Näin valmistat teetä helposti kulhossa

Korealainen teekulho
Yksi Japanin kansalliseksi aarteeksi julistetuista teekulhoista.

Jos et omista teekannua, mutta et halua hauduttaa teetä siivilässä tai suodattimessa, kulhotee on ratkaisu ongelmaasi. Tällä helpolla teenhaudutustavalla on pitkä historia.

Mitä kulhotee tarkoittaa

Kulhotee on erikoinen tapa hauduttaa teetä, josta on viime aikoina tullut hyvin trendikästä. Kulhon ja teen yhteinen matka alkoi kuitenkin jo kauan aikaa sitten.

Satoja vuosia sitten Kiinassa valmistettiin teetä teejauheesta, joka vispattiin veden kanssa kulhossa ja juotiin suoraan kulhosta. Tämä valmistustapa kulkeutui Japaniin saakka, jossa siitä muotoutui tänäkin päivänä elinvoimainen matchan ja japanilaisen teeseremonian kulttuuri.

Kiinassa irtolehtitee yleistyi vasta 1300-luvulta alkaen, kun keisari määräsi, että hänelle vuosittain toimitettavan lahjateen tulisi olla irtolehtiteetä aikasemmin suositun tiiliksi puristettujen teekakkujen sijasta. Lehdistä valmistettua teetä oli kuitenkin juotu jo paljon kauemmin. Jo Tang-dynastian (618-907) ”teepyhimys” Lu Yu mainitsee, että teetä juodaan muun muassa irtolehtiteen muodossa.

Koska Lu Yun aikana teetä keitettiin eikä haudutettu, on epävarmaa kuinka kauan teelehtiä on haudutettu suoraan kulhossa. Todennäköisesti varsinkin köyhempi kansanluokka on kuitenkin tehnyt näin jo kauan aikaa.

Nykyään kun puhutaan kulhoteestä, tarkoitetaan nimenomaan irtolehtiteen hauduttamista kulhossa. Matchaa juodaan myös kulhosta, mutta se on vakiintunut täysin omaksi juomakseen.

Miksi juoda kulhoteetä

Kulhossa valmistetulla teellä on muutamia etuja tavanomaiseen esimerkiksi teekannulla tai teesiivilällä haudutettuun teehen.

Ensinnäkin et tarvitse muuta teevälinettä kuin kulhon, koska tee myös juodaan kulhosta. Mikä tahansa kulho käy teen hauduttamiseen, jonka vuoksi kulhoteetä on helppo valmistaa missä vain. Tämän vuoksi kulhotee on myös halpa tapa aloittaa teeharrastus niille teenjuojille, jotka eivät vielä omista teekannua ja teekuppeja.

Lisäksi kulhossa teelehdillä on runsaasti tilaa laajeta ja liikkua, toisin kuin esimerkiksi teekannussa tai varsinkaan teesiivilässä. Teelehtien vapaa laajeneminen ja liike on erittäin tärkeää onnistuneen haudutuksen saavuttamiseksi, joten kulhoteessä lehtien oikealla määrällä ei ole yhtä suurta merkitystä kuin toisilla haudutustavoilla.

Lopulta kulhotee on erinomainen teenvalmistusmenetelmä myös sen vuoksi, että se on niin yksinkertaista. Kun teetä hauduttaa kannussa tai siivilällä, saa vähän väliä kaadella vettä kannuun ja varoa, etteivät lehdet haudu liikaa. Kulhoteen kanssa kaiken tämän voi unohtaa ja on paljon helpompi yksinkertaisesti keskittyä teehen.

Miten kulhoteetä valmistetaan

  1. Kiehauta vesi.
  2. Huuhtele teekulho kuumalla vedellä.
  3. Lisää kulhoon noin 1-3tl teelehtiä.
  4. Kun tee alkaa tuoksua, voit ryhtyä hörppimään teetä varovaisesti.
  5. Kun tee alkaa maistua kitkerältä, lisää kulhoon vettä.
  6. Lopulta kun maku käy heikoksi, tyhjennä kulho ja huuhdo se puhtaalla vedellä.

Kulhoksi kannattaa valita sopivasti kaksin käsin pideltävä ja suhteellisen paksuseinäinen kulho, jotta kädet eivät pala kulhoa pidellessä. Talvella voi valita jyrkkäseinäisemmän kulhon pitämään teen lämpöä ja kesällä laakeamman astian. Vaikka mikä tahansa kulho käy hauduttamiseen, jos haluat oikein panostaa teenjuontiin, hanki kaunis käsintehty kulho.

Mustalle teelle, oolongille ja puerhille kannattaa käyttää juuri kiehahtanutta vettä. Myös vihreälle ja valkoiselle teelle voi käyttää hieman tavallista kuumempaa vettä (esim. 80-85C), koska kulhosta lämpö haihtuu nopeasti.

Lehtien oikean määrän oppii ajan kanssa. Kaada vihreälle teelle vesi hitaasti kulhon reunoja pitkin, jotta vesi kerkeää jäähtyä eikä kitkeröitä lehtiä. Mustalle teelle, oolongille ja puerhille veden voi kaataa suoraan lehtien päälle.

Siemaile teetä varovasti, jotta teelehdet eivät ajaudu suuhusi. Teetä voi myös ”siivilöidä” hampaiden läpi. Teen hautuessa suurimman osan lehdistä pitäisi painua kulhon pohjalle.

Kun tee kitkeröityy se on ylihautunutta ja liian konsentroitunutta. Lisäämällä vettä voit laimentaa teetä ja saada siitä jälleen paremman makuista. Anna teelehtien hautua jälleen hetki, kun olet lisännyt vettä. Useampiin teelaatuihin vettä voi lisätä ainakin kaksi kertaa.

Huom! 6.2. Teen päivään saakka tarjoamme kaikki tuotteet -15% koodilla ”teenpäivä”. Lisäksi Teen päivänä yli 25€ ostoksiin lisätään automaattisesti ILMAINEN teepussi!

Siirry ostoksille Chayan verkkokauppaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *