Kukicha on Japanista tulevaa vihreää teetä, jota tehdään perinteisten teelehtien sijaan teekasvin varsista, eli ruoduista ja oksista. Englanniksi kukichaa kutsutaan nimellä ”twig tea”, joka tarkoittaa myös oksa- tai varputeetä. Kukichan japanilainen nimi tarkoittaa myös suoraan käännettynä varsiteetä, kuki=varsi ja cha=tee. Kukicha luokitellaan vihreäksi teeksi, sillä sitä valmistetaan vihreän teen varsista ja ruoduista.

Vähäkofeiininen teelaatu!
Kukicha on erittäin vähäkofeiininen tee, sillä siinä ei ole mukana teelehtiä, jonne suurin osa kasvin kofeiinista on varastoitunut. Kukicha sopiikin siis kofeiiniherkille ihmisille ja myös illemmalla nautittavaksi. Kukicha sopii myös todella hyvin rennoksi juhlajuomaksi tai seurustelujuomaksi, sillä sitä voi juoda paljon ilman että tarvitse pelätä liiasta kofeiinista aiheutuvia sivuvaikutuksia. Kukichan voi siis rauhassa antaa virrata!
Vähäkofeiinisuus vaikuttaa myös teen makuun ja tekee kukichasta vähemmän katkeran tai karvaan kuin muut teet tai vihreä tee yleisesti. Kofeiinillakin nimittäin on oma makunsa ja suutuntumansa, ja teessä, sekä kahvissa kofeiini maistuukin juuri karvautena. Kukichassa kun ei juuri kofeiinia ole, ei siinä ole myöskään samanlaista karvasta vivahdetta kuin valtaosassa muissa teissä. Karvauden ”maun” voi tuntea suussa teehörpyn juomisen jälkeisenä mukavana tunteena, joka jää hörpyn jälkeen tuntumaan hieman kutistavalta kielessä ja kitalaessa. Karvaus tuo teehen mukavaa runkoa ja yhdistämme karvaan tuntuman piristävään vaikutukseen.
Ruokajuomana pehmeä ja raikas monitaituri!
Kukicha toimii todella hyvin ruokajuomana monenlaiselle ruoalle, sen pehmeän ja makeahkon makunsa vuoksi. Kukichan juominen ruokailun aikana ja sen jälkeen huuhtelee ja raikastaa suuta miellyttävästi ilman kitkerää makua. Kukicha neutralisoi makunystyröitä ja suuta. Yleisesti kukicha sopii hyvin melkein minkä tahansa ruoan kanssa, erityisesti aasialaisten ruokien ja kasvis- tai kalaruokien kanssa. Kukichan maku on pehmeä ja silkkinen, sekä hyvin tasapainoinen ja raikas.

Runsas L-teaniinipitoisuus: rentouttava ja tasaava vaikutus!
Kukicha on luonnostaa makeaa ja pehmeää, sillä se sisältää yllättävän paljon L-teaniinia. L-teaniini on aminohappo, jota juurikin teekasvista ja kaikista teistä löytyy. Eri teelaaduilla ja teillä on kuitenkin eroja L-teaniinipitoisuuksien kanssa, mm. varjostetut teet, kuten japanilaiset Gyokuro-, ja matcha-teet sisältävät runsaasti L-teaniinia. L-teaniini aminohapolla on mieto rentouttava vaikutus, sekä mieltä kirkastava ja tasaava vaikutus (mm. stressiä ja ahdistusta lievittävä). Mutta miksi kukichassa on keskimäärin muuta teetä enemmän L-teaniinia?
Kukichassa on siksi paljon L-teaniinia, sillä iso osa teekasvin L-teaniinista valmistuu ja syntyy kasvin juurissa ja vartta pitkin se siirtyykin kohti lehtiä. Luonnollisestikkin siis teekasvin ruodut ja varret sisältävät suhteessa lehtiä enemmän L-teaniinia.
Monenlaatuista kukichaa eri teistä!
Kukichaa voidaan tehdä hyvin monenlaisesta vihreästä teestä. On olemassa erittäin laadukkaita ja hyvänmakuisia kukicha-teitä, kuten myös halvempia ja huonolaatuisempia kukicha-teitä. Kukichan laadun ratkaiseekin siis se, että millaisesta teestä se tehdään. Onko kyseessä ensimmäisen sadon laatutee, kuten Gyokyro tai laatusencha vai pussiteeksi (ainakin osittain) ajautuva syksyn viimeisen sadon tee?
Heikkolaatuisimpana kukichana pidetään banchasta (toisen ja kolmannen sadon japanilaista vihreää teetä) tehtyä kukichaa, kun taas parhaimpana kukichana pidetään Kyotosta tulevaa Karigane kukichaa (雁が音, wild goose). Kyotosta tulevaa Karigane kukichaa, kutsutaan nimellä Gyokuro Karigane, sillä se valmistetaan Gyokuro-teestä.
Gyokuro Karigane: laadukkain kukicha-tee!
Gyokuro Karigane tehdään japanilaisesta erittäin arvotetusta Gyokuro-teestä ja/tai laadukkaasta sencha-teestä. Karigane on sivutuote kalliin varjossa kasvatettavan Gyokuro-teen valmistuksessa. Koska varret ja lehtiruodit poistetaan lehdistä, varsitee on hinnaltaan huomattavasti edullisempaa. Gyokuro Karigane onkin erinomainen vihreä tee niille teenystäville, jotka etsivät hinta-laatu-suhteeltaan parasta teelaatua. Täältä Gyokuro Kariganea Chayan valikoimista!
Miltä kukicha maistuu? Maistelussa Chayan Kukicha!

Chayan valikoimista löytyvä kukicha on laadukas kukicha, joka tulee eteläisestä Miyazaki-prefektuurista Morimoton tilalta Japanista. Tämä kukicha sisältää kuuden eri teelajikkeen ruoteja. Morimoton perhe ei ole käyttänyt torjunta-aineita vuodesta 1996 lähtien. Teen lisäksi he kasvattavat sitruunaruohoa ja vihanneksia, jotka antava teille oman vivahteensa.
Kukicha tee on erittäin pehmeää ja maitomaista. Maussa on vahva japanilaiselle teelle ominainen vegetaalinen maku, jota voisi kuvailla lehtivihreäksi ja raikkaan ruohomaiseksi. Kukicha maistuu pyöreltä ja lempeältä, sekä maussa selkeää umamia ja pähkinäisyyttä.
Tuoksu kukichassa myös makean maitoinen ja kermainen, jopa karamellinen. Tuoksussa on hunajaisuutta ja lempeyttä, sekä vivahteita makeista kiinalaisista mustista teistä. Tuoksu saa veden herahtamaan kielelle ja kutsuu maistamaan. Hyvin runsas tuoksumaailma, jossa paljon kukkeutta.
Kukichan haudutus
Kukichan haudutus on sama kuin esim senchassa. Liian kuumaa vettä on vältettävä, kuten muissakin japanilaisissa vihreissä teissä. Kukicha soveltuu hyvin useasti haudutettavaksi, jopa neljästi haudutettavaksi. Haudutus: 2 tl/2 dl, 1–3 min, 60–80 °C

Hyvälaatuinen kukicha on todella hyvä valinta teekaappiin, sillä maku siinä on miellyttävä ja tavanomaisten laatuteiden maun veroinen. Kukichassa hinta myös miellyttää, sillä se on suhteellisen matala lehtipitoisiin japanilaisiin teihin verrattuna. Kokeile mitä kukicha voi sinulle antaa? Itse ainakin se muistutti minua siitä, että haluan alkaa juomaan taas enemmän kukichaa, sillä se on todella hyvää ja raikasta teetä, joka eroaa muista teistä vaikutuksiltaan.
Nyt Kukicha-tee Chayan verkkokaupasta ja myymälästä -15% torstaihin 3.3.2022 saakka!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography