Kirishima Aracha Shincha 2018 – Japanilainen vihreä tee

Aracha tee on viimeistelmätöntä teetä, jota ei ole lajiteltu tai paahdettu lopullisesti. Siksi sen maku on normaalia vihreää teetä runsaampi ja syvempi.

Mitä on Aracha-tee?

Aracha on harvinainen teelaatu, jota tuotetaan vain pieniä määriä heti sadonkorjuun jälkeen. Sitä voisi verrata trendikkäisiin  tuoreviineihin kuten ”vihreään viiniin” tai ranskalaiseen beaujolais nouvea -viiniin, jotka on tarkoitettu juotavaksi nopeasti uuden satokauden alettua.

Periaatteessa aracha on viimeistelmätöntä teetä, jota ei ole vielä lajiteltu tai paahdettu lopullisesti. Siksi sen kosteustaso on normaalia vihreää teetä korkeampi.  Korkeampi kosteusprosentti korostaa teen tuoreutta, mutta se myös tekee teestä vaikeammin säilytettävää. Aracha onkin parasta juoda nopeasti pussin avaamisen jälkeen, tai sitä kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Koska arachaa ei ole lajiteltu täysin, se sisältää teelehtien lisäksi pieniä määriä lehtiruotia, varsia sekä teesilmuja. Tässä teessä varsia on suhteellisen vähän, mutta nekin vaikuttavat osaltaan makuun. Varret sisältävät vähemmän kofeiinia, enemmän rauhoitavaa teaniinia, ja niiden maku on täyteläisempi.

Ensimmäisen sadon tee Hayashin perheeltä

Nyt arvioitava aracha-tee on peräisin Kirishiman alueelta Kagoshiman prefektuurista, aivan Japanin eteläkärjestä. Teen on kasvanut Hayashi-perheen teetilalla, joka sijaitsee Kirishima-vuoren juurella.

Hayashin perhe tuottaa erinomaista 100% luomuteetä, jota on viime aikoina alettu tuomaan enemmän Eurooppaan. Muita tältä teetilalta tulevia valikoimamme teelaatuja ovat Miumori Kirishima Shincha, Kirishima Tokujou Sencha & Miumori Kirishima Matcha. Nämä teelaadut ovat hyvä esimerkki korkealaatuisesta teestä, joka on peräisin vain yhdeltä tietyltä viljelmältä.

Hayashin teetila on perustettu vuonna 1897, ja perhe siirtyi luomuviljelyyn asteittain jo vuodesta 1997 lähtien. Pitkä kokemus luomuviljelystä näkyy selkeästi tilan tuottaman teen laadussa.

Vihreä tee Asatsuyu-teelajikkeesta

Suurin osa Hayashi-tilan viljelemästä teestä on Asatsuyu-teelajiketta. Kyseinen lajike löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1950-luvulla, ja siitä tuli nopeasti hyvin suosittu teelaatu. Asatsuyu tunnetaan lehtien tummasta väristä, vehreästä kasvimaisuudestaan ja makeudestaan.

Runsaan, pehmeän kasvimaisen ja voimakkaasti umamin kaltaisen makunsa vuoksi Asatsuyua verrataan usein gyokuro-teehen. Gyokuro on Japanin hienoin teelaatu, joka valmistetaan varjostamalla teepensaita pari viikkoa ennen sadonkorjuuta. Silloin lehtien väri syvenee ja maku syvenee. Koska Asatsuyun maku muistuttaa gyokuroa ilman varjostamista, sitä sanotaan joskus ”luonnolliseksi gyokuroksi”.

Hayashin perheen Asatsuyu-pensaat on viljelty siemenistä. Pistokkaista kasvatettuihin pensaisiin verrattuna tämä tarkoittaa, että jokaisen teekasvin perimä on ainutlaatuinen, eikä tee ole täysin tasalaatuista. Tarkalleen ottaen Hayashin teetilan pensaiden lajike on Asatsuyu Mishou, joka tarkoittaa sitä, että siemenet on tuotettu Asatsuyu-lajikkeen ja jonkin tuntemattoman pölyttävän teelajikkeen risteytyksestä.

Hauduta aracha-teetä varovaisesti, jotta tee ei ylihaudu. Parhaimmillaan tee on kevyttä ja siinä on makua korostava ruokaisa umamin sävy.

Miltä se maistuu?

Tämä aracha-tee koostuu normaaliin senchaan verratuna hyvin suurikokoisista teelehdistä, jonka seassa on muutamia varren palasia ja teesilmuja. Lehtien tuoksussa on tavanomaista marjaista makeutta ja kermajäätelöä, josta tuoreen japanilaisen teen aina tunnistaa, mutta lisäksi voi havaita kosteaa tuoretta kasvimaisuutta.

Haudutetun teen tuoksussa on herkkää yrttisyyttä ja ruohoisuutta, kirkasta hedelmäisyyttä ja maitomaista täyteläisyyttä. Näiden lisäksi tuoksussa on selkeä umamin sävy, joka ilmenee keitettyjen tai höyrytettyjen kasvisten hieman suolaisena, ruokaisena sävynä.

Maku on ensimmäisellä haudutuksella hyvin runsas ja täyteläinen. Siinä on vahvaa kasvimaista ja ruokaista umamia, sekä hienoista kukkaisuutta. Seuraavilla haudutuksilla kukkaisuus tulee enemmän esiin kun ruokaisuus hälvenee.

Kirishima Aracha Shinchan haudutuksessa kannattaa olla varovainen. Jos käyttää liikaa lehtiä tai hauduttaa teetä liian kauan, ruokaisa umami voi käydä niin vahvaksi, että tee tuntuu lähes suolaiselta ja paksulta kuin kasvisliemi. Jos umami korostuu näin häiritseväksi, jotain on pielessä: käytä seuraavalla kerralla vähemmän lehtiä ja/tai lyhennä haudutusaikaa.

Hauduta tätä teetä noin 70-80C asteisessa vedessä. Ensimmäinen haudutus n. 60s, seuraavat haudutukset 10s. Jos tee on vahvaa, voit lyhentää haudutusta entisestään.

 

Tilaa Kirishima Aracha Chayasta!