• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Musta tee, Teen historia, Yleinen  /  25.6.2021

Darjeeling first flush- tee, teiden ”samppanja”

by Miska Tuononen

Tänään juttelemme hieman Darjeeling- teestä ja siitä, mitä se oikein on. Miksi Darjeeling- teetä kutsutaan teiden samppanjaksi ja miten Darjeeling- tee eroaa muista mustista teelaaduista niin huomattavasti?

Lisäksi maistelemme myös tuoretta kevään 2021 ensimmäisen sadon first flush Darjeeling- teetä: Darjeeling Selim Hill FTGFOP1 First Flush.

Darjeeling- tee tulee Intiasta Länsi-Bengalista Darjeelingin alueelta, korkealta Himalajan juurilta (600-2000m korkeudesta). Darjeelingiin ensimmäiset kaupalliset teetarhat perustettiin vuonna 1856, ja jo vuoteen 1866 mennessä siellä oli 39 kaupallista teetarhaa. Darjeeling- teetä pidetään yhtenä maailman parhaimpina ja arvostetuimpina teinä, sen viinimäisen kukkean ja makean myskimäisen makumaailmansa vuoksi.

Darjeeling- tee on vuoristoteetä, eli se kasvaa hyvin korkeissa olosuhteissa, joten tämäkin luo teelle lisäarvoa. Yleisesti voi sanoa, että mitä korkeammalla tee kasvaa, sen hienostuneempi makumaailma sillä on ja sitä arvokkaampaa se on. Teenä Darjeeling- tee onkin erittäin uniikki tee, jolle on vaikeaa löytää vertaistaan.

Kolme keskeisintä sadonkorjuuta

Darjeeling-teestä voidaan saadaan vuodessa useita satoja, mutta seuraavat kolme ovat niistä merkittävimmät:

1. First Flush, kaikkein arvokkainta ja kuuluisinta Darjeeling- teetä, joka poimitaan keskimaaliskuusta toukokuuhun.

2. Second Flush, edellistä tummempaa ja täyteläisempää Darjeelingia, joka poimitaan kesäkuusta keskielokuuhun.

3. Autumnal Flush, syksyllä poimittava sato, miedompaa kuin Second Flush, joka poimitaan lokakuusta marraskuuhun.

Mustaa teetä, mutta ei täysin hapettunutta

Darjeeling- tee on mustaa teetä, vaikka sen väristä päätellen hyvinkin voisi luulla olevan vihreää- tai oolong- teetä. Syynä tähän on se, että Darjeeling- tee ei ole täysin hapetettua (mustat teet kuvataan yleensä täysin hapettuneiksi, mutta poikkeuksiakin siis on). Lukuisilla korkealla vuoristossa kasvaneille teillä, etenkin Himalajan alueelta peräisin olevilla teillä, kuten juurikin Darjeeling- teillä, ensimmäisen sadon teet ovat luonteeltaan vihreämpiä ja niitä voidaankin paremmin kuvata osittain hapettuneiksi teiksi.

Uniikki lajikesekoitus

Darjeeling- tee on myös siitä uniikkia, että se tehdään teelajikkeesta, joka on jalostettu sekä Camellia sinensis var. assamica että Camellia sinensis var. sinensis – muunnoksista. Kiinalainen sinensis- teelajike sopiikin paremmin vuoristoiseen viileämpään ilmastoon, ja luokin näin intialaiselle Darjeeling- teelle muita intialaisia teitä vehreämmän ja kukkeamman makumaailman lajikkeen kiinalaisen alkuperänsä vuoksi. Makumaailmalta Darjeeling- teet muistuttavat eniten Nepalilaisia teitä.

Kuvassa Darjeeling Selim Hill FTGFOP1 First Flush- teetä.

Darjeeling- tee maistelussa

Tänään maisteluun pääsee tuore, kevään 2021 first flush, eli ensimmäisen sadon Darjeeling- tee Selim Hillin teetilalta: Darjeeling Selim Hill FTGFOP1 First Flush 2021 (luomu). Selim Hill -teetila on perustettu 1870-luvulla ja nykyään se on tunnettu ennen kaikkea luomuteistään. Tilan perusti Henry niminen herra, jota paikalliset kutsuivat Selim Sehabiksi. Selim Hill sijaitsee Darjeelingin Kurseoning alueella.

Ensimmäisen sadon Darjeeling-teissä on kauniin vaalea, kullankeltainen hunajainen väri.

Tämä Darjeeling tee on erittäin aromaattinen ja kukkea, täynnä eksoottisten hedelmien tuoksua ja makua. Kuivatusta teestä pussin suusta nuuhkiessaan voi löytää vahvan ja viettelevän myskimäisen tuoksun, jossa on sekoitusta orkideasta ja litsiluumusta.

Haudutus ja valmistus

Ensimmäisen sadon Darjeeling- teet tulee hauduttaa hieman normaalia viileämmässä vedessä, jota mustaan teehen yleensä käytettäisiin. Eli n.80-95- asteisessa vedessä. Haudutusaika tässä teessä on 2-4 minuuttia ja haudutuksia samoista teelehdistä on mahdollista tehdä kaksi. Darjeeling- teen valmistamiseen parhaiten sopii tavallinen teesiivilä suoraan teekuppiin tai sitten teepannuun.

Darjeeling- teen maku on parhaimmillaan, kun sen antaa haudutuksen jälkeen jäähtyä ja maun tasoittua muutaman minuutin ajan (n. 2min) ennen juomista.

Kuivaa hauduttamatonta ”Darjeeling Selim Hill FTGFOP1 First Flush”- teetä.
Märkiä haudutettuja ”Darjeeling Selim Hill FTGFOP1 First Flush”- teen lehtiä.

Maku ja tuoksu

Maku teessä on jo yllämainitun myskimäinen, kirpeän aprikoosinen, kukkea ja mantelinen. Mausta voi aistia hentoja pihkamaisia ja jopa nahkamaisia vivahteita, jotka tuovat mukavaa maanläheisyyttä trooppisen kukkaiseen yltäkylläiseen makumaailmaan. Teen luonne on parfyymisen makea, mutta hapokas.

Tuoksu on sensuelli ja eksoottisen itämainen. Darjeeling- tee tuo mieleeni vuoriston usvan ja siellä lymyilevät sumuiset sadepilvet.

Darjeeling- tee sopii parhaiten iltapäivällä juotavaksi, perinteisesti brittiläiseen tapaan ”afternoon teaksi” klo 15.30-17.00 välillä juotavaksi keskipäivän piristykseksi. First flush tee on parhaimmillaan ilman maitoa tai sokeria.

Täältä voit löytää maistelemamme Darjeeling- teen Chayan verkkokaupasta! https://www.chaya.fi/tuore-tee-2019/darjeeling-ftgfop1-selim-hill-dj1-21-musta-luomutee.html

-MISKA

Tags

  • darjeeling
  • darjeeling first flush
  • intialainen tee
  • kevät 2021
  • musta tee
  • teen maistelu

Artikkelien selaus

Kesä maistuu mugichalta!
Uniikki musta liljankukkaistee: Diang Hong Black Pagoda

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi