Chai-sanalla voidaan viitata teehen yleisesti, mutta useimmiten Suomessa chailla tarkoitetaan Intiassa ja Pakistanissa suosittua, mausteilla höystettyä teetä. Chaita juodaan usein maidon kanssa, mutta se toimii hyvin ilmankin, kuten viime viikolla sain kaverin luona vieraillessa kokea. Suuressa Teema-mukissa Chaya teekaupan uusi Morning Chai-maku, jossa on kanelia, inkivääriä, pippureita, neilikkaa, kardemummaa ja muskottia.
Chai-tee sopii suomalaiseen ilmastoon erinomaisesti. Mikään ei lämmitä talvipakkasilla mukavammin kuin suuri kupillinen paksua, maitoista chai-teetä. Mutta mitä chai oikeastaan on ja miten sitä löytää Suomesta? Lue lisää.
Mitä chai-tee oikeastaan on?
Chai tarkoittaa teetä monilla intialaisilla kielillä. Kansainvälisessä käytössä chai on kuitenkin muodostunut yleiseksi nimeksi intialaiselle masala chai -juomalle. Masala chai on runsaan maitoinen teejuoma, johon sekoitetaan erilaisia mausteita. Maustesekoitukset vaihtelevat teen keittäjästä ja alueesta riippuen, mutta yleisimpiä ovat mausteet, jotka kasvavat luonnostaan Etelä-Intian alueella.
Perinteisesti mausteteet ovat Intiassa olleet lääkejuomia. Yhä nykyään ayurvedisessä lääketieteessä käytetään monia yrttejä, mausteita ja teelehtiä monenlaisten vaivojen parantamiseen. Vaikka ayurveda ei ole osoittautunut tieteellisesti kovin päteväksi harjoitteeksi, täysin tuulesta temmattuja hoidot eivät ole. Esimerkiksi teellä on runsaasti myönteisiä terveysvaikutuksia.
Chaita on mahdollista tehdä itse keittämällä ja hauduttamalla mustien teelehtien kanssa intialaisia mausteita, esimerkiksi kanelia, kardemummaa, neilikkaa, inkivääriä, mustapippuria ja jopa chiliä. Tämä on kuitenkin kovatöinen tehtävä, ja arki-illan nautinnoksi helpompi vaihtoehto voikin löytyä teekaupan hyllyltä.
Aito ja alkuperäinen Cochin Masala Chai
Keralassa Etelä-Intiassa chai-mausteet kasvavat luonnostaan runsaina. Paras ja autenttisin Suomessa myytävä chai-tee onkin Chaya-teekaupassa myytävä Cochin Masala Chai, joka on maustettu Etelä-Intian mausteseoksella. Kardemumma ja inkivääri tekevät Cochin Masala Chaista upean aistielämyksen.
Chai-jauhe
Chai-maustetta on mahdollista ostaa pikajauheena. Jauheessa on mukana myös tee. Nauttijan tehtäväksi jää vain kuuman veden ja maidon lisääminen. Monet suomalaiset juovat chaita myös pelkän veden kanssa, mutta tällöin kyse on aika erilaisesta juomasta kuin mihin mausteseos on alunperin tarkoitettu.
Ruusu-chai
Ruusu-chai on tyypillinen intialainen maustetee, jonka maulle ruusunlehdet luovat suloisen loppusilauksen. Suomessa ruusu-chaita löytyy Chaya-teekaupasta nimellä Bangalore Rose Chai.
Vihreä chai
Vihreä chai on raikkaampi ja kevyempi vaihtoehto kuin perinteinen mustaan teehen sekoitettu masala chai. Mausteseoksesta on tehty vähemmän intensiivinen, ettei se peittäisi vihreän teen hienoja aromeita.
Chai-rooibos
Rooibos chai on hieman harvinaisempi mutta ihana yhdistelmä, jossa intialainen mausteseos kohtaa matalakofeiinisen rooibos-yrtin. Punaisesta väristään tunnetun rooiboksen makeus sopii chai-juomaksi erinomaisesti.
Chai-mate
Mate chai on luonteikas fuusio. Siinä eteläamerikkalainen vahvasti kofeiinipitoinen mate on yhdistetty intensiivisiin intialaisiin mausteisiin. Upea juoma. Myös Mate Chaita löytyy Chaya.fi -verkkokaupasta.
Muista nämä asiat valmistaessasi chaita!
Chaita makeutetaan perinteisesti runsaalla sokerilla, mutta mausteinen juoma toimii hyvin makeuttamattomanakin.
Alkuperäisessä intialaisessa masala chaissa on melko vähän teelehtiä.
Chaissa on yleensä paljon maitoa, jopa puolet juoman tilavuudesta. Täysmaito toimii parhaiten, mutta kevytmaito pienellä kermatilkalla on hyvä korvike.
Suurinta osaa chai-sekoituksista kannattaa hauduttaa pitkään. Jos käytät oikeita mausteita, esimerkiksi kanelitankoa ja tuoretta inkivääriä, juomaa kannattaa kevyesti keittää ja haudutusaika voi olla jopa tunnin. Mitä pidempään haudutat, sitä voimakkaammat maustearomit saat juomaasi.
Instant-chai-jauheet toimivat tietysti ilman haudutusta, ihan vain lusikalla sekoittamalla.
Kaupoissa pusseittain myytävät valmiit chai-teesekoitukset, kuten Chaya-teekaupan Cochin Masala Chai -sekoitus, toimivat parhaiten neljän-viiden minuutin haudutuksella. Älä kuitenkaan pelkää kokeilla pidempääkin haudutusaikaa kuin mitä teekauppa suosittelee, jos tykkäät voimakkaista aromeista.
Huomaa, että voit myös piristää valmiiksi tehtyjä chai-sekoituksia kokonaisilla mausteilla. Kokeile esimerkiksi keittää kattilassa vettä ja maitoa, lisää mukaan tuoretta inkivääriä, kokonaista neilikkaa ja kanelitankoa, ja lopulta haudutusvaiheessa heitä kattilaan muutama lusikallinen teekaupan omaa chai-sekoitusta. Tuloksena on todella aidon tuntuinen intialainen juomanautinto!
-Aino