• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Japanilainen vihreä tee, Matcha, Reseptit, Teen terveysvaikutukset, Yleinen  /  22.8.2021

Helppo ja perinteinen matcha-latte!

by Miska Tuononen

Matcha, eli japanilainen vihreäteejauhe on ollut jo jonkin aikaa mieleni päällä ja olenkin unelmoinut siitä, että saisin käsiini kupillisen kuumaa matcha-lattea… En ole vain jostain syystä saanut aikaiseksi valmistaa sitä, joten tänään päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja kehitellä helpon ja nopean reseptin matcha-lattelle, jonka voin sitten jakaa blogissani!

Matcha-latte yksinkertaisimmillaan sisältää vain kuumaa maitoa ja matcha-jauhetta. Juomaa voi makeuttaa mielen mukaan millä tahansa makeuttajalla (sokeri, hunaja, vaahterasiirappi, taatelit jne.) tai voi käyttää vaikkapa makeutettua manteli-tai soijamaitoa, jos haluaa juomasta vähän makeampaa.

Matcha-jauhetta. Koristeena oman puutarhan shiso-lehtiä, joita mm. japanilaisessa keittiössä käytetään.

Itse aion tehdä matcha-latteni kuumennettuun makeuttamattomaan (luomu) soijamaitoon, johon olen Aasiassa matkaillessani tottunut. Koen, että soijamaito on matcha-lattelle se aito ja alkuperäinen ”maito”, johon matcha-latte on aikoinaan luotu, ja johon se kuuluukin tehdä.

Soijamaito sopii matcha-latteen täydellisesti siksi, sillä siinä on rasvaa n.2g / 100g, eli suhteellisen ”paljon” kasvimaidoksi. Tämä rasvapitoisuus tekee juomasta kermaisamman ja kuohkeamman, kun taas esimerkiksi kauramaitoon tehty matcha-latte on mielestäni liian vetistä, kevyttä ja rasvatonta. Soijamaidossa on myös proteiinia saman verran kuin lehmänmaidossa n.3g / 100g, joten iso mukillinen soijamaitoon tehtyä matchalattea on myös pieni mukava ”välipala” (kauramaidossa esim proteiinia vain 1g / 100g).

Matchalatteeni käytin kaapin pohjalle jäänyttä matcha-jauhetta, jossa oli pehmeä ja tasainen maku sopivalla jälkikitkeryydellä.

Matcha-latteen tarvitset (yksi 2,5dl kokoinen annos):

–1,5 tl matcha-jauhetta

–2,5dl makeuttamatatonta soijamaitoa (tai mitä vain muuta maitoa)

Välineet:

Kattila

Blenderi

Ohje:

  1. Keitä soijamaito kattilassa matalalla lämmöllä ja anna sen kiehahtaa muutama minuutti, kunnes se alkaa kuplia pienesti.
  2. Kaada kiehautettu soijamaito ja matcha-jauhe blenderiin.
  3. Blendaa/sekoita blenderillä hetken ajan (n.30sek), kunnes matcha-latteen alkaa muodostua kuohkeaa vaahtoa.
  4. Kaapa kuppiin ja juo!
  • Soijamaitoa keittymässä.
Kaunis kuohkea vaahto syntyy matcha-latteen blenderin voimalla.

Matchassa on melkoisen paljon kofeiinia, sillä matcha-jauhehan on itse jauhettuja kokonaisia teen lehtiä, joten kaikki teelehdessä olevat ainesosat tulevat matchan mukana (terveysvaikutukset, kofeiini yms.). Tämän vuoksi matchaa pidetään kaikista terveellisimpänä teemuotona!

Matcha-latte ei siis ole välttämättä paras juoma iltamyöhäiselle. Itse nautin ja suosittelenkin sitä keskipäivälle, esim. perinteisen ”kello kolmen väsymyksen aikaan” juotavaksi.

Nautinnollisia hetkiä matchan kanssa! Täältä löydät Chayan valikoiman moniin eri matcha-jauheisiin. Jokainen näistä matcha-jauheista sopii mainiosti matcha-latteen: https://www.chaya.fi/matcha

-MISKA

Tags

  • matcha
  • matchalatte
  • resepti

Artikkelien selaus

Makunystyrät valmiina herkälle valkoiselle teelle: Maistelussa valkoinen Hu Lin Shou Mei (2020)
Que she -kiinalainen vihreä luksustee!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi