• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Chai, Maustettu tee, Musta tee, Teen hauduttaminen, Teen historia, Yleinen, Yrtti  /  17.12.2021

Chai-teen salat ja vinkkejä sen valmistamiseen!

by Miska Tuononen

Mikäs olisikaan sopivampi juoma talveen ja jouluun kuin chai-tee? Ryhdikäs musta tee ryyditettynä vahvoilla ja lämmittävillä itämaisilla mausteilla, paksun kermaisen maidon tai kasvimaidon kera. Nam…

Juuri teekupissani höyryää itse valmistamani helppo ja herkullinen chai-tee, joka on keitetty veteen ja cashew-maitoon käyttäen Hunaja Chai Sweet & Hot -teetä. Juoma on niin hyvää, että innostuinkin tällä kertaa kirjoittamaan hiukan chai-teestä. Ohjeet helppoon chai-tee reseptiin blogitekstin lopussa!

Kuvassa Hunaja Chai Sweet & Hot teetä, jossa pohjalla on 31% mustaa teetä ja 30% oikeaa hunajaa!

Mitä chai-tee on?

Chai-tee (masala chai=mauste tee/maustesekoitus tee) on Etelä-Aasiasta kotoisin oleva maustejuoma, jolla on tuhatvuotiset perinteet ja historia.

Chai-tee nykypäivänä tarkoittaa maitoon (tai kasvimaitoon) valmistettua kuumaa juomaa, jossa musta tee ja mausteet ovat keitetty suoraan kiehuvaan maito–vesiseokseen (n. 50% 50%). Yleisimpiä mausteita chai-teessä ovat kaneli, neilikka, kardemumma, pippurit ja inkivääri, mutta myös chai-teistä voi löytyä ehkä hiukan modernimpia variaatioita appelsiininkuoren, chilin, kurkuman tai vaniljan kera.

Monelle chai-tee on varmasti tuttu juoma ja se tuokin mieleen Intian ja muut Etelä-Aasian maat, kuten Nepalin, Pakistanin, Sri Lankan, Afganistanin ja Bangladeshin. Kaikissa näissä maissa juodaan chai-teetä ja jokaisella maalla onkin omat erityispiirteensä chai-teidensä suhteen.

Chai-teen historiaa!

Alunperin chai-tee ei sisältänyt ollenkaan itse teekasvia tai mustaa teetä, vaan tee lisättiin chai-teehen vasta 1800-luvulla, kun britit toivat teenviljelyn Intiaan. Tavallisten intialaisten keskuudessa chai-tee yleistyi vasta 1900-luvulla kun teen hinta halpeni ja teen juonti alkoi yleistyä.

Ikivanha ayurvedinen terveysjuoma…

Chai-teen historiassa chai-teetä pidettiin alunperin ayurvedisena terveysjuomana ja rohtona, jolla puhdistettiin ja virkistettiin kehoa. Maustekasvit, kuten juurikin chai-teessä käytettävät kaneli, inkivääri, mustapippuri, neilikka ja kardemumma ovat jo vuosituhansia olleet ayurvedisen lääketieteen peruspilareita ja yleisimmin käytettäviä lääkekasveja, joilta löytyy myös nykypäivänäkin tieteellisesti tutkittuja terveysvaikutuksia.

Vielä yhä chai-teetä pidetään kehoa virkistävänä, erityisesti lämmittävänä ja ruoansulatusta vahvistavana juomana. Nykyään kuitenkin monet chai-teet esim. kahviloissa ja myös Etelä-Aasiassa voivat olla hyvinkin makeita ja sokeroituja. Sokerin vuoksi terveysvaikutukset voivat toki osittain kumoutua. Onneksi chai-teehen ei kotona tarvitse lisätä kiloa sokeria, vaan sitä voi valmistaa enemmän perinteisin ”ikiaikaisin” tavoin, toki makunsa mukaan!

Chai-teen nimestä

Chai-tee suomennettuna tarkoittaa vain ”tee tee”, joka onkin hiukan hassua. Sana chai tarkoittaakin siis ihan vain teetä hindin kielellä.

Oikeaoppisempi sana chai-teelle, jossa on maitoa ja mausteita olisikin ”masala chai”, eli ”mauste tee/mixed spice tea”. Sana chai tulee mandariinikiinan kielestä ”cha”, josta hindin kielen sana ”chai” onkin polveutunut. Japanissakin teetä kutsutaan sanalla ”cha” ja Venäjällä ”чай”/”chay”.

Miten chai-teetä valmistetaan ja juodaan?

Chai-teitä ihan Chayankin valikoimasta löytyy monia ja juomatapojakin on monia! Chayalta löytyy useita perinteisiä musta tee-pohjaisia chai-teitä, mutta myös kofeiiniton rooibos-teepohjainen ”Rooibos-chai” ja pelkkä yrttipohjainen ”Yarishi Ashwini -chai” sekoitus.

Alla kolme tyyliä chai-teen juomiseen!

  • Tavallisena haudutettuna teenä veteen ohjeiden mukaan (n. 100°C 3-5->min)
  • Tavallisena haudutettuna teenä veteen kylmän tai kuuman maidon kera (n. 100°C 3-5->min)
  • Perinteisenä maidossa keitettynä chai-teenä. Keittäen kattilassa haluamaasi maitoa ja vettä (fifty fifty) chai-teen kanssa minimistä n. 6min ajan ja siitä ylöspäin.

Chai-teetä voi keittää niin kauan kuin haluaa ja suosittelenkin etsimään juuri itsellesi sopivan vahvuuden! Omia suosikkini on keksilämmöllä kiehutettu n. 15min keitetty chai-tee.

Huom! Maustekasvit vaativat kunnon haudutusta/keittoa ja mitä pitempi aika, sen pehmeämmät ja intesiivisemmät maut saat esiin esim, kanelista ja kardemummasta.

Reseptissäni käytin Hunaja Chai Sweet & Hot- teetä, josta tulee mukava makeus chai-teehen teessä valmiiksi olevasta hunajasta!

Resepti helppoon chai-teehen!

Tässä resepti perinteiseen chai-teehen maidon kera:

Tarvitset pienen kattilan, jonkinlaisen siivilän (myös teesiivilä käy), haluamaasi maitoa, vettä ja chai-teetä!

Itse käytin Chayan Hunaja Chai Sweet & Hot- chai-teetä, joka sisältää mustan teen ja perinteisten mausteiden lisäksi aitoa hunajaa, kuivattuja appelsiininpaloja, rosepippuria ja chiliä!

  1. Lisää kattilaan haluamaasi maitoa (mitä rasvaisempi maito, sen herkullisempaa*) ja noin puolet saman verran vettä.
  2. Lisää kattilaan chai-teetä n. 1 rkl per 1dl nestettä.
  3. Keitä seosta keskilämmöllä kiehuttaen noin 6 minuutista jopa 20 minuuttiin.
  4. Makeuta juomaa halutessasi. Jos käytät sokeria, sokerin voi laittaa seokseen mukaan kiehumaan. Jos maustat hunajalla, lisää hunaja vasta kuppiin tai valmiiseen teehen.
  5. Siivilöi juoma kuppiin.

*Perinteisesti chai-tee valmistetaan rasvaiseen lehmän tai vesipuhvelin maitoon, mutta mikä tahansa kasvimaito käy myös tähän. Suosittelen erityisesti kasvipohjaisia kahvimaitoja, koska niihin on hiukan lisätty rasvaa!

Omassa keittiössäni en chai-teen raaka-aineita mittaile, vaan herkullisen chai-teen saa valmistettua hyvin fiilispohjalta.

Nyt perjantaihin, eli sopivasti jouluaattoon 24.12.2021 saakka kaikki chai-teet -15% Chayan verkkokaupassa ja myymälässä! https://www.chaya.fi/chai

Kaunista ja rauhallista joulunaikaa kaikille!

Teksti: Miska Tuononen

Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography

Tags

  • Ayurveda
  • Chai
  • Chai-tee
  • Etelä-Aasia
  • Hunaja chai sweet & hot
  • Intia
  • joulu
  • maustettu musta tee

Artikkelien selaus

Ganpu – mandariini puerh: kahden raaka-aineen sulosinfonia
Katsaus vuoden 2021 blogipostauksiin!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi