• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, puerh, Teen historia, Teen terveysvaikutukset, Yleinen  /  2.12.2021

Ganpu – mandariini puerh: kahden raaka-aineen sulosinfonia

by Miska Tuononen

Mitkä olisivatkaan kaksi kiinalaisempaa raaka-aineitta kuin mandariini ja puerh-tee? Kun nämä kaksi kiinasta alun perin kotoisin olevaa raaka-ainetta yhdistetään, syntyy Ganpu – mandariini puerh-tee.

Ganpu – madariini puerhissa puerh-tee on kuivatun mandariininkuoren sisässä. Kuinka mainio luonnon oma säilytysrasia, josta vielä irtoaa ihanaa makua ja aromia!

Mitä Ganpu – mandariini puerh on?

Ganpu on harvinainen perinteinen kiinalainen tee. Se valmistetaan mandariininkuoresta, joka täytetään puerh-teen lehdillä. Mandariini (Citrus reticulata) jota tässä kyseisessä teessä käytetään on peräisin Xinhuista Guangdongin provinssista Etelä-Kiinasta.

Mandariineja on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä rohtona ainakin jo 700-vuoden ajan. Mandariinilla pidetään olevan kehossa viilentävä vaikutus ja sillä uskotaan olevan suotuisa vaikutus ruoansulatus- ja hengityselimistöön.

Mandariininkuorella sen sijaan pidetään olevan lämmittävämpi vaikutus, jonka kautta sillä voidaan vahvistaa mm. qi:tä, eli vapaasti suomennettuna ”elämänvoimaa”. Mandariininkuorta käytetään myös kiinalaisessa lääketieteessä poistamaan ylimääräistä limaa ja kosteutta erityisesti hengityselimistöstä. Mandariinin- tai tangeriininkuorta käytetään myös kiinalaisessa keittiössä perusmausteena. Mitä vanhempi mandariininkuori on, sitä lääkinnällisempänä sitä pidetään.

Xinhuin sijainti Guangdongin provinssissa Etelä-Kiinassa. Kuva Wikipediasta.

Miten Ganpu – teetä valmistetaan?

  1. Ensin irtotee, eli Maocha kuivataan/nuudutetaan auringon alla.
  2. Seuraavaksi valmistetaan Maochasta Puerh-teetä.
  3. Sitten tuoreista mahdariineista kaiverretaan huolellisesti ulos hedelmäliha mandariinin perikarpista, eli hedelmän ”katosta”.
  4. Tuore kaiverrettu mandariini täytetään puerh-teellä ja mandariinin irti kaiverrettu katto laitetaan takaisin paikoilleen.
  5. Mandariininkuoren ja teen annetaan nyt kuivua ja ikääntyä yhdessä.
  6. Halutun ikäännyttämisen ja kuivattamisen jälkeen tee on valmista juotavaksi.
  • Puerh-teestä voit lukea lisää esim täältä: https://teetuokio.chaya.fi/puerh-tee-jo-tang-dynastian-aikainen-fermentoitu-teelaatu/ ja https://www.teekauppa.fi/teetietoa/teelaadut/puerh-tee)

Kuivattu mandariini menettää ajan kanssa värinsä, mutta ei makuaan! Kuvassa näkyy hyvin mandariinin irrallinen ”katto”, jonka kautta puerh-tee laitetaan mandariinin sisään ikääntymään.

Miltä Ganpu – mandariini puerh maistuu?

Ganpu-teessä mandariini sekä puerh-tee ikääntyvät yhdessä, luoden pehmeän ja syvän makumaailman.

Mandariinin eksoottinen, kirpeä ja pirteä maku on ajan kanssa kypsetessään tarttunut syvään ja maanläheiseen puerh-teehen. Tämä yhdistelmä on erittäin miellyttävä ja on makuharmonialtaan tasapainoinen.

Mandariininkuoren raikkaus maistuu teessä hennosti ja hienostuneesti. Mandariinin vivahteita Ganpu-teessä voisi verrata laadukkaaseen parfyymiin, josta voit löytää mandariinin tuoksua, kuitenkaan ilman että se olisi liian selkeä tai dominoiva, vaan enemmänkin taustalla oleva sointu.

Ganpu-teessä käytetty puerh-tee on pehmeää ja tasaisen syvää. Tämä lempeä ja ryhdikäs puerhin maku tasoittaa ja kuvainnollisesti ”levittää” raikkaan mandariinin maun koko teehen. Puerh-tee toimii tässä kombossa magneetin tavoin, imien mandariinin makua itseensä, luoden kahdesta raaka-aineesta yhden uuden uniikin maun.

Miten Ganpu-teetä haudutetaan ja juodaan?

  • Haudutus 100 °C 1-1,5 min.
  • Ganpu-teetä voidaan hauduttaa useaan kertaan, niin monesti kuin makua ja väriä irtoaa. Jokaisen uuden haudutuksen kanssa haudustusaikaa kuuluu lisätä hieman, esim ensimmäinen hadutus 1min, seuraava haudutus 1min 15-30 sek, kolmas haudtus 1,5-2min jne…
  • Voit hauduttaa teetä ilman mandariininkuorta tai murtaa haudutuksen sekaan palasen tai palasia kuoresta makusi mukaan.
  • Sopii parhaiten juotuna suhteellisen vahvana teenä (eli älä laita liikaa vettä suhteessa teelehtiin, jotta juomasta ei tule laimeaa. Noin 1tl teetä suhteessa 1dl vettä on hyvä suhde Ganpu-teen kanssa per annos.

Teen juomistyylit ovat kuitenkin rajattomat ja kokeilemalla eri tapoja juoda ja hauduttaa teetä, löydät juuri omaan suuhusi sopivimmat tavat!

Ganpu – mandariini puerh on kääritty kauniiseen paperikääröön.

Nyt perjantaihin 9.12.2021 asti Ganpu – mandariini puerh -15% Chayan verkkokaupassa ja myymälässä! https://www.chaya.fi/ganpu-mandariini-puerh.html

Ps. tämä tee sopii täydellisesti talveen ja joulunaikaan, onhan mandariini yksi talven mauista ja symboleista!

Teksti: Miska Tuononen

Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography

Tags

  • Ganpu mandariini puerh
  • kiinalainen lääketiede
  • kiinalainen tee
  • mandariini
  • puer-tee
  • puerh

Artikkelien selaus

Yrttien avulla parempaan uneen… Lista unirohdoista!
Chai-teen salat ja vinkkejä sen valmistamiseen!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi