Anji Baicha – vaalea teemutaatio
”Anji Baicha” tarkoittaa Anjin valkoista teetä, vaikka teknisesti se onkin aivan tavallista vihreää teetä. Nimitys johtuu teelehtien vaaleasta väristä, jotka vaihtelevat maitoisen valkoisesta vaalean vihreään.
Poikkeava väritys on seurausta luonnollisesta mutaatiosta, joka tuottaa tavallista vähemmän lehtivihreää teelehtiin. Vaalean värityksen huomaa erityisesti tarkkailemalla märkiä lehtiä teen hauduttamisen jälkeen. Lehti on vaalean vihreä ja siitä erottuu selkeästi tummempi lehtiruoti keskellä.
Anji Baicha löydettiin vasta vuonna 1982, mutta monet teetuottajat väittävät sen olevan tosiasiassa jo Song-dynastian (1127-1279) aikana tunnettu teelaatu. Teetä rakastava Song-dynastian keisari Huizong omisti teetä käsittelevässä kirjassaan kokonaisen kappaleen suosikkiteelaadulleen, jonka kuvaus vastaa Anji Baichaa. Keisari ei kuitenkaan mainitse, mistä tee on peräisin, ja keisarin suosikkiteen luultiin kadonneen vuosisadoiksi.
Kun 1980-luvulla Anjin kunnasta löydettiin erikoisen vaalea teepensas, sen ajateltiin heti olevan keisarin kuvailema kadotettu teelaatu. Totuutta lienee mahdoton selvittää, mutta ainakin tämä tarina on auttanut nostamaan Anji Baicha yhdeksi nyky-Kiinan suosituimmista vihreistä teelaaduista.
Maailman terveellisin vihreä tee?
Teelehti on monimutkainen kemiallinen koneisto, jossa kasvi tuottaa useita erilaisia kemikaaleja ravinteiden ja auringonvalon avulla. Kun yhtä osaa tästä tuotantolinjasta muuttaa, se vaikuttaa vältämättömästi koko teelehteen.
Anji Baicha on niin vaaleaa, koska lehdet eivät mutaation seurauksesta tuota yhtä paljon lehtivihreää. Teekasvi tuottaa lehtivihreää l-teaniinista, joten tämä johtaa erityisen suuriin teaniinipitoisuuksiin. Tutkimusten mukaan Anji Baicha sisältääkin jopa 3-4 kertaa enemmän teaniinia kuin muut vihreät teelaadut.
Toisaalta taas lehtivihreän puute johtaa siihen, että teelehdet tuottavat vähemmän katekiineja (esim. EGCG) ja kofeiinia. Anji Baicha onkin erittäin hyvä teelatu kofeiiniherkille teenjuojille, sillä teaniini tasapainottaa kofeiinin vaikutusta, jota ei muutenkaan ole paljoa tässä teelaadussa.
Teaniini on yksi teen terveellisimmistä ainesosista. Se tasapainottaa kofeiinin vaikutusta, alentaa verenpainetta, rentouttaa kehoa ja rauhoittaa mieltä. Lisäksi teaniini voi auttaa parantamaan muistia ja reaktiokykyä sekä estää Alzheimerin tautia ja dementiaa.
Korkean teaniinipitoisuuden vuoksi Anji Baichaa pidetään usein kaikkein terveellisimpänä vihreänä teenä. Siksi se on erinomainen valinta niille, jotka tavoittelevat teestä terveysvaikutuksia ja erityisesti kaikille kofeiiniherkille teenjuojille.
Miltä se maistuu?
Anji Baichan maku on hyvin runsas, sillä kieli maistaa teaniinin umamina. Lisäksi vähäisen lehtivihreän vuoksi teessä ei ole lainkaan ruohoisia makuja, joita vihreästä teestä joskus löytää.
Lehtien tuoksu on kostea, raikas ja siinä on jopa marjaisia mehukaita vivahteita. Tältä tuoreen vihreän teen kuuluu tuoksua – kun sen on kerran oppinut tunnistamaan, sitä ei voi enää olla huomaamatta.
Haudutetun teen tuoksussa on hienovaraista kukkaisuutta, kasvimaista täyteläisyyttä ja vaniljaista makeutta. Hento tuoksu ja teen vaalea väri paljastavat, että teelehdet on paahdettu suhteellisen varovaisesti. Siksi teessä ei ole juurikaan pähkinäistä ja paahteista tuoksua.
Maku on täyteläinen, mutta kuitenkin makumaailmaltaan kevyehkö ja keväinen. Tee tuntuu raikkaalta ja siinä on hentoa kukkaisuutta sekä pehmeää kasvimaisuutta. Suutuntumassa on helmeilevyyttä, joka iskee kielelle heti kun teetä siemaisee. Kasvimaiset sävyt palaavat vahvempana jälkimaussa, jossa on mukana myös vaniljaista makeutta. Vaikka teen maussa onkin runsaasti umamin täyteläisyyttä ja runsautta, se ei kuitenkaan ole ruokaisa tai ”lihaisa”, vaan kokonaisvaikutelma jää hienovaraiseksi ja kevyeksi.
Tilaa heti! |