• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Maustettu tee, Teen historia, Yleinen  /  18.4.2021

Hurmaava jasmiini: Kuinka aito jasmiinitee valmistetaan?

by Miska Tuononen

Kerran toin ystävälleni Kiinasta tuliaiseksi kuivattuja jasmiininkukkia ja kerroin, että voit lisätä näitä vaikka teehen tai tehdä omia yrttiteesekoituksia. Ystäväni kertoi innoissaan rakastavansa jasmiiniteetä ja sanoi, että aikoo heti kokeilla tehdä ”omaa jasmiiniteetä” hauduttamalla kuivattuja jasmiininkukkia kiinalaisen vihreän teen kanssa. Lopputulos oli kuitenkin pettymys ja juoma ei kuulemma maistunut juuri ollenkaan tutulta jasmiinilta tai perinteiseltä jasmiiniteeltä. Maku oli puiseva ja noh, maistui kuulemma enemmänkin vain kuivilta kukilta. Mistäköhän lie tämä lopputulos? Eikö oikea aito jasmiinitee koostukkin vain teestä ja jasmiinin kukista?

Kyllä näinhän se on, mutta valmistusprosessi kuinka jasmiinitee valmistetaan on paljon monimutkaisempi, kun vain kahden kuivatun raaka-aineen summa. Tässä artikkelissa kerronkin, kuinka aito oikeilla kukilla aromatisoitu jasmiinitee valmistetaan. Seuraavassa blogitekstissä sitten tutustummekin syvemmin erilaisiin jasmiiniteihin, maistelemme muutamia eri jasmiiniteitä ja pohdimme niiden makuvivahteita ja eroja.

Jasmiiniteen historiaa

Juomana jasmiinitee on peräisin Kiinasta, ja sen historia ulottuukin jo kauas vuosisatojen taa, aina 1200-luvulle asti. Joidenkin lähteiden mukaan jopa tuhannen vuoden taakse tai vielä kauemmas… Jasmiinitee jos jokin on varsinainen Kiinan ”kansallisjuoma” ja syystäkin!

Aidosta jasmiiniteestä (Mo Li Hua Cha) puhuttaessa tarkoitetaan teetä, joka on aromatisoitu oikeilla jasmiinin kukilla (jasminun officinale) synteettisten aromien tai jasmiini- tai muiden kukkauutteiden sijaan. Kun valmistuksessa käytetään aitoja kukkia, valmistus on monivaiheisempaa, aikaa runsaasti kuluttavampaa ja näin ollen tietenkin kalliimpaa. Jasmiiniteetä voi valmistaa mistä tahansa teelaadusta (valkoinen, vihreä, musta oolong, puerh jne.), mutta yleisimpiä ovatkin vihreät- ja valkoiset jasmiiniteet, sillä hento jasmiinin maku ja aromi toimivatkin parhaiten näiden kevyempien teelaatujen kanssa.

Jasmiiniteehen tutun parfyyminomaisen aromin tuo itse jasmiinin eteerinen öljy, jota tuoreista kukista löytyy. Yleisesti voi sanoa, että kaikissa kukissa (verrattuna vaikkapa sitrushedelmien kuoriin) on hyvin hyvin pieni määrä itse tätä tuoksuvaa eteeristä öljyä painoonsa nähden. Tämä nostaakin jasmiinin eteerisen öljyn, kuten myös vielä kalliimman ruusun eteerisen öljyn hinnan korkeaksi ja tämän vuoksi laadukas jasmiinitee on myös luonnollisesti aromeilla rikastettua teetä kalliimpaa, sillä juuri kukkineita tuoreita kukkia tarvitaan paljon, halutun lopputuloksen ja tarpeeksi vahvan aromin aikaansaamiseksi. Mielenkiintoisena lisäfaktana: jasmiinin eteerisen öljyn kemiallinen koostumus sisältää parhaimmillaan jopa sataa erilaista rakenneosaa ja vaikuttavaa ainetta.

Jasmiiniteen valmistus

Jasmiinin kukat kukkivat loppukesästä, ja silloin ne ovat valmiita poimittaviksi. Ne kerätään vuorokauden aikaiseen aikaan, jolloin nuput ovat vielä kiinni, eivätkä ole vielä auenneet uuteen päivään. Nuppujen kiinni oleminen on tärkeä ja oleellinen osa jasmiinin kukkien sadonkorjuussa. Kiinni oleva nuppu pitää sisällään kukan eteeriset öljyt hyvin tallessaan teen myöhempää tuoksustusta varten. Kukat pitääkin kuljettaa tehtaalle vuorokauden sisällä, ennenkuin nuput taas aukevat ja kukat päästävät arvokkaan tuoksunsa esiin, joka nyt täytyykin säästää itse teen hajustamiselle.

Keväällä poimitut teelehdet ovat odottaneet hyvin varastoituneena loppukesän jasmiinin kukkien kukintaa ja sadonkorjuuta. Nyt alkaa tuoksutusprosessi, jossa jasmiinin nuppuja ja keväällä poimittua teetä ladotaan yhteen kerroksittain. Kukat ja tee pinotaan vuoroperään kerroksiin, jonka kautta nuppujen auetessa aromit alkavat siirtyä ja imeytyä teehen.

Avautuneet nuput poimitaan käsin pois ja sama vaihe toistetaan uusilla kukilla. Laadukkainta Yin Hao jasmiiniteetä hajustetaan jopa 8-10 kertaa useiden viikkojen ajan. Hajustuskertojen määrä määrittääkin paljon teen hintaa ja lopputuloksen aromikkuutta. Hajustusprosessi on työlästä ja tarkkaa työtä, joka vaatii aikaa.

Jasmiinin nuppuja voidaan myös suoraan sekoittaa teenlehtiin tuoksutusprosessissa, hieman teestä ja sen laadusta riippuen. Yleensä nämä teet eivät ole niitä hienoimpia jasmiiniteitä, mutta näistäkin löytyy oikein kelpoja ja aromikkaita vaihtoehtoja hieman matalammalla hinnalla. Kuitenkin korkealaatuisessa jasmiiniteessä kukat poimitaan aina pois viimeistellystä tuotteesta. Koska tällaista teetä on hyvin kallista tuottaa, saatetaan kuluja leikatakkin hajustuskertoja vähentämällä tai jättämällä kukat teelehtien sekaan. Pahimmassa tapauksessa markkinoilla liikkuva jasmiinitee on maustettu ainoastaan jasmiiniuutteella tai aromeilla.

Tämä kaikki kertookin siitä, mistä laadukkaan teen hinta oikein koostuu ja kuinka valtavan määrän taidokasta käsityötä hyvän teen valmistukseen menee, kun miettii, että hajustusta saatetaan tehdä jopa kymmenenkin kertaa kaiken muun työn lisäksi!

Yhtään sanojani suurentelematta annan ainakin itse suurimman arvostukseni niille, ketkä herkullisen teeni valmistavat ja tuovat nämä juotavat aarteet meidän kaikkien käsiimme.

Kauniisti sanottuna jasmiini on tuoksuna kuin pala taivasta ja jasmiiniteen muodossa saammekin haltuumme aina halutessamme palan taivasta itsellemme.

Täältä voit löytää Chayan herkullisen jasmiiniteevalikoiman: https://www.chaya.fi/jasmiiniteet

Miska

Tags

  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • kiinalainen tee
  • teen historia

Artikkelien selaus

Teen loputtomat mahdollisuudet: Teetuokion uusi kirjoittaja esittäytyy!
Jasmiiniteiden kuningas: Jasmine King- silver needle maistelussa!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • 1800-luku
  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • Keemun
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen musta tee
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • ruusu
  • sencha
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • Tianfuxiang 7572 shu 2007
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee
  • yrttitee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • 7 hyvää terveyttä edistävää syytä juoda teetä!
  • Kermaleivoksen ja vahvan Puerh-teen täydellinen harmonia: Pistaasi Puerh- tee!
  • Teenjuojan vuoden kohokohta – kevään 2022 vihreät teet ovat saapuneet!
  • Teekukat – Yunnanilainen käsityönä valmistettu artesaanitee!
  • Hienostuneen ja elegantin Afternoon Tean salat- järjestä iltapäivätee kotonasi!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi