Ganpu on fermentoitua puerh-teetä, joka on pakattu kiinalaisiin Xinhuissa kasvatettujen mandariinien kuoriin.
Puerh on tänä päivänä erittäin suosittu tumma teelaatu, joka syntyy kun mikrobit fermentoivat teelehtiä. Perinteisesti fermentaatio kestää vuosia, mutta nykyään käymisprosessi voidaan suorittaa nopeutetusti jopa kuukaudessa.
Puerhin terveyshyödyt:
- Tehostaa rasvanpolttoa
- Vähentää huonon LDL-kolesterolin tasoa
- Parantaa ruoansulatusta ja suolison bakteerikantaa
- Lieventää stressiä ja auttaa nukahtamaan
- Voimakas antioksidantti
Myös Kiinan Xinhuissa kasvavat chenpi-mandariinit ovat tunnettuja terveyvaikutuksistaan. Näistä mandariineista käytetään vain niiden kuoret, joita iätetään jopa vuosikymmenien ajan.
Kitkerä sitrusmainen mandariini sopii täydellisesti yhteen puerhin maanläheisen ja samettisen pehmeän maun kanssa. Mandariininkuori antaa myös pienen makean vivahteen teelle. Teen maku on viljainen, maanläheinen ja puinen. Suutuntumaltaan se on samettisen pehmeä ja hyvin täyteläinen.
Chenpi-mandariinin terveyshyödyt:
- Hoitaa tulehduksia ja kuumetta
- Antibakteerinen
- Parantaa ruoansulatusta
- Voi vähentää rasvan kertymistä kehoon
Yhdessä nämä kaksi erikoista kiinalaista ainesosaa tekevät ganpu-teestä ainutlaatuisen, herkullisen ja terveellise teejuoman. Voit iättää näitä puerhilla täytettyjä mandariineja itse vaikka vuosikymmenien ajan. Ajan myötä niiden maku pehmenee sekä muuttuu ja monipuolistuu.
Haudutusohje
Puerh on erittäin voimakasta teetä, jota voi hauduttaa useita kertoja ennen kun maku heikkenee. Sen haudutuksessa kannattaa olla varovainen, sillä puerh ylihautuu herkästi.
Koska chenpi-mandariininkuortakin nautitaan haudutettuna, kannattaa jokaiseen haudutukseen lohkaista mukaan pieni pala kuorta. Näin varmistat, että saat kaikki terveelliset ja maukkaat ainesosat uutettua sekä puerhista että mandariinista.
Käytä vastakiehautettua noin 100C asteista vettä. Lisää siivilään tai teekannuun noin 2tl teelehtiä 2dl vettä kohden. Kastele lehdet ja kuumalla vedellä ja kaada tämä nopea haudutus pois, koska se sisältää pölyä teelehtien pinnalta. Hauduta lehtiä noin 45s. Seuraavilla haudutuksilla pidennä haudutusaikaa noin 30s/haudutus.
Jos haluat nauttia oikein vahvasta puerh-teestä, käytä teelehtiä enemmän. Voit käyttää jopa 4tl/2dl vettä kohden. Lyhennä haudutusaikaa, jotta teestä ei tule liian vahvaa: ensimmäinen haudutus noin 30s ja seuraava haudutus noin 40s. Tämän jälkeen voit pidentää haudutusaikaa noin 15-30s/haudutus.