Mikäs olisikaan sopivampi juoma talveen ja jouluun kuin chai-tee? Ryhdikäs musta tee ryyditettynä vahvoilla ja lämmittävillä itämaisilla mausteilla, paksun kermaisen maidon tai kasvimaidon kera. Nam…
Juuri teekupissani höyryää itse valmistamani helppo ja herkullinen chai-tee, joka on keitetty veteen ja cashew-maitoon käyttäen Hunaja Chai Sweet & Hot -teetä. Juoma on niin hyvää, että innostuinkin tällä kertaa kirjoittamaan hiukan chai-teestä. Ohjeet helppoon chai-tee reseptiin blogitekstin lopussa!

Mitä chai-tee on?
Chai-tee (masala chai=mauste tee/maustesekoitus tee) on Etelä-Aasiasta kotoisin oleva maustejuoma, jolla on tuhatvuotiset perinteet ja historia.
Chai-tee nykypäivänä tarkoittaa maitoon (tai kasvimaitoon) valmistettua kuumaa juomaa, jossa musta tee ja mausteet ovat keitetty suoraan kiehuvaan maito–vesiseokseen (n. 50% 50%). Yleisimpiä mausteita chai-teessä ovat kaneli, neilikka, kardemumma, pippurit ja inkivääri, mutta myös chai-teistä voi löytyä ehkä hiukan modernimpia variaatioita appelsiininkuoren, chilin, kurkuman tai vaniljan kera.
Monelle chai-tee on varmasti tuttu juoma ja se tuokin mieleen Intian ja muut Etelä-Aasian maat, kuten Nepalin, Pakistanin, Sri Lankan, Afganistanin ja Bangladeshin. Kaikissa näissä maissa juodaan chai-teetä ja jokaisella maalla onkin omat erityispiirteensä chai-teidensä suhteen.
Chai-teen historiaa!
Alunperin chai-tee ei sisältänyt ollenkaan itse teekasvia tai mustaa teetä, vaan tee lisättiin chai-teehen vasta 1800-luvulla, kun britit toivat teenviljelyn Intiaan. Tavallisten intialaisten keskuudessa chai-tee yleistyi vasta 1900-luvulla kun teen hinta halpeni ja teen juonti alkoi yleistyä.
Ikivanha ayurvedinen terveysjuoma…
Chai-teen historiassa chai-teetä pidettiin alunperin ayurvedisena terveysjuomana ja rohtona, jolla puhdistettiin ja virkistettiin kehoa. Maustekasvit, kuten juurikin chai-teessä käytettävät kaneli, inkivääri, mustapippuri, neilikka ja kardemumma ovat jo vuosituhansia olleet ayurvedisen lääketieteen peruspilareita ja yleisimmin käytettäviä lääkekasveja, joilta löytyy myös nykypäivänäkin tieteellisesti tutkittuja terveysvaikutuksia.
Vielä yhä chai-teetä pidetään kehoa virkistävänä, erityisesti lämmittävänä ja ruoansulatusta vahvistavana juomana. Nykyään kuitenkin monet chai-teet esim. kahviloissa ja myös Etelä-Aasiassa voivat olla hyvinkin makeita ja sokeroituja. Sokerin vuoksi terveysvaikutukset voivat toki osittain kumoutua. Onneksi chai-teehen ei kotona tarvitse lisätä kiloa sokeria, vaan sitä voi valmistaa enemmän perinteisin ”ikiaikaisin” tavoin, toki makunsa mukaan!
Chai-teen nimestä
Chai-tee suomennettuna tarkoittaa vain ”tee tee”, joka onkin hiukan hassua. Sana chai tarkoittaakin siis ihan vain teetä hindin kielellä.
Oikeaoppisempi sana chai-teelle, jossa on maitoa ja mausteita olisikin ”masala chai”, eli ”mauste tee/mixed spice tea”. Sana chai tulee mandariinikiinan kielestä ”cha”, josta hindin kielen sana ”chai” onkin polveutunut. Japanissakin teetä kutsutaan sanalla ”cha” ja Venäjällä ”чай”/”chay”.

Miten chai-teetä valmistetaan ja juodaan?
Chai-teitä ihan Chayankin valikoimasta löytyy monia ja juomatapojakin on monia! Chayalta löytyy useita perinteisiä musta tee-pohjaisia chai-teitä, mutta myös kofeiiniton rooibos-teepohjainen ”Rooibos-chai” ja pelkkä yrttipohjainen ”Yarishi Ashwini -chai” sekoitus.
Alla kolme tyyliä chai-teen juomiseen!
- Tavallisena haudutettuna teenä veteen ohjeiden mukaan (n. 100°C 3-5->min)
- Tavallisena haudutettuna teenä veteen kylmän tai kuuman maidon kera (n. 100°C 3-5->min)
- Perinteisenä maidossa keitettynä chai-teenä. Keittäen kattilassa haluamaasi maitoa ja vettä (fifty fifty) chai-teen kanssa minimistä n. 6min ajan ja siitä ylöspäin.
Chai-teetä voi keittää niin kauan kuin haluaa ja suosittelenkin etsimään juuri itsellesi sopivan vahvuuden! Omia suosikkini on keksilämmöllä kiehutettu n. 15min keitetty chai-tee.
Huom! Maustekasvit vaativat kunnon haudutusta/keittoa ja mitä pitempi aika, sen pehmeämmät ja intesiivisemmät maut saat esiin esim, kanelista ja kardemummasta.

Resepti helppoon chai-teehen!
Tässä resepti perinteiseen chai-teehen maidon kera:
Tarvitset pienen kattilan, jonkinlaisen siivilän (myös teesiivilä käy), haluamaasi maitoa, vettä ja chai-teetä!
Itse käytin Chayan Hunaja Chai Sweet & Hot- chai-teetä, joka sisältää mustan teen ja perinteisten mausteiden lisäksi aitoa hunajaa, kuivattuja appelsiininpaloja, rosepippuria ja chiliä!
- Lisää kattilaan haluamaasi maitoa (mitä rasvaisempi maito, sen herkullisempaa*) ja noin puolet saman verran vettä.
- Lisää kattilaan chai-teetä n. 1 rkl per 1dl nestettä.
- Keitä seosta keskilämmöllä kiehuttaen noin 6 minuutista jopa 20 minuuttiin.
- Makeuta juomaa halutessasi. Jos käytät sokeria, sokerin voi laittaa seokseen mukaan kiehumaan. Jos maustat hunajalla, lisää hunaja vasta kuppiin tai valmiiseen teehen.
- Siivilöi juoma kuppiin.
*Perinteisesti chai-tee valmistetaan rasvaiseen lehmän tai vesipuhvelin maitoon, mutta mikä tahansa kasvimaito käy myös tähän. Suosittelen erityisesti kasvipohjaisia kahvimaitoja, koska niihin on hiukan lisätty rasvaa!
Omassa keittiössäni en chai-teen raaka-aineita mittaile, vaan herkullisen chai-teen saa valmistettua hyvin fiilispohjalta.

Nyt perjantaihin, eli sopivasti jouluaattoon 24.12.2021 saakka kaikki chai-teet -15% Chayan verkkokaupassa ja myymälässä! https://www.chaya.fi/chai
Kaunista ja rauhallista joulunaikaa kaikille!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography