Mitkä olisivatkaan kaksi kiinalaisempaa raaka-aineitta kuin mandariini ja puerh-tee? Kun nämä kaksi kiinasta alun perin kotoisin olevaa raaka-ainetta yhdistetään, syntyy Ganpu – mandariini puerh-tee.

Mitä Ganpu – mandariini puerh on?
Ganpu on harvinainen perinteinen kiinalainen tee. Se valmistetaan mandariininkuoresta, joka täytetään puerh-teen lehdillä. Mandariini (Citrus reticulata) jota tässä kyseisessä teessä käytetään on peräisin Xinhuista Guangdongin provinssista Etelä-Kiinasta.
Mandariineja on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä rohtona ainakin jo 700-vuoden ajan. Mandariinilla pidetään olevan kehossa viilentävä vaikutus ja sillä uskotaan olevan suotuisa vaikutus ruoansulatus- ja hengityselimistöön.
Mandariininkuorella sen sijaan pidetään olevan lämmittävämpi vaikutus, jonka kautta sillä voidaan vahvistaa mm. qi:tä, eli vapaasti suomennettuna ”elämänvoimaa”. Mandariininkuorta käytetään myös kiinalaisessa lääketieteessä poistamaan ylimääräistä limaa ja kosteutta erityisesti hengityselimistöstä. Mandariinin- tai tangeriininkuorta käytetään myös kiinalaisessa keittiössä perusmausteena. Mitä vanhempi mandariininkuori on, sitä lääkinnällisempänä sitä pidetään.

Miten Ganpu – teetä valmistetaan?
- Ensin irtotee, eli Maocha kuivataan/nuudutetaan auringon alla.
- Seuraavaksi valmistetaan Maochasta Puerh-teetä.
- Sitten tuoreista mahdariineista kaiverretaan huolellisesti ulos hedelmäliha mandariinin perikarpista, eli hedelmän ”katosta”.
- Tuore kaiverrettu mandariini täytetään puerh-teellä ja mandariinin irti kaiverrettu katto laitetaan takaisin paikoilleen.
- Mandariininkuoren ja teen annetaan nyt kuivua ja ikääntyä yhdessä.
- Halutun ikäännyttämisen ja kuivattamisen jälkeen tee on valmista juotavaksi.
- Puerh-teestä voit lukea lisää esim täältä: https://teetuokio.chaya.fi/puerh-tee-jo-tang-dynastian-aikainen-fermentoitu-teelaatu/ ja https://www.teekauppa.fi/teetietoa/teelaadut/puerh-tee)

Miltä Ganpu – mandariini puerh maistuu?
Ganpu-teessä mandariini sekä puerh-tee ikääntyvät yhdessä, luoden pehmeän ja syvän makumaailman.
Mandariinin eksoottinen, kirpeä ja pirteä maku on ajan kanssa kypsetessään tarttunut syvään ja maanläheiseen puerh-teehen. Tämä yhdistelmä on erittäin miellyttävä ja on makuharmonialtaan tasapainoinen.
Mandariininkuoren raikkaus maistuu teessä hennosti ja hienostuneesti. Mandariinin vivahteita Ganpu-teessä voisi verrata laadukkaaseen parfyymiin, josta voit löytää mandariinin tuoksua, kuitenkaan ilman että se olisi liian selkeä tai dominoiva, vaan enemmänkin taustalla oleva sointu.
Ganpu-teessä käytetty puerh-tee on pehmeää ja tasaisen syvää. Tämä lempeä ja ryhdikäs puerhin maku tasoittaa ja kuvainnollisesti ”levittää” raikkaan mandariinin maun koko teehen. Puerh-tee toimii tässä kombossa magneetin tavoin, imien mandariinin makua itseensä, luoden kahdesta raaka-aineesta yhden uuden uniikin maun.
Miten Ganpu-teetä haudutetaan ja juodaan?
- Haudutus 100 °C 1-1,5 min.
- Ganpu-teetä voidaan hauduttaa useaan kertaan, niin monesti kuin makua ja väriä irtoaa. Jokaisen uuden haudutuksen kanssa haudustusaikaa kuuluu lisätä hieman, esim ensimmäinen hadutus 1min, seuraava haudutus 1min 15-30 sek, kolmas haudtus 1,5-2min jne…
- Voit hauduttaa teetä ilman mandariininkuorta tai murtaa haudutuksen sekaan palasen tai palasia kuoresta makusi mukaan.
- Sopii parhaiten juotuna suhteellisen vahvana teenä (eli älä laita liikaa vettä suhteessa teelehtiin, jotta juomasta ei tule laimeaa. Noin 1tl teetä suhteessa 1dl vettä on hyvä suhde Ganpu-teen kanssa per annos.
Teen juomistyylit ovat kuitenkin rajattomat ja kokeilemalla eri tapoja juoda ja hauduttaa teetä, löydät juuri omaan suuhusi sopivimmat tavat!

Nyt perjantaihin 9.12.2021 asti Ganpu – mandariini puerh -15% Chayan verkkokaupassa ja myymälässä! https://www.chaya.fi/ganpu-mandariini-puerh.html
Ps. tämä tee sopii täydellisesti talveen ja joulunaikaan, onhan mandariini yksi talven mauista ja symboleista!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography