• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Musta tee, Teen historia  /  8.9.2021

Assam-tee: Mitä se on ja miltä se maistuu?

by Miska Tuononen

Ryhdikäsvartaloinen, vahva, mutta niin pehmeä, maltainen, hitusen suklainen ja niin kaunis syvänpunertavaan taittuva sävy… Tätä kaikkea on intilainen musta suussasulava Assam-tee.

Kuvassa kuivaa Assam Ethelwold (luomu) -teetä.

Assamin sijainnista ja ilmastosta

Assam-tee on Koillis-Intiasta, Assamin osavaltiosta tulevaa mustaa teetä. Assamin osavaltio sijaitsee lähellä Bhutanin, Bangladeshin ja Myanmarin rajaa, ja on myös erittäin lähellä Kiinaa (Tiibetiä).

Assamin osavaltio punaisella Intian kartalla. (kuva wikipediasta)

Assamin osavaltio on tuotannoltaan maailman suurin teenviljelyalue.

Omia vetämiäni johtopäätöksiä tähän tuotannon suuruuteen voi olla ja varmasti on myös se, että Assam-teetä käytetään erittäin paljon erilaissa kaupallisissa teesekoituksissa ympäri maailman (kuten english breakfast tea ja irish breakfast tea) ja ihan myös niissä halvemmissakin pussiteissä useimmiten on mukana Assam-teetä. Myös intialaiset itse juovat paljon teetä, erityisesti mustaan teehen (esim Assam-teehen), maidon ja mausteiden kanssa tehtävää ”chaita”, eli Masala chaita (mixed spice tea). Myös englantilaiset suosivat pääosin intialaisia ja ”intialaistyyppisiä teitä”.

Assam-teetä kasvatetaan matalalla tasolla n. merenpinnan tasossa, toisin kuin Himalajan rinteillä korkealla kasvavaa Darjeelingia. Assamia viljellään Brahmaputra-joen laaksossa ravinteikkaassa savimaaperässä.

Assamin ilmasto vaihtelee viileän, kuivan talven ja kuuman, kostean sadekauden välillä – joka tuottaa ihanteelliset olosuhteet teen kasvattamiseen. Pitkän kasvukauden ja runsaiden sateiden vuoksi Assam on yksi maailman tuottavimmista teetä tuottavista alueista. Assamin teepiirit tuottavat yhteensä noin 680,5 miljoonaa kiloa teetä vuodessa.

Kuvassa Assam Ethelwold (luomu) -teetä.

Assam-teen historiaa lyhyesti

Assam-teetä tehdään Camellia sinensis var. assamica– lajikkeesta (Assamintee), eli eri lajikkeesta kuin esim Kiinassa käytettävästä Camellia sinensis var. sinensis– lajikkeesta (Kiinantee).

Assamin villin ja trooppisen teepuun (Camellia sinensis var. assamica) löysi Intian Assamin viidakosta skottimajuri Robert Bruce v. 1823. Sittemmin siirtomaakaudella britit alkoivatkin viljellä teetä Intiassa, koska he pyrkivät riippumattomuuteen Kiinasta teekaupassa. Britit löysivätkin Assamin-teelajikkeesta ja Assamin maaperästä oivan kohteen teenkasvatukselle. Näin Assamiin alettiin perustettiin suuria teeplantaaseja, ja ensimmäinen Assamissa teetä kasvattava ja valmistava yritys oli Assam Tea Company, joka perustettiin vuonna 1839.

Kaksi sadonkorjuuta vuodessa

Assam-teestä saadaan vuodessa kaksi satoa. Toista satoa pidetään jopa ensimmäistä parempana, sillä toinen sato on pehmeämpi, vähemmän kitkerämpi maultaan verrattuna ensimmäiseen satoon.

Brittien maidon lisääminen teehen todetaan saaneen alkunsa, kun he halusivat pehmentää ensimmäisten assaminteen satojensa kiinanteetä voimakkaampaa makua. Länsimaisen teenjuonnin alkuvaiheessa tee oli alkujaan tuotu Kiinasta ja se oli maultaan erilaista.

Kuvassa kuivaa Assam Ethelwold (luomu) -teetä.

Assam-teen tyypilliset piirteet

Assam-teessä usein kuvataan olevan maltainen maku, hieman samanlainen makumaailma kuin vaikkapa Kiinalaisista Yunnanilaisista teistä löytyy (maantieteellisesti nämä paikat ovat melko lähellä toisiaan).

Maltaisuus tarkoittaa yhdistelmää mm. makeasta ja pähkinäisestä mausta. Maltaisuus maistuu karamelliselta, jopa melassimaiselta. Siitä löytyy kahvin makuvivahteita, rusinaa, kuivaa viljaa ja mukavaa kitkeryyttä.

Assam-teet ovat maultaan hyvin pyöreitä ja runsaita, ja ne ovatkin sopivimpia teitä juotavaksi maidon kanssa vahvan makunsa ja mukavan kitkeryytensä vuoksi. Assam-tee sopii parhaiten aamuun ja aamupäivään, ja on myös oivallinen valinta kello viiden teeksi. Itse juon Assam-teeni ilman maitoa, joten maito ei todellakaan ole pakollinen lisä teehen.

Assam-teissä on kaunis rusehtavan syvänpunaiseen taittava sävy. Väristä löytyy myös vahvasti appelsiinimaista oranssia, kuparia ja ruostetta. Tämä Assam-tee on väriltään melko kirkas ja vaalea, joten tummempiakin Assam-teitä on olemassa. (Kuvassa Assam Ethewold-tee)

Assam-teiden makumaailmasta voi löytää karamellisoitua appelsiininkuorta, mandariinia, suklaisuutta, karvautta, paahdettua sokeria, hasselpähkinäisyyttä, kastanjaa ja jopa pientä savuisuutta.

———————————————————————————

Tähän artikkeliin inspiroiduin Assam Ethelwold-teestä, jota join koko artikkelin kirjoittamisen ajan!

Kyseinen tee on ihanan pehmeä Assam-tee, joka sisältää myös laadukkaita kultaisia kärkisilmuja. Kuvissa näkyvä tee onkin kyseistä teetä, joka mukavasti lämmitää ja piristää päivää tietokoneen äärellä. Huokeahintaisen Assam Ethelwold-teen löydät täältä: https://www.chaya.fi/assam-ethelwold-tgfop-alk-50-g-musta-luomutee.html ja Chayan muut Assam-teet täältä: https://www.chaya.fi/musta-tee/intia-nepal-sri-lanka

Nautinnollisia teehetkiä täyteläisen Assamin kanssa!

-MISKA

Tags

  • Assam-Ethelwold
  • Assam-tee
  • intialainen tee
  • musta tee

Artikkelien selaus

Que she -kiinalainen vihreä luksustee!
Puerh- tee: Jo Tang-dynastian aikainen fermentoitu teelaatu!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi