Ylellisyyttä arkeen teekukilla

9. Lohikaarmeen helmi - teekukka

Toisinaan teen hauduttaminen voi tuntua tylsältä. Teepussin uuttaminen kupissa tai siivilässä käy nopeasti puuduttavaksi, jos ei ole varaa maistella jatkuvasti uusia teelaatuja.

Silloin teekukat voivat antaa ripauksen ylellisyyttä teehen sekä auttaa tekemään teestä jälleen tuoretta ja kiinnostavaa.

Teekukista ei tiedetä, ovatko ne vanhempi keksintö kiinalaisessa teekulttuurissa vai vasta uudempaan  kehitystä. Nykyään teekukkia tuotetaan kuitenkin runsaasti Kiinassa. Suuri osa niistä valmistetaan Yunnanin maakunnassa.

Hauduttaminen

Teekukat valmistetaan sitomalla tuoreita teelehtiä kukkien ympärille ja kuivattamalla aikaansaatu pallo miedossa lämpötilassa. Useimmiten käytetty tee on valkoista tai vihreää teetä ja kukat krysanteemia, jasmiinia tai osmanthusta.

Teekukat perustuvat sille, että lämmin vesi saa pallon lehdet kuoriutumaan hitaasti ja viimein paljastamaan keskelle piilotetun kukka-asetelman. Tämä kukkimista mallintava näytelmä on parhaimmillaan, kun teen valmistaa lasisessa teekannussa tai suuressa ja laakeassa teemaljassa.

Koska kukat on valmistettu useimmiten vihreästä tai valkoisesta teestä, kannattaa käyttää noin 70-80C asteista vettä. Riippuen siitä, kuinka paljon vettä lisäät teekukkiin, saattaa olla parasta tehdä muutama haudutus ennen kuin sisälle piilotettu kukka vihdoin aukeaa, tai muutoin teestä saattaa tulla kitkerää.

Kun kukka on auennut, siitä saa usein vielä muutaman hyvän haudutuksen ennen maun hiipumista.

Vinkki! Kun olet lopettanut teen juomisen, aseta teekukka lasiseen maljakkoon näyttäväksi koristeeksi.

Katso Chayan upeat teekukat tästä linkistä