Teen haudutusta varten on olemassa monenlaisia eri teenhaudutusvälineitä. On posliinisia teekannuja, lasisia teekannuja, savisia teekannuja, eri kokoisia teesiivilöitä, teepalloja, gongfu-haudutuskuppeja ja teesiivilöitä, sekä vielä lisäksi haudutuspusseja. Mistä tietää mitä haudutustapaa tulisi käyttää millekin teelle ja miksi olemassa on näinkin monia haudutusmenetelmiä? Tänään Teetuokion blogissa tullaan käymään läpi kaikki eri teenhaudutusvälineet ja haudutustavat, ja se että minkälainen tee sopii parhaiten millekin haudutustyylille ja miksi!

Teenhaudutusvälineet
Eri teet hyötyvät erilaisesta haudutuksesta ja myös onnistuakseen vaativat erilaisia haudutusmenetelmiä. Syitä näihin ovat esimerkiksi teelehtien koko tai muoto. Hienojakoinen japanilainen vihreä tee vaatii erityisen hienojakoisen siivilän, jotta tee ei valuisi kuppiin tai pannuun liian suurten reikien läpi. Kun taas suurilehtinen tee, esim. rullattu oolong-tee ei siivilässä haudu, vaan se vaatii suuremman tilan ja vapauden liikkua hautuakseen, eli gongfu-haudutus olisi tässä toimivampi. Tärkein ominaisuus teelle sopivinta haudutysvälinettä-, ja tapaa valitessa onkin siis teen muoto ja koko. Mikä väline olisi parasta juuri tälle teelle ja tarvitseeko tämä tee paljon tilaa hautuakseen vai riittääkö pienempi tila? Lähdetään listaamaan eri teenhaudutusvälineet!
Haudutuspussi
Haudutuspussi on kätevä ja helppo tapa hauduttaa teetä, varsinkin reissussa ja tien päällä, jossa puitteet eivät ole parhaat tai otollisimmat. Haudutuspussissa kätevää on myös se, että sitä käytettäessä ei joudu pesemään teesiivilää tai muita välineitä, vaan käytetyn pussin voi suoraan laittaa biojätteeseen. Haudutuspussissa kuitenkin on rajoituksensa, sillä sen tiiviin pinta-alan vuoksi, se ei ole paras valinta suurilehtisille teille. Haudutuspussissa tee on pakattuna pienehköön tilaan, eikä sillä ole tilaa juuri liikkua. Mitä hienojakoisempi tee tai yrttijuoma, sen paremmin se sopii haudutuspussiin. Kannustamme kuitenkin teenjuojia suosimaan pitemmän päälle teesiivilöitä ja teekannuja, jotka tuottavat paremman ja laadukkaamman tee-elämyksen. Haudutyspussien miinuksena on myös niiden kevyt paino, jonka vuoksi pussi saattaa helpommin nousta kupin tai pannun pintaa kohti, joka saattaa häiritä teen hautumista. Täältä löydät Chayan haudutuspussit sekä täältä narulliset haudutuspussit!
Haudutuspusseille soveltuvia teitä:
- Kaikki hienojakoiset yrttihaudukkeet, kuten rooibos, chai-sekoitukset, laventeli, minttu.
- Hienojakoiset teet, kuten Irish Breakfast- tee tai japanilainen kukicha
- Yerba Mate– yrttihauduke
Teepallot
Teepallo on kätevä ja helppo tapa hauduttaa kupillinen teetä. Teepalloa käytettäessä on huomioitava, että teepallolla voi kerralla hauduttaa vain yhden kupillisen teetä, eli parhaiten se sopiikin kuppiin suoraan haudutettuna, eikä esim teepannuun haudutettuna isommalle porukalle. Teepallon kanssa kannattaa annostelu myös pitää maltillisena, eikä täyttää teepalloa tukkoon. Annosteluksi teetä per henkilö riittää n. 1tl teetä. Teepalloa käytettäessä pallo kannattaakin täyttää vain noin puoliksi, että teellä on tilaa hautua ja turvota. Teepallon kanssa toimii pienilehtiset, eli keskikokoiset teet. Liian hienojakoinen tee, kuten japanilainen vihreä teet saattaa karata teeveteen teepallon läpi. Kun taas liian suurilehtinen tee, kuten oolong-teet, Longjing-tee tai mustat kiinalaiset teet, eivät teepalloon edes mahdu. Hyvä muistisääntö onkin teepalloa käytettäessä: käytä teepalloa vain teehen, joka siihen luonnollisesti ilman pusertamista mahtuu! Täältä löydät Chayan teepallon, pienet teepihdit ja isot teepihdit!
Teepallolle soveltuvia teitä:
- Keskikokoisia teelehtiä sisältävät teet, kuten: Korea Op Jeju (luomu) tai mustat teesekoitukset
- Intialaiset mustat teet, kuten Assam-teet ja hienojakoisemmat Darjeeling-teet
- Georgialainen musta teeharvinaisuus Georgia wild OP
- Keskikokoiset yrtit ja haudukkeet, kuten laventeli tai ruusun terälehti

Haudutuskori
Haudutuskori on käytännössä täysin sama kuin teepallo, mutta tilavampi. Haudutuskorin tilavuus on suurempi, joten siinä voi hauduttaa useammalle ihmiselle (1-3 hlö) teetä suoraan teepannuun. Teekorin siivilä ei ole kuitenkaan paras vaihtoehto hienojakoisimmille teille, kuten japanilaisille gyokuro-vihreille teille tai rooibos-teelle, sillä siivilä ei ole riittävän tiivis niin hienolle koostumukselle. Haudutuskori kuitenkin soveltuu useimmille teille ja on kätevä tapa hauduttaa teetä monelle yhdellä kertaa. Täältä löydät Chayan haudutuskorin!
Haudutuskorille soveltuvia teitä:
- Maustetut mustat teet
- Maustetut vihreät teet
- Korealainen vihreä tee
- Kiinalainen musta tee
- Kaikki keskikokoisia teelehtiä sisältävät teet, kuten teeblendit ja irto Pu’erh
- Kaikki yrttiteet, paitsi erittäin hienojakoiset tai ”kasvipölyä” sisältävät teet
- Jasmiiniteet
Teesiivilä
Teenhaudutusvälineistä paras ja ainut väline jolla jokaisen teen voi hauduttaa on teesiivilä! Jos siis jostain haluaa aloittaa, niin suosittelemme hankkimaan tiheän ja hienojakoisen siivilän, esim. Teeli teesiivilän. Teesiivilän etuina on sen tiheys ja teesiivilään voikin laittaa heinojakoisempiakin teitä, jotka esim teepallossa vuotaisivat läpi. Teesiivilässä tee myös mahtuu liikkumaan ja elämään, eli hautumaan kunnolla, ilman suurempia rajoitteita. Teesiivilän kautta voi hauduttaa suoraan kuppiin tai teepannuun. Ainot teet jotka eivät ole teesiivilälle parhaita valintoja, ovat pyöritetyt oolong-teet, jasmiinihelmet, black dragon- mustat teehelmet tai suurilehtiset valkoiset teet. Tämäntyyppiset teet vaativat gongfu-haudutuksen, eli vapaasti vedessä hauduttaen ilman siivilöitä tai suoraan kuppiin hauduttamisen.
Täältä löydät Chayan parhaat teesiivilät suuresta valikoimasta!
Teesiivilälle soveltuvia teitä:
- Kaikki teelaadut, paitsi helmimäiset teet, kuten pyöritetyt oolongit tai kakku-puerhit suositellaan hauduttamaan tilavammalla gongfu-haudutuksella! (toimivat kuitenkin siivilälläkin!)

Gongfu-haudutus
Yllä puhuttiinkin jo gongfu-haudutuksesta, josta voit lukea lisää kattavan tekstin ja ohjeet täältä! Lyhykäisesti gongfu-haudutus tarkoittaa kiinalaista tapaa hauduttaa teetä. Gongfu-haudutuksessa käytetään hyvin pientä teekannua tai gaiwan-kuppia, johon laitetaan suhteellisen suuri määrä teelehtiä ja samoja teelehtiä haudutetaan uudelleen ja uudelleen, niin kauan kuin makua riittää. Gongfu-haudutukseen parhaiten soveltuvat pu’erh-, ja oolong-teet, sekä jotkut mustat teet.
Gongfu- haudutus voi olla joko hyvin tarkkaa ja monenlaisia välineitä kaipaavaa tai rentoa ja vain kaksi välinettä kaipaavaa. Gongfu-haudutukseen välttämättömät välineet ovatkin pieni, mielellään savinen teekannu ja hienojakoinen gongfu-siivilä. Yksinkertaisesti teetä haudutetaan pienessä teekannussa lyhyt aika ja tee kaadetaan sitten gongfu-siivilän läpi joko erilliseen tarjoilukannuun tai suoraan kuppiin tai useampaan pienempään kuppiin. Sama toistetaan niin kauan kuin samasta teestä makua riittää!
Gongfu-haudutuksella teestä tulee esiin selkeitä ja vahvoja makuja, sillä käytettävän veden määrä kerralla on pieni. Jos olisi mahdollista, joisin aina teeni gongfu-haudutettuna, sillä mielestäni tällä tekniikalla tulee paras lopputulos! Täältä löydät Chayan savisen Mei Ren Jian yixing teekannun, joka on gongfu-haudutukseen tehty!
Parhaat teet gongfu-haudutukseen:
- Kaikki suurilehtiset teet
- Oolong-teet
- Pu’erh-teet
- Suurilehtiset valkoiset teet
- Rullatut jasmiiniteet
- Black Dragon Pearls– musta tee
- Taiwanilaiset mustat teet

Suoraan kuppiin haudutus
Suoraan kuppiin hauduttamista, ilman minkäänlaisia välineitä kutsutaan myös vitsikkästä ”grandpa styleksi”, eli isoisä-tyyliksi. Tämä tyyli on ikiaikainen ja vanha kiinalainen tyyli hauduttaa teetä. Syy miksi sitä kutsutaan ”grandpa styleksi” on se, että usein vanhemmat ihmiset, varsinkin miehet Kiinassa tykkäävät hauduttaa suurilehtiset teet, sekä jasmiiniteen tällä tyylillä. Suoraan kuppiin hauduttaessa teelehdet asetetaan tyhjään teekuppiin tai lasiin ja vesi kaadetaan suoraan kuppiin teelehtien päälle. Sitten tee nautitaan kupista hörppien teelehtien läpi. Kiinassa jos ravintolassa tilaat teetä, sinulle luultavasti tarjoillaan jasmiinitee tällä tyylillä. ”Grandpa style” soveltuu parhaiten kiinalaisille vihreille ja mustille teille, sekä kaikille oolong-teille, sillä ne painuvat kauniisti teekupin pohjalle. Tällä tyylillä tee hautuu kupissa pitkään ja maku on intensiivisempi ja myös mukavasti hieman kitkerähkö. Eli jos olet tilanteessa, jossa teen hauduttaminen välineillä ei ole mahdollista tai muuten vain laiskottaa, niin kokeile heittää tee suoraan kuppiin tai lasiin ja lisää vain kuuma vesi päälle!
Suoraan kuppiin haudutettavaksi parhaiten soveltuvat teet:
- Teoriassa kaikki teet, mutta mitä isompi tai rotevampi tee, sen paremmin tämä haudutustyyli toimii!
- Maun puolesta kiinalaiset ja taiwanilaiset teet toimivat parhaiten
- Kaikki maustamattomat oolong-teet
- Kiinalaiset vihreät teet, kuten Anji Baicha, Longjing- teet, Tai Ping Hou Kui, Xinyang Maojian 2022
- Jasmiiniteet, kuten Jasmine Pearls ja Jasmine White Monkey
- Kiinalaiset mustat teet, kuten Biluochun Hong Cha ja Yunnan Golden Buds
- Suurikokoiset, ei purumaiset yrtit, kuten ruusu, sitruunaverbena, krysanteemi ja Lohikäärmeenparta (Jiaogulan)

Täältä löydät Chayan kaikki teenhaudutusvälineet yhdellä painalluksella!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography