Chayan uutuuskahvi Ecuador La Hormica Kahvi Charlottalta hurmaa tasapainoisella suklaisella ja täyteläisellä maullaan. Tässä artikkelissa syvennymme tämän upean kahvilaadun tarinaan.
Ecuadorilaisen kahvin taustaa

Tähän päivään mennessä on tunnistettu 129 erilaista kahvilajia. Moni tietää, että kahvin suurmaita ovat alueet Aasiassa, Afrikassa sekä Etelä-Amerikassa. Brasilia täyttää kolmanneksen maailmanlaajuisesta kahvin menekistä, kun taas Ecuador tuottaa vain 1% kaikesta kahvista. Tästä huolimatta, Ecuadorin on tunnustettu tarjoavan maailman parasta kahvia.
Ecuadorilaisen kahvin historia vie meidät 1860-luvulle, Manabin rannikko provinssiin Jipijapan piirikuntaan. Ecuadorin päävientituote ennen 1970-lukua oli kahvi. Tämän jälkeen pääelinkeinoiksi tulivat öljy, katkarapu ja banaanit, kunnes vuonna 2011 kahvin tuotanto alkoi jälleen kukoistamaan. Kahvimaana, Ecuadorilla on loistava maaperä, suotuisa ilmapiiti sekä kaikista biologisesti monimuotoinen maa kahvin valmistukseen. Ecuador on ainoa maa, joka tuottaa Robustaa ja Arabicaa speciality laatuista kahvia. Nämä asiat ovat mahdollistaneet halvan tuotannon, mutta tyyriit käsittelykulut, minkä viljelijät haluavat keskittyä tuottamaan laadukasta kahvia, jotta he erottuisivat kilpailijamaistaan.
Näiden kahden kahvilajikkeen välillä selkein ero on, että Robustaa viljellään alemmalla, mutta lämpimämmällä seuduilla, sekä se sietää paremmin tauteja ja on halvempi tuottaa. Verrattuna Arabicaa, Robustassa on arvioltaan kaksinkertainen määrän kofeiinia. Robusta on Arabican syntyperää, mistä se on risteytynyt muiden lajien kanssa synnyttäen Arabican. Nykyisin, kaikesta tuotetusta kahvista 40% on Robustaa.
Ecuadorialaisten mukaan, Lojalta tulee koko maan parasta kahvia, mistä voidaan kiittää heidän uniikkia ekosysteemiä. Lojan seutu on erikoistunut Arabican tuotantoon. Siellä kasvava Arabica on tasapainossa happamuuden, puolimakeuden sekä hienovaraisen tuoksun kanssa. Yleisesti ottaen, Ecuadorilaisen kahvin tunnelma on makea, kompleksinen sekä miellyttävän hapan. Kahvi Charlotassa on kahta eri Ecuadorilaista kahvia. Yksi aiemmin mainitulta Lojalta, ja yksi La Jalcalta, molemmat etelästä. Kahvi Charlotta on ensimmäinen suomalainen kahvila, jossa on tarjolla Ecuadorilaista kahvia, sen jälkeen kun se uudelleen ilmestyi markkinoille.
Garcian kahvitila

Kahvituottajamme Ecuadorista on nimeltään Karla Garcia. Hän pyörittää perheyritystä toisessa sukupolvessa 30 hehtaarisella farmilla Lojalla, jonka hänen setänsä perusti vuonna 2010.
Yrityksen täytyi etsiä uusia tiloja vuonna 2013, kun se kärsi roya-kasvitaudista. Onnekseen etelämmästä löytyi kaksi farmia, La Jalca ja Chito Amazonista, kokonaisuudessaan 11 hehtaarin alue, joissa toiminta aloitettiin vuonna 2014. Siellä kasvavaa kahvia kutsutaan villikahviksi, sillä se kasvoi siellä luonnostaan kun tilaa alettiin pyörimään.
Karla lähti toimintaan mukaan vuonna 2016 projektillaan yhteiskuntavastuullisuudesta ja Wild Coffee -paahtokahvillaan. Tarkoituksena oli kehittää perheyritystä. Tällä hetkellä hän pyörittää kolmea tilaa, Loja, La Jalca ja Chito, sekä kahta kahvin pesuasemaa. Farmilla kerätään ja käsitellään ainoastaan käsinpoimittuja kypsiä kahvimarjoja. Pesuasemat ostavat kahvia 65 pieneltä kahvin viljelijältä Amazonin ja Lojan aluleella.
La Jalcan alueella, “LA HORMIGA” Zamora Chinchipe -tilalla, Karla kasvattaa kahvilajikkeista Caturraa ja Typicaa. La Jalcan sekoitus kasvaa 1700 metrissä merenpinnan yläpuolella ja siinä on makuja suklaasta, mantelista, ruokosokerista, vivahduksella hedelmäisyyttä. Kahvi on hyvin tasapainoinen ja pehmeä, missä ei ole hapokkuutta juuri ollenkaan.
Kuten aiemmin mainittu, paras Arabica kahvi tulee vuoristoiselta Lojan alueelta, missä satokausi menee läpi kesäkuusta lokakuuhun. Lojan kahvi tulee “BRUHWER” tilalta Quilangan seudulta, jossa papu kasvaa 2000 metrissä merenpinnan yläpuolella. Sieltä tuleva lajike on typicaa, jonka makumaailma on erityisen hedelmäinen, ripauksella limeä, sitruunaa, greippiä, punaisia marjoja, luumua ja mausteita.
Kahvilamme espressoon käytämme ecuadorilaista Robusta ECUrobusta01. Lajike kasvaa 300 metriä merenpinnan yläpuolelta Amazonin Sucumbios alueella.Tämän Robustan mauissa voi havaita suklaisuutta, paprikaa sekä pähkinäisyyttä.
Tuottajana Karla haluaa kehittää jatkuvasti kestäviä toimintatapojan ja siksi yritys hyödyntää yritysvastuullisuuden käytäntöjä. Yhteiskunnallisesti vastuullisuutta on harjoitettu antamalla takaisin plantaasia ympäröivälle yhteisölle, jotka auttavat Karlaa. Karla farmien ja pesuasemien toimitusjohtajana työllistää yli 20 ihmistä. Viljelijöille maksetaan yli reilun kaupan hinnoista ja heille on tarjottu sosiaaliturva. Ympäristövastuullisuus näkyy kahvin pesuprosessissa, jossa hyödynnetään vuoristosta laskevaa vettä, joka puhdistetaan uudelleen ja uudelleen hyödynnettäväksi. Minkäänlaisia lannoitteita tai kemikaaleja ei käytetä. Karla haluaa nähdä tulevaisuudessa Eduadorilaista kahvituotannon kehittyvän politiikassa ja vastuullisuuden kautta. Ecuadorissa on paljon potentiaalia, joita uudempi generaatio voi käyttää ja hyödyntää yritystoiminnan kehityksessä.
Reilua ja luonnonmukaista kahvia
Kahvi Charlotta pyrkii ostamaan pavut mahdollisimman suoraan tuottajilta. Tällä viittaamme toimintatapaan, jossa paahtimo ostaa kahvin suoraan kahvintuottajalta tai läheisessä yhteistyössä viljelijän kanssa. Kahvista maksetaan yli Fair Trade hinnan ($3,08/kg Arabia-lajike, $2,31/kg Robusta-lajike). Tuotantoketjun toiminta on läpinäkyvää ja eettistä sekä työntekijöille maksetaan reilu korvaus. Ostamalla suoraan tai läheisessä yhteistyössä tuottajan kanssa, voimme taata reilun hinnan kahvista ja sen avulla tuottaja pystyy kehittämään omaa toimintaansa kahvifarmillaan.
Karlan kahvitilat tuottavat vain luonnonmukaisesti kahvia. Heillä on tällä hetkellä käsittelyssä luomu sertifikaatti.
Kahvitoiminnan lisäksi, Karla on kokki ja hänellä on Culinary Arts -tutkinto. Hänellä on barista sertifikaatti Speciality Coffee Association (SCA) -järjestöstä, sekä hän toimii kahvinpaahtajana, ja sekä hänellä on Q Arabica Grader -koulutustodistus Coffee Quality Instituten kautta. Ystäviensä kanssa he järjestävät kestävän kehityksen mukaisesti toteutettuja fine dining -illallisia.