• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Musta tee, Yleinen  /  13.1.2022

Fujianin kolme kuuluisinta: Bai Ling, Tanyang ja Zheng He!

by Miska Tuononen

Tänään Teetuokion blogissa tutustutaan Kaakkois-Kiinassa sijaitsevan Fujianin provinssin kolmeen kuuluisimpaan mustaan teehen. Viime vuoden aikana olemmekin jo tutustuneet Fujianiin ja sen teihin jonkin verran, sillä usea laadukas Kiinalainen tee tuleekin juuri Fujianista.

Tanyang Gongfu, Bai Ling Gongfu ja Zheng He Congou rivissä.

Fujian – yksi maailman tärkeimpiä teealueita

Fujianin maakunta sijaitsee Kaakkois-Kiinan rannikolla. Fujiania aivan vastapäätä sijaitsee Taiwan, jossa myös valmistetaan paljon teetä, erityisesti Oolongia. Yhteneviä makumaailmoja voikin löytää Fujianilaisten ja Taiwanilaisten teiden väliltä. Pinta-alaltaan Fujian on yksi Kiinan pienimmistä maakunnista, mutta teetuotannoltaan Fujian on yksi maailman tärkeimmistä teetuotannon alueista. Fujianista tulee kymmenittäin laatuteitä, kuten Wuyi Mountain Tea, Tie Luo Han, Tie Guan Yin, sekä valkoiset teet tulevat ja ovat kotoisin myös Fujianin maakunnasta esim. White Pine Needles ja Bai Mu Dan. Fujianissa vallitsee subtrooppinen ilmasto.

Fujianin maakunta punaisella Kiinan kartalla. Kuva Wikipediasta.

Fujianin mustista teistä

Tänään esittelyssä ja maistelussa onkin kolme hyvin samantyyppistä mustaa teetä Fujianista: Bai Ling Gongfu, Tanyang Gongfu ja Zheng He Congou.

Näistä kaikista kolmesta teestä löytyy yhteneviä piirteitä ja makumaailmoja. Fujianin mustat teet ovat pehmeitä, mutta täyteläisiä, suklaisia, pyöreitä ja mallasmaisia. Myös Keemun-teiden tapaan Fujianin teistä voi löytää viinimäisiä vivahteita ja paahdetun kaakaopavun kuorta.

Bai Lin Gongfu

Bai Ling Gongfussa tuoksuu paahdettu kaakaonkuori ja kuivattu mandariini. Hentoa maltaisuutta ja kastanjapähkinää voi haistaa teestä. Maultaan Bai Ling Gongfu on kaikista näistä teistä makein ja pehmein, kuitenkaan olematta ollenkaan lattea. Tee maistuu maltaisen hunajaiselta ja kukkealta. Suussa tee on tasainen ja paksun pyöreä.

Varsin miellytävä ja tyydyttävä makukokonaisuus! Sopisi mainiosti juotavaksi iltapäivä- ja päiväteeksi, miksei jopa kerman ja sokerin kera brittiläiseen tyyliin. Hienostunut ja hyvin itsensä kannatteleva hempeä musta tee.

Tanyang Gongfu

Tanyang Gongfussa tuoksuu hyvin selkeä karamellinen, jopa mansikkainen makeus. Lisämuistutuksena vielä, että nämä teet ovat kaikki maustamattomia, eli kaikki makuvivahteet tulevat teen omasta luontaisesta mausta, johon mm. ilmasto ja maaperä, sekä teelajike vahvasti vaikuttavat.

Tanyang Gongfu muistuttaa makeaa viljaa ja siinä on hyvin selkeitä Keemun-teen tapaisia viinimäisiä ja yrttisiä vivahteita. Teessä on erittäin herkullinen tuoksu ja se tuo mieleeni vastapaistetut hunajakeksit!

Tee maistuu hyvin maltaiselta ja suussa se on Bai Lingin tapaan pyöreä. Tanyang Gongfu tee on kuitenkin selkeästi paksumpi ja vahvempi kuin Bai Ling. Mausta löytyy myös mandariininkuorta ja jopa tuoreen ruisleivän makean karvas vivahde!

Vaativampiakin makunystyröitä miellyttävä, pyöreän vahva ja makea kiinalainen musta tee. Muistuttaa paljolti arvokasta ja hintavaa Taiwanilaista Formosa Honey Black-teetä, joten tästäpä mainio ja edullisempi vaihtoehto kyseiselle teelle ja sen ystäville.

Zheng He Congou

Zheng He Congou on yhtiä ensimmäisiä mustia teitä, joita tuotettiin Kiinassa. Zheng He-teen valmistuksessa käytetään Da Bai -lajiketta, joka on tunnettu valkoisen teen valmistuksesta. Teelehdet ovat hieman suurempia kuin muissa yllä mainituissa teissä, sekä teelehdissä on mukana myös pörröisiä kärkisilmuja, joita usein esim valkoisessa teessä tapaa. Kärkisilmut ovat aina merkki hyvästä laadusta.

Usein tätä teetä verrataan Keemunin mustiin teihin sen täyteläisestä ja viinimäisestä luonteesta johtuen, eikä turhaan! Zheng He Congou tee on ehdotomasti näistä kolmesta teestä vahvimman makuinen ja rotevin. Zheng He Congou-tee on maskuliininen ja ryhdikäs.

Tässä teessä tuoksuu muista teistä jo tutuksi tulleiden hunajaisuuden, maltaisuuden ja kaakaopavun kuoren lisäksi myös maanläheisempi tuoksu. Ehkä pieni vivahdus mustapippuria ja kosteaa puun kaarnaa.

Maku Zheng He Congoussa on jopa viettelevä ja hiukan myskimäinen. Nämä maut voi yhdistää ”viinimäisiin” piirteisiin. Maku on mineraalinen ja ravitseva. Tee tekee mielestäni selkeän ja mahtipontisen. Oloni on virkeä ja nuutumus on tiessään!

Nyt perjantaihin 21.1.2022 asti nämä kolme Fujianin mustaa teetä -15% Chayan verkkokaupassa ja Triplan myymälässä!

Bai Ling Gongfu: https://www.chaya.fi/bai-lin-gongfu-musta-tee.html

Tanyang Gongfu: https://www.chaya.fi/tanyang-gongfu-musta-tee.html

Zheng He Congou: https://www.chaya.fi/zheng-he-congou-musta-tee.html

Teksti: Miska Tuononen

Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography

Tags

  • Bai Ling Gongfu
  • fujian
  • kiinalainen musta tee
  • musta tee
  • Tanyang Gongfu
  • teen maistelu
  • teen maku
  • Zheng He Congou

Artikkelien selaus

Katsaus vuoden 2021 blogipostauksiin!
Kukat teekupissa: kuusi kukkaa teekäyttöön!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi