Oolong on monimuotoinen teeluokka, joka sisältää useita omalaatuisia teelaatuja. Parhaat näistä ovat saavuttaneet suorastaan legendaarisen maineen ja luoneet samalla uusia tyyliluokkia, kun muut teenviljelijät ovat alkaneet matkia suosituimpia teelaatuja. Näin on syntynyt myös taiwanilainen gaoshan– (High Mountain) eli vuoristo-oolong, jota monet teenjuojat pitävät maailman parhaana oolongina.
Mitä vuoristo-oolong on?
Mitä tahansa yli 1000 metrin korkeudessa kasvatettua oolongia voidaan kutsua High Mountain -teeksi. Yleisesti ottaen kaikkea tämän määritelmän täyttävää oolongia voidaan kuvailla High Mountain -termillä, joten markkinoilta voi löytää myös mm. Thaimaalaista vuoristoteetä. Yleensä kun puhutaan High Mountain -oolongista, ymmärretään kuitenkin sen tarkoittavan taiwanilaista teetä.
Yleensä vuoristo-oolong on kevyesti hapetettua, vehreää ja erittäin aromaattista. Taiwanissa lehdet on aina rullattu pieniksi helmiksi. Perinteisesti gaoshan-tee on ollut paahteisempaa ja keskitasoisesti paahdettua, mutta nykyiset makutottumukset ovat muokanneet oolongista vehreämpää ja miedommin paahdettua.
Tämä konstailematon ja pelkistetty prosessointi antaa teelajikkeen sekä kasvatusalueen ja -olosuhteiden eli terroirin todella loistaa maussa. Pienimmätkin asiat vaikuttavat teen makuun ja joka vuosikerta on erilainen, joten teenystävälle maisteltavaa riittää loputtomasti. Tässä suhteessa vuoristo-oolong muistuttaa joitakin hienoja viinejä.
Taiwanin vuoristot sijaitsevat saaren keskiosassa. Tunnetuimpiin teealueisiin kuuluvat muun muassa Wu Ling, Li Shan, Dong Ding, Shan Ling Xi ja Alishan.
Miksi Gaoshan-vuoristotee on niin erikoista?
Aasiassa vuoria arvostetaan pyhinä paikkoina, jotka yhdistävät maan ja taivaan sekä omaavat voimakasta energiaa. Temppelit ja pyhäköt on rakennettu perinteisesti vuorille, ja sinne myös taiteilijat ja erakot vetäytyivät mietiskelemään. Siksi vuoria on pidetty luonnollisesti myös parhaina teenkasvatusalueina.
High Mountain -teen laatu ei kuitenkaan perustu pelkkiin uskomuksiin. Korkealla vuoristoissa kasvatusolosuhteet ovat ihanteelliset laadukkaan teen tuottamiseen.
Vuorenrinteillä päivän ja yön lämpötilaero voi olla erittäin suuri. Aamulla lämpötila nousee ja teekasvit saavat voimakasta auringonpaistetta, kun taas illalla voi olla hyvinkin viileää. Raju lämpötilan lasku pysäyttää teelehtien aineenvaihdunnan ja saa ne ikään kuin talvehtimaan. Niinpä kaikki päivän aikana tuotetut aromi- ja ravintoaineet jäävät teelehtiin ja parantavat teen laatua. Lisäksi viileys saa lehdet kasvamaan hitaammin, joten enemmän ainesosia tiivistyy pienempään lehtimäärään.
Teeviljelmiä peittää usein sankka ja kuvankaunis sumu. Sumun määrä riippuu korkeudesta ja paikasta, mutta parhaillaan se voi peittää teekasvit joka päivä iltapäivästä alkaen. Tämä ikään kuin varjostaa teepensaita luonnollisesti. Kasvit eivät kuitenkaan varjossa ympärivuorokautisesti kuten esimerkiksi matchan tuotannossa, vaan ne saavat hieman aurinkoa aamuisin. Sumun aiheuttama varjostus kasvattaa teelehtien teaniini- ja kofeiinipitoisuutta sekä tekee teestä täyteläisempää ja vähentää kitkeryyttä.
Myös vuorten maaperä vaikuttaa High Mountain -teen makuun. Maaperä läpäisee helposti vettä, ja jyrkiltä rinteiltä vesi valuu nopeasti pois kasvien luota. Pensaat kärsivät usein lievästä kuivuudesta, joka stressaa kasveja. Stressi taas parantaa lehtien laatua. Maaperän vedenläpäisevyydellä on merkitystä myös sen vuoksi, että kasvit säilövät ravinteita juurissaan. Jos kasvualusta on jatkuvasti kostea, vesi huuhtoo ravinteet juurista. Vuoriston maaperä pysyy kuivana, joten ravinteet säilyvät ja siirtyvät teelehtiin.
Lopulta vuoristo-oolong eroaa muista taiwanilaisista teelaaduista yksinkertaisesti siihen käytetyn vaivan vuoksi. Gaoshan-oolongia pidetään Taiwanin hienoimpana ja kallisarvoisimpana teelaatuna, joten se valmistetaan huolellisesti ja parhaasta lehtimateriaalista. Vuosittain teeviljelijät kilpailevat keskenään erilaisissa teekilpailuissa, joissa etsitään kaikkein parhainta vuoristoteetä. Kilpailu ja kova kysyntä ajavat teetuottajat kehittämään jatkuvasti taitojaan ja takaavat, että High Mountain -oolongin laatu pysyää korkeana vuodesta toiseen.
Miten vuoristo-oolong valmistetaan?
Teen tarkka valmistustapa voi vaihdella teelaadusta ja tuottajasta riipuen, mutta pääpiirteissään prosessointi sisältää nämä askeleet:
- Poiminta
- Nuuduttaminen
- Lehtien ravistaminen / hapetus
- Paahto
- Lehtien muotoilu / paahto
- Kuivaus
Poiminta: Vuoristo-oolong kasvaa hitaammin, joten siitä saadaan harvemmin satoa. Yleensä sato korjataan 2-3 kertaa vuodessa, joista kevään ja talven satoja pidetään parhaina. Kevään sadossa on enemmän rakennetta, makeutta ja kirkas selkeä aromi, kun taas hitaasti kasvavassa talvisadossa on voimakkaampi tasapainoinen tuoksu, mutta hieman ohuempi rakenne. Oolongia varten poimitaan silmu ja 3-4 ylintä lehteä.
Nuuduttaminen: Lehtien annetaan näivettyä ensin auringossa ja sitten sisätiloissa. Lehdet alkavat hajota ja ne pehmenevät, joka helpottaa prosessointia. Tee hapettuu hienoisesti nuuduttamisen aikana ja kehittää tärkeitä aromikkaita ainesosia. Lisäksi nuuduttaminen vähentää lehtien kosteuspitoisuutta, jolla on suora vaikutus hapettumiseen. Siten nuuduttamisen kestolla voidaan vaikuttaa maun kehittymiseen.
Lehtien ravistaminen / hapetus: Seuraavaksi lehdet siirretään bambukoriin tai kuivausrummun näköiseen koneeseen. Lehtiä ravistellaan hellävaraisesti niiden rakenteen rikkomiseksi, joka nopeuttaa hapettumista. Ravistelu saatetaan toistaa useamman kerran, kunnes teemestari päättää, että haluttu hapettumistaso on saavutettu.
Paahto: Lehtien hapettuminen pysäytetään paahtamalla lehdet nopeasti korkeassa lämpötilassa. Kuumuus hajottaa teelehtien entsyymit, jotka vastaavat hapettumisesta. Tämä vaihe ikään kuin lukitsee teen luonteen paikalleen, joten on tärkeää määritellä oikein, milloin paahto suoritetaan.
Lehtien muotoilu / paahto: Seuraavaksi lehdet muotoillaan pieniksi palloiksi. Jotkut oolongit saatetaan muotoilla pitkiksi neulasiksi, mutta lähes kaikki vuoristo-ooong tehdään pallomuotoon. Tämä vaihe tehdään yleensä koneellisesti, koska lehtien muotoilu käsin on paljon vaikeampaa eikä lopputulos ole paljoa parempi. Teelehdet suljetaan kangaspussiin, pussi suljetaan ja kiinnitetään koneeseen, joka painaa ja kierittää lehtiä kovaa alustaa vasten. Prosessi vahingoittaa lehtiä hienoisesti ja rikkoo lehtisoluja, joiden aromaattinen teeneste valuu lehtien pinnalle ja kuivuu. Tämä on erittäin tärkeää oolongin haudutusominaisuuksien kannalta. Jos lehtiä ei rullattaisi, tee hautuisi paljon hitaammin, eikä makua uuttuisi tarpeeksi ennen teen kitkeröitymistä. Muotoiluvaihe toistetaan monta kertaa ja välillä teetä paahdetaan, jotta lehdet pysyvät pehmeinä.
Kuivaus: Viimeiseksi teetä kuivataan, kunnes kaikki ylimääräinen kosteus on haihtunut pois. Tämän jälkeen tee on valmista pussitettavaksi!
Chayan vuoristo-oolong valikoima
Alishan Chin Shin 2018
Alishan on tunnetuin ja suosituin taiwanilaisista High Mountain -teevuoristoista. Alishan sijaitsee saaren eteläosassa, ja sen korkein huippu kohoaa 2663m meren pinnan yläpuolelle.
Tämä tee on valmistettu Chin Shin -lajikkeesta, joka on yksi Taiwanin suosituimmista teelajikkeista. Kuten monet muutkin teelaadut ja Taiwanin teeteollisuus ylipäänsä, se on tuotu saarelle alunperin Manner-Kiinasta. Chin-Shin on herkkä lajike, joka tuottaa korkealaatuista aromaattista ja raikasta teetä. Siitä valmistetaan paljon High Mountain -oolongia, koska lajike ei pärjää hyvin matalalla. Chin-Shinistä tuotettu tee hapetataan yleensä miedosti, jotta sen ominaisuudet pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.
Myös meidän teemme on miedosti hapetettu ja herkkä jadenvihreä vuoristo-oolong, jossa on hienovaraista viileää kukkaisuutta sekä suolaheinän, omenan ja sitruksen sävyjä. Maun rakenne on kevyt ja siinä on hieno minttumaisen viileä jälkimaku. Herkän luonteensa vuoksi teetä ei kannata nauttia heti maustetun tai rasvaisen ruoan jälkeen.
Hinta: 12.20€ / 25g
Tilaa heti Chayan verkkokaupasta!
Lishan Oolong
Lishan sijaitsee Taiwanin keskiosassa, Taichung-maakunnassa. Vuoristoviljelmät sijaitsevat jopa 1800-2650m korkeudessa. Monet pitävät Lishan-oolongia kaikkein parhaana taiwanilaisena oolongina, ja tämä suosio näkyy myös teen hinnassa.
Tämä tee on hapetustasoltaan hiukan tummempi kuin Alishan, mutta kuitenkin melko vihreä. Tuoksussa on upeaa vehreää kukkaisuutta, laventelia, persikkaa sekä melonia. Lisäksi tuoksussa on voimakasta kasvimaista kermaisuutta, joka on ominaista Gaoshan-teelle. Maku on hedelmäinen ja aurinkoinen pähkinän ja sokeriruon sävyillä. Täydellinen tasapainoinen vuoristo-oolong!
Hinta: 12.20€ / 25g
Tilaa heti Chayan verkkokaupasta!
Dong Ding 2018
Dong Ding on yksi Taiwanin kuuluisimmista ja suosituimmista teelaaduista. Tämä teelaatu on saanut alkunsa saman nimisellä vuorella Nantoun maakunnassa Keski-Taiwanissa.
Dong Ding -vuori on melko lyhyt, ja alunperin tämä teelaatu kasvatettiin noin 600-800m korkeudessa. Sitä ei siis teknisesti ottaen voi laskea vuoristo-oolongiksi, mutta nykyään Dong Ding -teetä kasvatetaan myös muualla Taiwanissa ja yli 1000m korkeudessa. Dong Ding onkin kiinnostava esimerkki siitä, kuinka High Mountain -oolongien suosio on muuttanut myös muita teelaatuja. Alunperin Dong Ding oli nimittäin keskihapetettua ja voimakkaasti paahdettua teetä, mutta nykyään se on vehreämpää ja miedommin paahdettua kuten gaoshan-oolong.
Valikoimamme Dong Ding on toisiin High Mountain -teelaatuihimme verrattuna tummempaa, noin 30-40% hapetettua. Haude on väriltään kauniin kullankeltaista. Se on myös paahteisempaa, mutta ei kuitenkaan hiiltynyttä. Paahto pikemminkin vain korostaa teen hedelmäisyyttä ja pähkinäisyyttä. Tämä lämmittävä ja luonteikas tee sopii erityisesti niille, jotka pitävät hieman keskitason hapetetusta oolongista.
Hinta: 12.20€ / 25
Tilaa heti Chayan verkkokaupasta!
Valikoimaan kuuluu näiden teelaatujen lisäksi myös pari muuta teelaatua. Tutustu valikoimaan alla olevasta linkistä ja tilaa omasi!
TILAA HIGH MOUNTAIN -OOLONGIA NYT -15% ALE-HINTAAN!
Tarjoamme nyt 18.11.2018 saakka kaikki taiwanilaiset High Mountain -oolongit -15% ALE-HINTAAN!
Syötä tilauksen yhteydessä ostoskoriin koodi: ”VUORET”!
Tutustu koko valikoimaan alla olevasta linkistä ja maista maailman parasta oolongia!
Katso kaikki teelaadut ja tilaa! |
Liity Chayan uutiskirjelistalle!
Jos haluat saada lisää tämänkaltaisia artikkeleita sekä paljon muuta teehen liittyvää asiaa suoraan sähköpostiisi, tilaa uutiskirjeemme!