• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Japanilainen teekulttuuri, Japanilainen vihreä tee, Teen historia  /  27.6.2014

88. yö – Japanilainen teeperinne

by Co Tran

Teenkorjuuta Japnissa

”Hachijyuuhachiya” (kahdeksaskymmeneskahdeksas yö) on 88. vuorokausi risshunin jälkeen. Risshun on kevään ensimmäinen päivä Japanin vanhassa kalenterissa, ja nykyisin sitä vietetään helmikuun neljäntenä päivänä. Hachijyuuhachiyaa vietetään siis toukokuun toisena päivänä, karkausvuosina toukokuun ensimmäisenä.

Teenviljelijät valmistautuvat pitkään tätä ajankohtaa varten, sillä silloin on teen sadonkorjuuaika. Sanotaan, että 88. yönä poimittu tee on korkealaatuista, ja että sitä juotuaan pysyy terveenä koko vuoden.

Japanilaisten sanonta ”Hachijyuuhachiya no wakarejimo”, vapaasti suomennettuna ”88. yönä jäähyväiset pakkaselle” tarkoittaa, että toukokuun toisen päivän jälkeen ei ole enää pakkasia. Joskus lämpötila saattaa laskea tuohon aikaan sen verran paljon, että halla tekee sadolle pahaa jälkeä. Uskotaankin, että tuo sanonta keksittiin ohjeeksi viljelijöille. Teenviljelijälle on erittäin kova paikka, jos halla vahingoittaa versoja ennen sadonkorjuuta, joten jokainen heistä rukoilee, ettei halla pilaisi satoa.

Hallavahinkojen torjumiseen käytetään mielikuvituksellisia keinoja. Teeviljelmillä tarkkanäköinen huomaa, että siellä täällä on korkeita tuulettimia. Tyyninä öinä teepensaiden latvan korkeudella oleva ilma on kylmintä, mutta kuusi metriä maanpinnan yläpuolella ilma on muutaman asteen lämpimämpää. Tuulettimet työntävät tuon lämpimän ilman alaspäin, mikä estää versoja jäätymästä.

Hachijyuuhachiya osuu juhlapyhien täyttämän Golden Weekin kohdalle, minkä vuoksi julkisia teenkorjuutapahtumia järjestetään kautta Japanin. Tällaisiin tapahtumiin voi käydä osallistumassa esimerkiksi Sayamassa, joka sijaitsee Saitaman prefektuurissa lähellä Tokiota.

Tutustu japanilaisiin teihimme tästä.

Lähde: Yunomi.us

Artikkelien selaus

Kiinalaista vihreää teetä suomalaisessa kesäsäässä
Mate – piristävä juoma Etelä-Amerikasta

Avainsanat

  • elementti
  • fermentaatio
  • gongfu
  • hauduttaminen
  • haudutus
  • historia
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kitkerä
  • kofeiiniton
  • matcha
  • maustamaton musta tee
  • maustettu tee
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • puhdistaminen
  • sencha
  • shincha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teearvio
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen historia
  • teen maustaminen
  • teeväline
  • teevälineet
  • terveysvaikutukset
  • vesi
  • Vihreä tee
  • yerba mate

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Wuyi Yan Cha – Korkealaatuinen tumma oolong-tee
  • Ecuadorilainen kahvi
  • Miksi irtotee on pussiteetä parempaa? Katso 3 hyvää syytä!
  • Neljä tapaa parantaa puerhin makua – Kokeile itse!
  • Nousevat teetrendit 2019
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi