Monella teenjuojalla saattaa olla traumaattisia kokemuksia puerh-teestä. Toisinaan voimakkaasti fermentoitu puerh maistuu tallimaiselta, mullalta, maakellarilta ja rasvalta.
Puerhia ei kuitenkaan kannata kammoksua, sillä se on erittäin monimuotoinen teeluokka. Nopeasti fermentoitu shu puerh on yleensä tallimaisempaa ja tummempaa kun taas vuosien ajan hitaasti kypsyvä sheng on nuorempana hyvinkin hedelmäistä ja kevyttä.
Kannattaa muistaa, että puerhin maku vaatii totuttelua – ja koska puerh on yksi terveellisimmistä teelaaduista joka voi mm. auttaa polttamaan rasvaa ja vähentämään kolesterolia, siihen todellakin kannattaa totuttautua!
Mistä puerh-teen maku johtuu?
Tallimainen, homeinen, multainen, märkä villa, lanta… Fermentoitua puerh-teetä kuvataan monin hieman luotaantyötävin sanoin. Nämä vahvimmat tuoksut ovat kuitenkin läsnä vain kaikista voimakkaimmin fermentoidussa puerhissa.
Puerh on periaatteessa valkoista teetä, joka tummuu kun mikrobit fermentoivat teelehtiä. Alussa tee on hedelmäistä ja kukkaista, ja mitä pidemmälle fermentaatio etenee, sitä maanläheisemmäksi maku käy.
Eri paikoissa on erilainen mikrobikanta ja erilainen ilmasto, joka vaikuttaa mikrobikantaan ja niiden toimintaan. Siksi eri paikoissa tuotettu puerh maistuu erilaiselta. Jopa kaksi täysin samaa teekakkua, joita on säilytetty eri paikoissa, tulevat maistumaan aivan erilaisilta.
Shu puerh maistuu niin voimakkaan tallimaiselta, koska se fermentoidaan nopeasti kosteassa ja lämpimässä tilassa. Tällöin tee saavuttaa sen fermentaatiotason, jonka harva hitaasti kypsyvä sheng puerh saavuttaa.
Mutta myös shu puerheissa on eroa. Fermentaatio-olosuhteita säätelemällä teen makua voidaan muuttaa tai kypsytys voidaan keskeyttää ennen kuin tee on käynyt liian tallimaiseksi. Näin saadaan aikaan teetä, joka on paljon lähempänä keski-ikäistä noin 10-15 vuotiasta sheng puerhia.
Elefantti-tee Chun Ming Xin Xiang 2013
Puerh-tuottaja Chun Ming tunnetaan heidän käyttämästä norsun takamusta kuvaavasta logosta, joka on painettu kaikkiin Chun Ming -teekakkuihin.
Chayan valikoimaan on vastikään saapunut tämän tuottajan Xin Xiang shu puerh tee, joka on tuotettu vuonna 2013. Tämä tee on fermentoitu hyvin kevyesti verrattuna useimpiin shu-teelaatuihin ja sen maku poikkeaa täysin siitä, mitä yleensä shu puerhilta odottaisimme.
Xin Xiangin haudutus paljastaa, että kyse ei ole tavanomaisesta shu-teestä. Väri on kaunis tumman oranssi eikä kahvimaisen musta kuten useimmissa shu-kakuissa. Tuoksussa on tummaa hedelmäisyyttä, lämmintä puuta ja kaarnaa, tummaa sokeria sekä hieman öljymäisyyttä. Mikä tärkeintä, siinä ei ole lainkaan maakellaria tai tallimaisuutta.
Maultaan Xin Xiang on hyvin hillitty ja jopa raikas. Siinä on hedelmäisyyttä, puuta sekä mineraalisia sävyjä. Suutuntuma on paksu, pehmeä ja tasapainoinen.
Kaiken kaikkiaan Xin Xiang muistuttaa erittäin paljon semi-ikääntynyttä shen puerh-teetä ja jos ei omaa enempää kokemusta puerheista, sen voisi helposti luulla olevan sheng-teetä.
Tämä teekakku on nyt valmista juotavaksi, koska sen tuottamisesta on kulunut muutama vuosi ja fermentaation terävimmät sävyt ovat haihtuneet. Se on erinomainen hankinta kaikille puerh-teestä kiinnostuneille teenjuojille: sitä voi juoda heti, mutta tee varmasti muuttuu mielenkiintoisesti seuraavien viiden tai kymmenen vuoden aikana.
Tilaa Chayan verkkokaupasta! |