Teepensas, eli Camellia sinensis on tuttu monista eri terveysvaikutuksistaan ja hyödyistään terveydelle. Muinaisesta Kiinasta kotoisin tulevan teen historia ihmisen parissa onkin jo miltein 5000-vuoden takainen ja alkujaan teetä käytettiinkin lääkekasvina tavallisen arkijuoman sijaan. Teepensaasta valmistettu tee on ensisijaisesti maukasta ja paljon pidettyä ympäri maailman, mutta myös samalla monella tapaa ihmiselle hyödyllistä ja terveyttä edistävää. Tänään Teetuokion blogissa tutustutaankin seitsemään eri syyhyn, miksi teetä kannattaisi juoda ja mitä mahdollisia hyöytyjä teen juonnista voisi saada!

1. Täynnä elimistöä suojaavia antioksidantteja
Tee on täynnä elimistöä ja terveyttä monella tapaa suojaavia ja vaalivia antioksidantteja. Hapettumisenestoaineet eli antioksidantit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka estävät toisten yhdisteiden hapettumista. Antioksidantit tasapainottavat oksidatiivisen stressin aikaansaamia haitallisia reaktioita ja ovat siten välttämättömiä elimistön terveenä säilymiselle. Oksidatiivinen stressi tarkoittaa tilaa, jossa elimistön vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa. Näin ollen oksidatiivinen stressi on liitetty lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin (kuten syöpä, hermoston rappeumasairaudet Parkinsonin- ja Alzheimerin tauti). Myös tupakoinnin haitalliset vaikutukset perustuvat tupakansavun sisältämiin satoihin erilaisiin radikaaleja elimistössä vapauttaviin ainesosiin, ja tupakoinnin syöpää aiheuttava vaikutus perustuukin pitkälti näiden karsinogeeneina toimivien aineiden suureen määrään. Parhaat antioksidanttien lähteet löytyvät kasvikunnasta, kuten pakurikäävästä, kirsikoista, luumuista, metsämustikoista, pavuista ja munakoisosta. Tee on myös listalla kärkisijoilla antioksidanttipitoisuudestaan ja se sisältää erityisen paljon flavonoidi nimistä antioksidanttia.
2. Hyväksi sydänterveydelle
Teen kulutuksen on osoitettu liittyvän yhä enemmän sydämen ja verisuonten ja aineenvaihdunnan terveyteen. Teen katekiinit vaikuttavat lipidien aineenvaihduntaan eri reiteillä ja estävät ateroskleroottisen plakin ilmaantumista. Teen nauttiminen vähentää triglyseridien ja kolesterolin imeytymistä ja näin ollen lisää rasvan pois erittymistä. Teen juonti laskee verenpainetta, kohonnutta kolesterolia sekä vähentää sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja halvauksen riskiä. Tee olisikin erityisesti Suomalaisille hyvä juomavalinta kansantauteja ehkäisemään! Lähteinä mm.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/

3. Tukee immuunijärjestelmää
Teen ja erityisesti vihreän teen runsas antioksidanttien, vitamiinien ja mineraalien määrä tekee siitä yhden parhaista luonnollisista tuotteista kehosi vastustuskykyä ajatellen. Tee sisältää mm. vastustyskykyä tukevaa C-vitamiinia, joka tunnetaan myös antioksidanttina, saponiineja, joilla on antiviraalisia, eli virusten lisääntymistä ehkäisevä tai niitä tuhoavia vaikutuksia, sekä tulehduksia laskevaa lehtivihreää eli klorofylliä (vihreä tee). Tee vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa suojaten sitä vapailta radikaaleilta, sekä se on täynnä sairauksia torjuvia antioksidantteja ja polyfenoleja, kuten epigallokatekiinigallaattia (EGCG). Useilla muilla teessä olevilla yhdisteillä, jotka tunnetaan nimellä katekiinit, voi myös olla antiviraalisia ominaisuuksia ja ne voivat tarjota suojaa sairauksia ja infektioita vastaan. Lähteinä mm. https://www.itoen-global.com/allabout_greentea/components_benefit.html
Täältä voit myös lukea eri kukista teekäyttöön, jotka kaikki tukevat myös immuunijärjestelmää!
4. Hyväksi hampaille, ehkäisee reikiintymistä
Moni ei varmaan tiedä, että tee on myös hyväksi hampaille ja teetä juomalla voi tukea myös suunterveyttään. Tutkimukset osoittavat, että tee voi auttaa estämään reikiintymistä vähentämällä suussa syntyvien bakteerien ja mätänemistä aiheuttavan hapon määrää. Tee sisältävää myös luonnostaan fluoria, joka voi auttaa estämään hampaiden reikiintymistä. Merkkejä fluorin puutoksesta ovat mm. karies, eli hammasmätä ja heikko luusto. Teen juonti raikastaa myös hengitystä ja ehkäisee pahanhajuista hengitystä.
5. Positiivinen vaikutus mielialaan
”Tee rauhoittaa, mutta samanaikaisesti herättää mielen.” Teepensas on kasvina mielenkiintoisen tasapainoinen monen kemiallisen yhdisteen paketti jos näin voi sanoa. Tee sisältää luonnostaan piristävää ja valppautta lisäävää kofeiinia, mutta kuitenkin vähemmän kuin esimerkiksi kahvissa. Teekupillinen sisältää noin puolet vähemmän kofeiinia, kuin sama määrä kahvia tai vähemmän. Teen kofeiinpitoisuudet vaihelevat huomattavasti eri teelajikkeiden ja satojenkin välillä. Täältä voit lukea lisää teestä ja kofeiinista!
Teestä saatu kofeiini vaikuttaa eri tavalla kuin kahvin kofeiini toki sen vähäisemmän määrän vuoksi, mutta erityisesti siksi, että tee sisältää samalla myös runsaasti rauhoittavaa aminohappoa l-teaniinia. L-teaniini rentouttaa mieltä ja kehoa, sekä lievittää stressiä ja ahdistusta. Yhdessä kofeiinin, l-teaniinin, sekä muiden teen kemiallisten yhdisteiden vaikutus luo valppaan, mutta rauhallisen mielen, ilman kofeiinipiikkiä (maltillisesti juotuna). Teen on myös todettu olevan muistille hyödyksi (Scholey). Havaittiin että L-teaniini paransi muistia ja reaktioaikaa, kun sitä nautittiin kofeiinin kanssa – ja että vaikutus oli suurempi kuin pelkällä kofeiinilla tai L-teaniinilla yksittäin. L-teaniini voi myös vaikuttaa aivojen kemiaan useilla tavoilla (Borgwardt). L-teaniini läpäisee veri-aivoesteen, joten se voi suoraan hyödyttää aivojen plastisuutta – prosessia, jonka kautta aivot uudistavat itsensä. Se voi myös vaikuttaa hypotalamuksen aivolisäkkeen lisämunuaisen akseliin (kehon stressireaktiojärjestelmä), mikä vähentää kortisoli- ja stressitasoja.

6. Hyväksi aineenvaihdunnalle ja ruoansulatukselle
Tee on myös hyvä juoma ruoansulatukselle ja aineenvaihdunnalle. Lämmin juoma vahvistaa ruoansulatusta ja näin ollen myös samalla kevyesti ”auttaa sitä”. Itämaisissa terveydenhoitojärjestelmissä, kuten ayurvedassa ja kiinalaisessa lääketieteessä vannotaan vahvasti lämpimien (huom ei kiehuvan kuumien!) juomien nimeen, kylmän jääveden sijaan, jonka uskotaan heikentävän ruoansulatusta ja kylmentävän kehoa. Teen sisältämä kofeiini myös luonnollisesti stimuloi ruoansulatusta ja näin ollen voi auttaa turpeassa olossa tai ummetuksessa. Tutkitusti tee edistää myös hyvien suolistobakteerien kasvua (Richard Bruno). Vihreä tee sisältää myös polyfenoleja, jotka auttavat parantamaan elimistön ruoansulatusprosessia. Yksinkertaisesti sanottuna voisi sanoa vihreän teen säännöllisen juomisen auttavan kehoasi hajottamaan ruokaa tehokkaammin. Tietyt tutkimukset myös osoittavat, että EGCG (epigallokatekiinigallaatti) vähentää tulehdusta ruoansulatuskanavassa.
7. Maku – se on hyvää!
Ennen kaikkea tärkeimmän ja oleellisimman syyn miksi teetä kannattaa juoda on ehdottomasti se että tee on hyvää! Tee on erittäin nautinnollinen juoma tai enemmänkin luokka monenlaisia juomia, jotka voivat erota toisistaan huomattavastikkin. Yhdistävä tekijä niissä on lähteenä käytetty sama kasvi ja monet terveyshyödyt, jotka toki vaihtelevat teelaatujen välillä. Teetä juodessa ja mitä tahansa elintarviketta nauttiessa ensimmäisenä mielessä tulisi olla nautinto ja se että itse pitää siitä. Teen kanssa toki voi ottaa aikansa, että tottuu esimerkiksi vihreän teen makumaailmaan tai innostuu syvänpuhuvasta Puerh-teestä. Onneksi teelaatuja ja teetyylejä on monenlaisia ja aloittelija löytää varmasti omaan makumaailmaansa soveltuvat teet, oli se sitten maustettua- tai maustamatonta teetä. Hyvä on muistaa että ihmisen makumieltymykset- ja tottumukset kehittyvät ja muuttuvan koko elämän ajan, kunhan niitä kehittää ja rohkeasti altistaa uudelle. Tunnen monia ihmisiä jotka eivät alkuun pitäneet yhtään vihreästä teestä, mutta hetken sille altistuttuaan rakaistuivat juomaan ja ottivat sen osaksi arkeaan. Anna siis uudelle mahdollisuus ja ole utelias!
Teksti: Miska Tuononen (fytonomi, eli rohdos- ja ravintolisäasiantuntija)
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography