”Afternoon tea”, eli suomalaisittain tutummin iltapäivätee. Tuo päivän ylellisin teehetki, joka on kuninkaallistenkin arjesta tuttu tapa. Ylevä iltapäivätee on mainio tapa nostattaa tee korkealle jalustalle ja juhlistaa tämän kautta arkea rakkaiden ja tärkeiden ihmisten kanssa. Iltapäiväteehetken ei tarvitse maksaa maltaita, eikä se ole vain eksklusiivisesti rikkaiden ja kuninkaallisten harrastus… Sillä iltapäiväteehetken voi kuka tahansa järjestää, suhteellisen pienelläkin vaivalla, kunhan tietää mitä tekee! Tänään Teetuokion blogissa tutustummekin perinteiseen englantilaiseen iltapäiväteehen, siihen mitä syötävää iltapäiväteen kanssa voi tarjota ja mitkä teet sopivat juuri iltapäiväteelle parhaiten. Tutustumme myös iltapäiväteen historiaan. Tervetuloa mukaan matkalle!

Mikä on afternoon tea, eli iltapäivätee?
Iltapäivätee tarkoittaa kevyttä ateriaa tai ateriakokonaisuutta, joka nautitaan tyypillisesti lounaan ja illallisen välillä noin klo 15.30-17 aikaan. Iltapäiväteekattaus koostuu perinteisesti erilaisista voileivistä, joiden täytteinä voi olla esimerkiksi voita, kurkkua tai kananmunaa, sekä erilaisista kakuista ja leivonnaisista. Skonssit, jotka ovat skotlantilaisperäisiä teeleipiä ovat myös oleellinen osa iltapäiväteetä. Skonssit voivat olla joko suolaisia tai makeita ja niiden kanssa nautitaan yleensä erilaisia ja hilloja ja kermavaahtoa. Iltapäiväteen tarjoilussa tarjoiltavat ovat valmiissa annoskoissa, eli ns. ”cocktailpaloina” helposti sormin syötävissä. Ruokailuvälineitä ei iltapäiväteellä tarvita, vaan teelusikkaa ja pieni veitsi riittävät.
Iltapäiväteen kanssa oleellisena osana on tietenkin tee, jota juodaan läpi ruokailun ja seurustelun. Teet jotka sopivat iltapäiväteelle ovat teitä, jotka erityisesti soveltuvat juotavaksi makeiden ruokien ja leivonnaisten kanssa, kuten Earl Grey-tee, Blue Lady Grey-tee, Darjeeling-tee ja Assam-tee. Iltapäiväteelle sopiva tee on täyteläistä, hyvälaatuista ja maukasta, sen on pystyttävä kannattelemaan suolaisten sekä makeiden herkkupalujen laaja makukirjo. Iltapäiväteellä voidaan myös nauttia lasillinen kuohuviiniä tai samppanjaa, erityisesti juhlallisemmissa iltapäiväteekattauksissa se melkein jo kuuluu asiaan!
Iltapäiväteen historiaa: juuret 1840-luvun alun Iso-Britanniassa!
Iltapäiväteen historia ulottuu 1840-luvun Iso-Britanniaan. Kerrotaan että iltapäivätee sai alkunsa Kuningatar Viktorian kamaripalvelijattaresta Bedfordin Herttuatar Annasta. Tuohon aikaan oli tapana syödä päivän aikana vain kaksi ateriaa: tukeva aamiainen varhain aamulla sekä päivällinen/illallinen noin kello kahdeksalta illalla. Aterioiden väli oli kovin pitkä ja nälkä saattoikin siis helposti yllättää. Kerrotaankin että Bedfordin Herttuatarta Annaa alkoi aamiaisen ja illallisen välissä heikoittamaan, joten hän tilasi salaa huoneeseensa pannullisen teetä ja hieman pikkusyötävää. Pikkuhiljaa hän alkoikin kutsumaan ystäviä huoneeseensa jakamaan näitä salaisia teehetkiä kanssaan. Näistä teehetkistä tuli suosittuja ja tapa alkoikin levitä yläluokan ja seurapiirien kesken. Varsinaisesti iltapäiväteen suosio kasvoi ja räjähti silloin kuin itse Kuningatar Viktoria alkoi myös osallistumaan näihin ”salaisiin” teehetkiin. Ajan mittaan iltapäiväteestä on tullut vahva traditio ja oma pieni ateriansa Iso-Britannian kulttuurissa, joka onkin levinnyt myös ympäri maailmaa varsinkin osaksi hienojen hotellien tai ravintoloiden palveluita.
Mitä syötävää iltapäiväteellä tarjota?
Suolaiset herkut alimpana!
Iltapäiväteen tarjoilut koostuvat suolaisista ja makeista tarjoiltavista. Perinteisesti suolaisia ja makeita tarjoiltavia on suhteessa toisiinsa noin puolet ja puolet, yleensä kuitenkin makeat vievät voiton ja niitä on enemmän. Yleensä syötävät tarjoillaan korkeasta kolmikerroksisesta tarjottimesta, jossa alimmalla tasolla ovat suolaiset syötävät, kuten erilaiset voileivät, joiden välissä voi olla mitä vain. Perinteisiä voileipiä ovat kurkkuvoileivät, tuorejuustovoileivät tai vaikkapa lohi- tai katkarapuvoileivät. Alatasolla voi olla myös muita suolaisia syötäviä, kuten cocktail-paloja tai ”petit four”-sormisyötäviä.
Tarjottimen keskitasolla skonssit!
Tarjottimen keskitasolla on yleensä skonssit, eli teeleivät joiden kanssa yleensä tulee makea ja suolainen täyte. Suolasten skonssien kanssa voidaan syödä voita ja makeiden kanssa syödään erilaisia hilloja ja paksua kermavaahtoa. Skonssien sisällä, erityisesti suolaisten skonssien sisällä voi olla pähkinöitä, juustoa, taateleita tai rusinoita.
Ylimmällä tasolla leivonnaiset ja herkut!
Ylimmällä tasolla tarjottimella ovat varsinaiset jälkiruoat ja leivonnaiset. Ne voivat olla mitä vain, kunhan ne ovat pieniä ja helposti sormilla syötäviä ja suupalan kokoisia. Perinteisiä iltapäiväteen leivonnaisia ovat suklaakonvehdit, marenki, mansikka- ja marjaleivonnaiset, pienet kakkupalat ja macaronit. Hyvin perinteisiä kakkuja iltapäiväteelle ovat Victoria Sponge-kakku ja Battenberg-kakku.
Ole luova ja riko rajoja, kokeile suomalaisia herkkuja!
Kotona jos järjestää oman iltapäiväteen, niin suosittelemme olemaan luovia ja myös rikkomaan rajoja rennosti sopivissa määrin! Mielestämme iltapäiväteelle tarjoiltavaksi voi sopia monenlainenkin ruoka. Esim Suomessa siihen voisi sopia tuoreet vastaleivotut karjalanpiirakat munavoilla, saaristolaisleipä graavilohella tai katkaraputäytteellä, kakkujen tilalla Suomalainen mustikkapiiras tai perinteiset kuivakakut. Mielestämme vain mielikuvitus on rajana ja perinteisistä iltapäiväteesyötävistä on mukava inspiroitua ja soveltaa niitä sesongin ja vuodenajan mukaan. Itse esimerkiksi loin kiireessä kerran mainion ja ylevän iltapäiväteetarjottavan (ei ihan mennyt kyllä pienestä suupalasta): kaupan valmiscroissanttien väliin kun laittoi vaniljalla maustettua kermavaahtoa ja ruusunterälehtihilloa, niin oli suosio ja uusi hitti taattu!

Mitkä teet sopivat parhaiten iltapäiväteelle?
Ylhäällä mainittiinkin jo, että sopivimpia teitä iltapäiväteelle ovat teet, jotka ovat ensinnäkin hyvälaatuisia, pussiteet on hyvä jättää iltapäiväteen ulkopuolelle. Iltapäivätee on hetki, jolloin voi pistää parasta teetä pöytään, sillä kunnon iltapäivätee herkkuineen on ainutlaatuinen kokemus, jota ei tule kokeneeksi näin suomalaisena turhan liian usein. Usein nykypäivänä kunnon pitkän kaavan iltapäivätee liitetään juhliin, kuten merkkipäiviin tai muihin tärkeisiin hetkiin.
Iltapäiväteeksi soveltuvan teen on oltava riittävän runsasta, mutta ei liian vahvaa ja kitkerää, sillä sitä tullaan juomaan paljon aterioinnin ja seurustelun lomassa. Parhaat teet iltapäiväteelle ovat teitä jotka soveltuvat maikeiden makujen kanssa nautittaviksi. Teet joista löytyy luontaista makeutta ja kermaisuutta ovatkin tällaisia teitä. Runsaat ja pyöreät teet sopivat hyvin iltapäiväteiksi ja luonnollisestikin kaikki brittiläiset teet ja teesekoitukset, kuten Earl Grey sopivat iltapäiväteeksi täydellisesti.
Tässä listaa Chayan teistä, jotka sopivat oivallisesti iltapäiväteepöytään!
- Mustat teet: Darjeeling Singell FTGFOP (Luomu, Reilu kauppa), Assam Tonganagaon (Luomu), kofeiiniton Assam-tee, East Frisian Leaf Blend (luomu), Lapsang Souchong Shaowu (Luomu) huom. suolaisten ruokien kanssa, kuten kala tai liha, tai mausteiset kasvisruoat.
- Maustetut mustat teet: Earl Grey (täältä voit lukea lisää Earl Greystä), Cream of Earl Grey, China Rose, Darjeeling Earl Grey, Petrouchka sitrustee
- Vihreät teet: Yleensä vihreitä teitä ei suosita iltapäiväteellä niin paljoa, sillä mustat teet soveltuvat iltapäiväteen makumaailmaan paremmin. Kuitenkin sopivia vihreitä vaihtoehtoja ovat: vähäkofeiininen kukicha ja Longjing (luomu)
- Maustetut vihreät teet: Jasmine Pearls ja Jasmine White Monkey
- Valkoiset teet: Bai Mu Dan (luomu) ja Hu Lin Shou Mei 2020
- Yrttiteet: Kamomilla, Minttu, Laventeli ja Ruusunnuppu


Iltapäivätee-elämys vielä ylellisemmälle tasolle?
Varmoja tapoja luoda ikimuistoinen, ylellinen ja elegantti iltapäiväteehetki- ja tarjoilu on tarjota iltapäiväteen kera lasillinen tai kaksi kuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä. Lasillinen kuohuvaa tekee jokaisesta hetkestä glamourimpaa.
Toinen ja varsin tärkeäkin huomio iltapäiväteen kattauksessa on itse astiasto. Iltapäivätee on hetki jolloin voi laittaa esille kauneimmat teekuppinsa, teepannunsa ja teelusikkansa. Iltapäivätee on kokonaisvaltainen elämys, jota valmistellessa on hauskaa miettiä kattausta jo pöytäliinasta lähtien. Kattauksen kruunaa kauniit servetit ja ehdottomasti tuoreet kukat! Stressiä ei kuitenkaan kannata ottaa, ja vaikka ei omistaisikaan arvoastiastoja tai hopealusikoita voi iltapäiväteen toteuttaa helposti tyylillä kuin tyylillä. Teekuppien, teepannujen ja pöytäliinojen metsästykseen kirpputorit ovat paras paikka.
Nautinnollisia hetkiä iltapäiväteen merkeissä. Haastankin teidät kaikki kokeilemaan toteuttamaan omannäköisensä iltapäiväteen! Oli se sitten ystävälle vaikkapa synttäriyllätys, perheenjäsenelle hetken levähdys arjesta tai kumppanille viikonloppupiristys. Myös hieman isommalle porukalle, noi neljälle-kuudelle hengelle on yllättävän hauskaa houstata iltapäiväteejuhlat ja yllättää vieraat tarjoiluilla!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography