• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Yleinen  /  1.3.2017

Nämä 5 asiaa tekevät teehaudutuksen

by Matias

teekannuja ja teen haudutusvälineitä

Nämä 5 asiaa tekevät teehaudutuksen

Tuntuuko teen valmistaminen vieraalta kuin alkeamia? Jos haluat oppia hauduttamaan hyvää teetä, riittää kun huomioit nämä viisi asiaa.

Lehtien laatu

Kaikki teet eivät ole samanlaisia. Vaikka houkutus ostaa esimerkiksi halvin kaupasta löytyvä sencha on välillä suuri, anna myös kalliimmille teelaaduille mahdollisuus yllättää.

Teen laatu on veden laadun lisäksi kenties tärkein haudutukseen vaikuttava tekijä. Korkeampi hinta vastaa useimmiten korkeampaa laatua, joka määrittyy esimerkiksi käytetystä lehtimateriaalista ja poiminta-ajasta. Huokeatkaan teet eivät silti ole huonoja, kunhan niitä arvostelee sellaisina kuin ne ovat.

Lehtien määrä

Lehtien määrä suhteessa veden määrään on äärimmäisen tärkeää saada oikein, jottei teestä tule kitkerää. Tässä vaiheessa kannattaa jo miettiä, mitä haudutusvälinettä käytät, jotta osaat arvioida veden määrän ja sen mukaan tarvittavan lehtimäärän.

Eri teet hautuvat erilailla. Esimerkiksi japanilaisen vihreän teen pinta on hangattu rikki, jonka vuoksi se hautuu äärimmäisen nopeasti. Toisaalta esimerkiksi kokolehtisillä ja palloiksi kierretyillä oolongeilla kestää kauan ennen kuin lehdet avautuvat ja pääsevät kunnolla uuttumaan. Oikean lehtien määrän oppii ajan kanssa, eikä ole olemassa mitään helppoa kikkaa, jolla päätellä oikea lehtimäärä.

Haudutusväline

Haudutusvälineen merkitys teelle jää valitettavan usein liian vähälle huomiolle. Teelaadun mukaan oikein valittu väline voi kunnolla avata teen maun ja aromin, mutta väärä haudutusväline saattaa pilata koko haudutuksen.

Teelehdillä pitäisi olla aina tilaa avautua. Tämän takia teepallot ovat huonoja teevälineitä, etenkin niille teelehdille jotka laajenevat runsaasti vedessä. Käytä mieluummin mahdollisimman laakea teesiivilää.

Teekannut ovat erinomainen tapa valmistaa mustaa teetä, oolongia ja puerhia, mutta vihreälle teelle ne eivät välttämättä ole paras vaihtoehto. Teekannu pitää nimittäin veden lämmön niin hyvin, että vihreä tee saattaa kitkeröityä. Jos haudutat vihreää teetä kannussa, kiinnitä huomiota veden lämpötilaan, lehtien määrään ja haudutusaikaan.

Veden lämpötila

Monet aloittavat teenjuojat kiinnittävät erittäin paljon huomiota veden lämpötilaan lehtien määrän ja haudutusajan lisäksi. Lämpötila on toki tärkeä teen valmistuksessa, mutta se pitää aina suhteuttaa lehtien määrään, teen laatuun ja haudutusvälineeseen nähden.

Vihreät teet ja rikottu-lehtiset teet hautuvat nopeasti, joten niiden kohdalla voi tarvittaessa hieman viilentää veden lämpötilaa. Teekannu pitää hyvin lämpötilaa, joten jos hauduttaa kannussa herkkiä teelaatuja, kannatta veden lämpötilan kanssa olla varovainen. Toisaalta siivilä teemukissa antaa veden jäähtyä nopeasti, joten silloin voi huoletta käyttää melko kuumaa vettä.

Haudutusaika

Lopulta myös haudutusaika vaikuttaa suuresti haudutuksen laatuun. Aikaa arvioitaessa kannattaa ottaa huomioon lehtien määrä ja laatu, veden määrä ja veden lämpötila.

Tavanomaiset nyrkkisäännöt sopivasta haudutusajasta esimerkiksi vihreälle ja mustalle teelle eivät riitä pitkälle. Jokainen yksittäinen teelaatu hautuu eri tavalla, mutta lisäksi jokaisen eri tuottajan tee ja jokainen tee-erä hautuu hieman eri tavalla. Parhaiten haudutusaikaa oppii arvioimaan ajan kanssa sitä mukaan kun teestä kertyy kokemusta. Sen vuoksi haudutusajan mittaaminen sekunttikellolla on parasta unohtaa.


Tilaa teetä Chayan laajasta valikoimasta ja kokeile itse eri haudutustekniikoita!

Tags

  • teen hauduttaminen

Artikkelien selaus

Näin valmistat teetä helposti kulhossa
Gyokuro Hisui – Japanilaisen teen taidonnäyte

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi