Teen valmistaminen… Mitä ovat ne asiat ja yksityiskohdat joihin kannattaa kiinnittää huomiota teetä valmistaessa? Entä miten veden lämpötila vaikuttaa teehen ja mitä haudutusvälinettä tulisi käyttää? Sekä mitä ovat ne vinkit joilla oppia hauduttamaan teetä oikeaoppisesti?
Teen valmistaminen on teoriassa helppoa ja vaivatonta, mutta käytännössä se kuitenkin vaatii tarkkuutta ja ymmärrystä teestä juomana. Täydellisen teen valmistamisessa ja hauduttamisessa yhdistyy monen pienen osasen summa ja näistä kaikista muodostuukin itse kokonaisuus eli kupillinen tai pannullinen täydellistä teetä. Tänään Teetuokion blogissa tullaankin vastaaman näihin kysymyksiin ja tulemme käymään läpi kaikki tärkeät perusjutut täydellisen teen valmistamisesta ja niistä pienistä yksityiskohdista jotka on hyvä ottaa huomioon teen kanssa. Näillä vinkeillä aloittelevampi tai kokoneempikin teenjuoja nostattaa teehetkensä hetkessä paremmaksi!

1. Käytä irtoteetä
Laadukas irtotee on aina laadukkaampaa kuin pieneen tilaan pakattu pussitee. Irtotee valmistetaan kokonaisista tai osittain rikotuista teelehdistä (riippuen teelaadusta), kun sen sijaan pussitee on rikottua teelehteä tai ”teepölyä”. Niin sanottu ”teepöly” on irtoteen valmistuksessa jäänyttä ylijäämää, jossa teelehtien lisäksi voi olla mukana myös mm. teekasvin ruoteja ja varsia. Laadukkaimmat ensimmäisen sadon teet menevät aina suoraan irtoteeksi ja pussiteestä löytyykin vähemmän laadukkaat myöhempien satojen, kuten kolmannen ja neljännen sadon teet. Kokonaista teelehteä sisältävä irtotee myös tuoksuu paremmalta ja siinä on omaleimainen arominsa, toisin kuin pussiteessä oleva tee ei itsessään tuoksu miltään. Kokonainen teelehti on maultaan harmonisempi, vähemmän kitkerä ja se myös hautuu tasaisemmin. Vaihtamalla teesi irtoteehen pussiteen sijaan nostat tee-elämyksesi aivan toiselle tasolle helposti ja myös loppupeleissä se saattaa tulla jopa edullisemmaksikin!.
Täältä voit lukea Teetuokion aikaisemman syväluotaavan blogitekstin aiheesta ”7 syytä suosia irtoteetä pussiteen sijaan!”.
2. Ymmärrä eri teelaadut ja niiden erot
Teetä valmistaessa huimasti helpottaa se, että ymmärtää eri teelaatujen eroavaisuudet ja niiden uniikit luonteet. On olemassa erilaisia teelaatuja, jotka kaipaavat hieman erilaisen valmistuksen ja esimerkiksi erilaiset valmistusvälineet (onneksi kuitenkin hyvällä teesiivilällä pärjää jokaisen teelaadun kanssa jo oikein hyvin!). Loppupeleissä eri teelaadut ovat kuitenkin suhteellisen samanlaisia, sillä jokainen teelaatu on tehty samasta Camellia Sinensis-teepensaasta. Tärkeimmät erot valmistusmenetelmien kanssa on huomioida käytetyn veden lämpötila, haudutusaika ja oikeanlaiset välineet juuri kyseiselle teelle. Eri teelaadut ovat vaaleimmasta tummimpaan: valkoinen tee, vihreä tee sekä japanilainen jauhettu vihreä matcha-tee, keltainen tee, oolong-tee, musta tee ja pu’erh-tee.
- Täältä voit lukea eri teelaaduista tarkemmin, artikkelistamme ”Kaikki eri teelaadut esittelyssä!”, jossa käydään läpi jokainen teelaatu esimerkkien kera!
- Täältä voit myös lukea viimeisimmän tekstimme teenhaudutusvälineistä- ja tavoista, sekä siitä kuinka valita juuri oikea haudutusväline jokaiselle teelle!

3. Raikas haudutusvesi ja veden oikea lämpötila
Juomana tee kostuu pääosin vedestä, joten tärkeimmäksi raaka-aineeksi teen valmistamisessa voisikin sanoa olevan itse vesi. Huono vesi tekee huonon teen. Teetä hauduttaessa kannattaakin siis aidosti noudattaa teepaketissa lukevia veden haudutuslämpötiloja. Vähänkin liian kuuma tai kylmä vesi vaikuttaa lopputulokseen ja näin ollen teestä tulee joko liian kitkerää tai sitten vetisen laimeaa.
Teevettä keittäessä tulisi aina käyttää kylmää ja mahdollisimman raikasta vettä, eli kylmä suomalainen hanavesi on siihen oikein toimiva valinta. Vettä kannattaa valuttaa hanasta n. 5-10 sek ennen kuin sen laskee vedenkeittimeen tai kattilaan. Jotkut tykkäävät vielä erikseen suodattaa teevetensä, mutta mielestäni pehmeä suomalainen hanavesi ei sitä kaipaa, vaikkakin suodattaminen saattaa tehdä siitä vielä entistä parempaa. Sen sijaan kova vesi maistuu mineraalisemmalta ja voikin osoittautua haasteeksi varsinkin vaaleampien teelaatujen kanssa, joten suodattaminen kovan veden kanssa voi olla suositeltavaa.
Teetä hauduttaessa kannattaa aina ottaa uusi raikas vesi hanasta, sen sijaan että keittäisi saman vanhan veden uudestaan. Tässäkin voi opetella säästeliäisyyttä ja ekologisuutta ja keittää vain sen verran vettä kerralla mitä tarvitsee, ettei vettä tarvitse heittää turhaan menemään, koska onhan sekin hieman tyhmää.
Jokaiselle teelaadulle on eri haudutuslämpötilasuositukset, ja ne voivat olla kaikkea 50-100°C väliltä. Noudata siis haudutuslämpötiloja. Tähän paras kaveri on kätevä veden lämpötilamittari. Jos vesi on liian kuumaa, voit kaataa sinne hiukan kylmää vettä sekaan kunnes haluttu lämpötila on saavutettu. Veden lämpötilan säätelyä oppii myös ajan kanssa ihan teetä keittäessä ja juodessa, eikä mittaria välttämättä enää tarvitsekaan. Keittyvän veden kuplien koko ja höyryn määrä myös kertoo paljon siitä, missä lämpötilassa mennään. Tätä oppii ajan kanssa ja lämpötilamittari on siihen hyvä opettaja!
- Täältä löydät Chayan verkkokaupasta teevedelle lämpömittarin!
- Täältä löydät suuntaa-antavan teeveden lämpötilataulukon eri teelaaduille!
4. Teen hauduttaminen: oikeat välineet ja niiden puhtaanapito
Viimeviikkoisessa blogitekstissämme juuri käsittelimmekin aihetta: teen eri haudutusvälineet ja haudutustavat. Jokainen tee kaipaa hieman erilaiset haudutusvälineet ja haudutustavat. On toki olemassa universaaleja tapoja joilla pystyy hauduttamaan teen kuin teen, kuten hyvä kuppiin tai pannuun laitettava teesiivilä, mutta haudutustapoja on vielä monia muitakin ja ehkä parempiakin.
Oikeaa haudutustapaa valittaessa tärkeimpinä mittareina ovat teen koko. Pienilehtinen, rikottu tee kaipaa erityisen hienoan siivilän, jotta se ei valu teeveden mukaan siivilän läpi. Suurilehtinen tilaa ja vapaata liikkuvuutta vaativa tee, kuten oolong-tee ei mahdu eikä haudu pienessä teepallossa, vaan vaatii mielellään gongfu-haudutuksen tai vapaan haudutuksen suoraan pannuun ilman siivilää.
Teen haudutusvälineet kannattaa ja pitääkin puhdistaa säännöllisin väliajoin. Jokaisen juonnin jälkeen ei tarvitse tiskiaineella teepannua ja siivilää jynssätä, mutta säännöllinen pesu ja hygienia on kyllä tärkeää. Pinttyneet teenhaudutusvälineet vaikuttavat teen makuun ja tekevät lopputuloksesta tunkkaisen. Tavallisen tiskiainepesun lisäksi säännöllisin väliajoin voi teevälineitä puhdistaa ruokasoodalla tai esimerkiksi itse tähän parhaaksi kokemalla tuotteella: Sonett pyykinvalkaisujauheella (luonnollinen tuote), jota voi käyttää myös ruokailuvälineisiin ja juurikin pinttyneisiin teesiivilöihin ja pannuihin. Teen valmistaminen puhtailla teevälineillä luo raikkaamman tee-elämyksen, jossa teen oma maku pääsee paremmin esiin!
- Täältä ja täältä voit lukea lisää monenlaisia vinkkejä teenhaudutusvälineiden puhdistamiseen Teetuokion vanhoista, mutta hyväksitodetuista Matiaksen kirjoittamista blogiteksteistä!
- Teen haudutusvälineitä ja tyylejä hauduttamiselle on siis monia ja tästä artikkelista voitkin tutustua näihin lisää! Ei kuitenkaan kannata antaa kaiken tämän tiedon häkellyttää liikaa, sillä kaikki nämäkin vinkit ovat loppupeleissä hyvinkin maalaisjärjellä pääteltävissä ja tekemällä opittavissa!

5. Haudutus: noudata haudutusaikoja
Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisempänä, noudata haudutusaikoja. Kun tee on saanut oikea lämpöisen veden jolla se haudutetaan, on seuraavaksi tärkeää noudattaa haudutusaikoja paketin antamien ohjeiden mukaan. Yleisesti teetä haudutetaan noin yhdestä minuutista noin viiteen minuuttiin, joten erot näiden välillä ovat huomattavat! Myös alle minuutin haudutukset ovat mahdollisia, esim. gongfu-haudutuksessa, sekä reilun kymmenen minuutin haudutukset pehmeässä valkoisessa- ja keltaisessa teessä kuuluvat asiaan. Eri teet vaativatkin siis hyvin eripituisen haudutuksen. Ohjeita noudattamalla pääsee pitkälle ja tähän voi käyttää apuna vaikka kännykän ajastinta!
Lyhyesti ja pähkinänkuoressa eri teelaatujen haudutusajat ja haudutuslämpötilat:
- musta tee 90–100°C 3-4 min.
- pu’erh-tee 95–97°C 2–8 min.
- oolong-tee 90–95°C 1–7 min.
- vihreä tee 70–80°C 30 sek.–5 min.
- vihreä guokuro-tee 50–65°C 1-2 min.
- maustettu vihreä tee 70–90°C 2–8 min.
- valkoinen tee 70–80°C 1–15 min.
- keltainen tee 70–80°C 2–12 min.
- jasmiini- ja kukkaistee 65–85°C 1–9 min.
- maté-tee 70–80°C 2–8 min.
- chai-tee 90–100°C 2–20 min.
- rooibos-tee 90–100°C 5–10 min.

Tässä tämän viikon Teetuokion blogiteksti. Toivottavasti teen valmistaminen näillä vinkeillä helpottuu! Nautinnollisia ja teentäyteisiä hetkiä kaikille kesään ja juhannukseen!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography