• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Japanilainen vihreä tee, Reseptit  /  30.5.2015

Jääteistä jaloin – kylmä gyokuro

by Aino Partonen

Viileä makuräjähdys hakusessa? Hienolaatuista japanilaista vihreää teetä kutsutaan gyokuroksi (玉露), joka voidaan suomentaa helmikasteeksi.  Jo nimi tuo mieleen sateen kasteleman varjoisan puutarhan jossa mieli lepää. Gyokuro on ylellinen tee, jota kuluu paljon pieneen määrään vettä (6 – 12 grammaa kahta desilitraa kohti).

Tummanvihreät, tasapituiset teelehdet on kasvatettu osittain varjostaen kolmen viikon ajan hienostuneen maun takaamiseksi. Nopea höyrytysprosessi tuo lehdistä esiin umamin, erittäin tyydyttävän suutuntuman.

teekasi

Vihreän teen uuttaminen voi olla haastavaa, mutta gyokuron kanssa teen ystävä on vielä suuremman haasteen edessä. Veden lämpötilan on gyokuron normaalissa kuumassa uutoksessa oltava tarpeeksi matala, noin 50°C–60°C astetta. Liian pitkät lojutukset tai heiluttelu muuttavat teen helposti kitkeräksi, mutta jos tee on kallista ei liian hento haudutuskaan ole toivottu.

Ratkaisu ongelmaan on kylmä gyokuro, jota moni japanilainen teetalo tarjoaa sisään astuvalle asiakkaalle kesäaikaan.  Se on helppo valmistaa.

Valmistusohje:

Yhtä teegrammaa kohden teekannuun laitetaan yksi jääkimpale. Jään annetaan sulaa ja kärsivällisyys palkitaan, sillä herkullinen jäägyokuro on kuin kreppisilkkiä makunystyröille.

Artikkelien selaus

Kiinalainen teehistoria teekeitosta irtoteehen
Fermentaatio ja hapettuminen

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • 1800-luku
  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • Keemun
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen musta tee
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • ruusu
  • sencha
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • Tianfuxiang 7572 shu 2007
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee
  • yrttitee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Kermaleivoksen ja vahvan Puerh-teen täydellinen harmonia: Pistaasi Puerh- tee!
  • Teenjuojan vuoden kohokohta – kevään 2022 vihreät teet ovat saapuneet!
  • Teekukat – Yunnanilainen käsityönä valmistettu artesaanitee!
  • Hienostuneen ja elegantin Afternoon Tean salat- järjestä iltapäivätee kotonasi!
  • Suomen teehistoriaa osa 2: Tee Suomessa 1800-luvulla.
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi