• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Yerba Mate  /  29.11.2016

5 Year Old Puerh – Aloitteleville puerhin juojille

by Matias

5-years-old-imperial-puerh

5 Year Old Puerh

Kuulen usein, kuinka puerh on maultaan niin ”maanläheistä”,  siis mullan, maakellarin, tallin tai navetan hajuista, ettei sitä pysty juomaan. Vaikka puerhia ensi kertaa juovalle maku voi olla aikamoinen shokki, voin silti vakuttaa, että makuun tottuu ajan kanssa.

Koska maku vaatii totuttelua, suosittelen aina aloittelevia puerhin juojia kokeilemaan ensin miedompia puerh-laatuja ennen todella tummiin fermentoituihin makupommeihin siirtymistä. Valikoimamme 5 Year Old Puerh on juuri tällainen kevyt aloituspuerh.

Mitä on puerh?

Puerh on harvinainen teelaatu, joka on vasta viime aikoina noussut suosioon länsimaissa. Kun suurin osa teelaaduista on hapetettua, on puerh fermentoitua, eli sen maku johtuu mikrobien vaikutuksesta.

Mikrobit tekevät puerhista erittäin terveellisen teen. Puerh saattaa ylläpitää tervettä elimistön mikrobitasoa, ja tutkimusten mukaan puerhista voikin olla apua laihdutuksessa.

Lisäksi koska mikrobit muuttavat teen makua jatkuvasti toiminnallaan, puerhin maku muuttuu koko ajan vuosien kuluessa. Tämän vuoksi puerh tunnetaankin teenä, joka voi viinin tavoin kehittyä iätessään. Vanhoja, jopa 40 vuotta iätettyjä puerh-laatuja myydään jatkuvasti huutokaupoissa huimaan hintaan.

Puerhia on kahta laatua, sheng puerhia, joka iätetään hitaasti 10+ vuoden aikana, sekä shu puerhia, joka iätetään ensin nopeasti noin 30-40 päivässä ja sen jälkeen vielä 5-10 vuotta. Kumpikin puerhtyyppi vastaa toistaan terveysvaikutuksiltaan.

Fermentaatio ja iätys

Nimensä mukaisesti 5 Year Old Puerhia on iätetty 5 vuotta sen jälkeen, kun sen alkuperäinen fermentaatio on loppunut. Tämä puerh on niin sanottua shu-puerhia, mikä tarkoittaa, että fermentaatio on saatu aikaan kokoamalla lehtiä suureen kasaan, jolloin mikrobit pääsevät toimimaan.

Sanotaan, että tällä tavalla valmistettua puerhia täytyy iättää vähintään 5 vuotta, jotta sen voimakkaimmat maanläheiset tuoksut pääsevät haihtumaan. Sen jälkeenkin iätystä voi jatkaa, jolloin teessä alkaa kehittyä raskaampi suutuntuma, luumuisia ja tumman marjaisia tai hedelmäisiä sävyjä, sekä pähkinän ja puun aromia.

Kevyt ja kukkainen puerh

5 Year Old Puerhista huomaa, että se on juuri ikääntynyt tarpeeksi, jotta fermentaation voimakkaimmat maut ovat haihtuneet, mutta tee on muuten pysynyt nuorekkaana.

Teelehdet tuoksuvat mausteiselta, lämpimältä saunalta ja jopa tervalta. Sen alta kuitenkin voi erottaa nuorekkaampia kukkaisia sävyjä, joita ei kovin usein puerhissa tapaa.

Nuorekkuus käy esiin puerhin värissäkin: lyhyellä 1 minuutin haudutuksella teestä tulee tumman punaista eikä mustaa, kuten pidempään kypsytetyistä puerheista.

Teen tuoksusta voi erottaa lämmintä hedelmää, tuoretta kukkaisuutta sekä makeaa maanläheisyyttä, mutta ei voimakasta epämiellyttävää tallimaisuutta. Maultaan tee on pehmeä ja nuorekkaan hedelmäinen. Helppoa ja nautinnollista juotavaa!

Tutustu teehen tarkemmin Chayan sivuilla

Tags

  • puerh

Artikkelien selaus

Teessä ei ole kyse vain mausta
Näin maustat oman teen joululahjaksi

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi