• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Teen historia, Yleinen  /  17.8.2015

Ba Bao Cha – Kahdeksan aarteen tee

by Matias

8 aarretta

Kiinassa on nautittu teen lisäksi lukemattomia muita yrttihaudukkeita teenä niiden lääkinnällisten ominaisuuksien tai miellyttävän maun vuoksi. Myös kiinalaisen lääketieteen erilaiset yrttisekoitukset valmistetaan usein hauduttamalla niitä vedessä.

Niin sanottu kahdeksan aarteen tee heijastaa tätä monipuolista teeperinnettä. Ba bao cha yhdistää erilaisia yrttejä ja hedelmiä hienovaraiseksi ja maukkaaksi sekoitukseksi, josta haudutettu tee paljastaa uusia puolia jokaisella haudutuksella. Alueesta riippuen teesekoituksen tietyt ainekset ja niiden lukumäärä voi vaihdella, mutta tietyt avainainekset löytyvät useimmista sekoituksista.

Kahdeksan aarteen teen historiaa on vaikea selvittää. Sen sanotaan olevan peräisin Tang-dynastialta (618-907), mutta todelliseen suosioon tee nousi vasta kun Kiinan kuuluisa yleisnero Li Shizen (1518-1593) listasi teen ainekset lääketieteen teoksessaan.

Ba bao cha tunnetaan erityisesti Kiinan Hui-kansan teenä. Huit ovat Pohjois-Kiinassa Ningxian alueella asuva vähemmistökansa, joka on satojen vuosien ajan harjoittanut islaminuskoa. Hui-kansan asumisalueella kasvikset ovat harvinaisia, jonka vuoksi teestä on tullut tärkeä ravintoaineiden lähde.

Hauduttaminen

Voit hauduttaa kahdeksan aarteen teetä monella tapaa. Toiset pitävät vahvasta haudutuksesta ja keittävä kaikkia aineksia yhdessä pannulla, kunnes juoma on hautunut. Tällä tavalla valmistettuna kannattaa käyttää paljon vettä, sillä sokeri tekee muuten juomasta liian makeaa.

Perinteinen tapa valmistaa kahdeksan aarteen teetä on kuitenkin hauduttaa sitä gaiwanissa. Kaikki ainekset pistetään gaiwaniin, johon lisätään kuumaa vettä ja haudutetaan muutaman minuutin ajan. Tällä tavoin teestä voi saada jopa viisi haudutusta, joista jokainen paljastaa eri puolia teestä.

Ensimmäisellä haudutuksella ba bao chassa maistuu lähinnä vihreä tee. Seuraavalla haudutuksella sokeri sulaa juomaan ja antaa makean haudutuksen. Kolmannella haudutuksella kuivatut hedelmät ja kukat alkavat vapauttamaan aromiaan.

Terveyttä luonnonaineksista

Chayan kahdeksan aarteen tee sisältää seuraavat ainekset:

  • Pang Da Hai -pähkinä (Sterculia scaphigera)
  • kuusaman kukka
  • krysanteemin kukka
  • pikkukäärmeenparta (Ophiopogon japonicus)
  • lakritsikasvin juuri (Glycyrrhiza glabra)
  • orapihlajan marja
  • jujube-hedelmä (Ziziphus zizyphus)
  • minttu
  • susimarja (goji-marja)
  • appelsiininkuori
  • longan-hedelmä
  • kristallisokeri
  • vihreä tee

Kiinalaisen lääketieteen mukaan nämä ainekset muun muassa parantavat verenkiertoa, vahvistavat immuunijärjestelmää sekä poistavat väsymyksen. Hedelmät, marjat, kukat, juuret ja pähkinät tekevät teestä erinomaisen monipuolisen makukokemuksen, joka avaa uusia ulottuvuuksia jokaisella haudutuksella.

Tilaa itsellesi pussi kahdeksan aarteen teetä tästä linkistä

Tags

  • kahden aarteen tee

Artikkelien selaus

Lu Tong ja teerunous
Puerh-teen monet muodot

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi