varovainen. Toisaalta siivilä teemukissa antaa veden jäähtyä nopeasti, joten silloin voi huoletta käyttää melko kuumaa vettä.

Haudutusaika

Lopulta myös haudutusaika vaikuttaa suuresti haudutuksen laatuun. Aikaa arvioitaessa kannattaa ottaa huomioon lehtien määrä ja laatu, veden määrä ja veden lämpötila.

Tavanomaiset nyrkkisäännöt sopivasta haudutusajasta esimerkiksi vihreälle ja mustalle teelle eivät riitä pitkälle. Jokainen yksittäinen teelaatu hautuu eri tavalla, mutta lisäksi jokaisen eri tuottajan tee ja jokainen tee-erä hautuu hieman eri tavalla. Parhaiten haudutusaikaa oppii arvioimaan ajan kanssa sitä mukaan kun teestä kertyy kokemusta. Sen vuoksi haudutusajan mittaaminen sekunttikellolla on parasta unohtaa.


Tilaa teetä Chayan laajasta valikoimasta ja kokeile itse eri haudutustekniikoita!