• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Japanilainen vihreä tee, Kiinalainen vihreä tee, Yleinen  /  16.3.2022

Japanilaisen ja kiinalaisen vihreän teen erot?

by Miska Tuononen

Tällä viikolla Teetuokion blogin aiheena on japanilaisen- ja kiinalaisen vihreän teen erot. Minkälaisia eroja on vihreässä teessä joka tulee Kiinasta, ja entäpä sitten Japanista? Sen sijaan että yrittäisimme laittaa teitä paremmuusjärjestykseen (mikä on mahdotonta) keskitymmekin syventymään siihen minkälaisia eroja kyseisillä teillä on mm. valmistusmenetelmissä, maussa ja ulkonäössä. Miten pääpiirteisesti nämä kahden eri maan vihreät teet eroavat toisistaan?

Kuvassa ylimmästä alaspäin lukien japanilainen Sencha Satsuma (luomu), japanilainen Sencha Fukujirushi ja alimpana kiinalainen Huangshan Maofeng– vihreä tee. Ulkonäöltään japanilaiset ja kiinalaiset vihreät teet erottaa helposti toisistaan. Kiinalaiset ovat suurempilehtisiä ja useimmiten pörröisiä, kun taas japanilaiset ovat syvemmän vihreitä ja hienojakoisempia, jopa litteän tikkumaisia, vailla ollenkaan pörröisyyttä.

Kiina ja Japani ovat molemmat vihreän teen vanhimpia ja tunnetuimpia teen valmistajia. Vihreän teen valmistusprosesseissa on kuitenkin maakohtaisia eroja, joista japanilainen ja kiinalainen vihreä tee ovat mainio ja mielenkiintoinen esimerkki.

Merkittävin ero: paistaminen vs. höyryttäminen

Pääpiirteinen merkittävin ero japanilaisen- ja kiinalaisen vihreän teen välillä on, että kiinalaisessa valmistusmenetelmässä teen hapettuminen pysäytetään paistamalla, kun taas japanilaisessa teen hapettuminen pysäytetään höyryttämällä. Teen käsittely ja prosessointi vaikuttaakin merkittävästi lopputulokseen. Eri valmistusmenetelmiä käyttämällä voidaan saada aikaan hyvinkin erilaisia lopputuloksia, vaikka kyseessä olisikin saman teekategorian teet. Lähdetäänkin tutustumaan aiheeseen syvemmin!

Kuvassa japanilainen sencha satsuma. Todella hyvä ja perinteinen laadukas luomu sencha-tee. Pehmeä ja vehreä, hieman pähkinäinen maku. Mainio hinta-laatusuhde.

Japanilaisen vihreän teen valmistusprosessi

Japani on maailman toiseksi suurin vihreää teetä tuottava maa (Kiina ensimmäisellä sijalla) ja Japanista tuleekin monia uniikkeja teelaatuja ja myös maailman yhtiä parhaimpilaatuisia teitä. Suurimmat ja parhaat teetuotannon alueet ilmasto ja maantiede huomioonottaen Japanissa ovat Shizuoka, Kagoshima, Mie ja Kyoto. Japanin kalleimmat ja premium-laatuisimmat teet tulevat Ujista, Kyotosta. Shizuokan prefektuuri on Japanin suurin teetuotannollinen aluea, ja sieltä tuleekin jopa 40% koko Japanin sencha-tuotannosta. Psst: Tiesitkö että sana sencha tarkoittaakin höyryttämällä käsiteltyä teetä!

Japanilaisen vihreän teen valmistusprosessi menee lyhykäisesti näin: teelehdet poimitaan Camellia Sinensis teekasvista, sen jälkeen lehdet höyrytetään, jotta hapettuminen tai mahdollinen fermentoituminen keskeytettäisiin ja estettäisiin. Höyryttämisen ansiosta teelehti säilyttää kirkkaan vihreän värinsä, raikkaan tuoreen makunsa ja myös paljon ravinto-aineitaan. Höyryttämisen jälkeen teelehti käy läpi jäähdytysvaiheen, jossa siitä haihtuu ja poistuu ylimääräinen vesi. Jäähdytysvaihetta seuraa rullaaminen ja sen jälkeen kuivaaminen paineella kuuman ilman avulla. Viimeiseksi teelehdet puristetaan kuuman ilman avulla, kunnes ne saavat neulasmaisen suoran muotonsa. Aivan lopuksi teelehdet vielä kertaalleen kuivataan.

Kiinalaisen vihreän teen valmistusprosessi

Kiina on maailman suurin vihreän teen tuottaja, ja Teetuokion blogissa ollaankin tutustuttu melkoisen paljon viimeaikoina kiinalaiseen vihreään teehen mm. näissä artikkeleissa: Vihreää teetä vuoristojen kupeesta: Sichuan Mao Jian, Que she -kiinalainen vihreä luksustee! ja Kevään 2021 vehreän tuore Longjing Imperial- tee!. Kiinan suurimpia vihreään teen tuotannollisa alueita ovat mm. Anhui, Fujian, Guangdong, Hunan, Sichuan ja Zhejiang. Aikoinaan Kiinassakin vihreä tee höyrytettiin Japanilaisen vihreän teen tavoin, mutta aikasesta Ming Dynastiasta (1368-1644) lähtien vihreää teetä alettiin höyryttämisen sijaan Kiinassa paistamaan kuivalla wokilla, joka on nykyäänkin käytettävä menetelmä.

Kiinalaisen vihreän teen valmistusprosessi menee lyhykäisesti näin: teelehdet poimitaan Camellia Sinensis teekasvista. Poiminnan jälkeen teelehdet paistetaan kuivalla wokkipannulla, jotta hapettuminen ja mahdollinen fermentoituminen estettäisiin ja pysäytettäisiin. Teelehtien paistaminen määrittää teelehtien muodon. Korkeassa lämpötilassa paistamisen takia teelehti säilyttää raikkautensa ja tuoreutensa, sekä teelehti pehmenee mukavasti helpompaa jatkokäsittelyä varten. Teelehtiä pyöritellään niin kauan kuumalla wokkipannulla kunnes teelehdistä alkaa irrota tuoksua. Tämän jälkeen teelehdet otetaan pois wokkipannulta ja ne jäähdytetään pikaisesti tuulettimella, joka laskee teelehtien kosteutta ja estää niitä homehtumasta ja kellastumasta. Seuraava vaihe on käsin teelehtien rullaaminen. Kevyt rullaus tekee teelehdistä nauhan muotoisia, kuten kuvissa näkyvä Huangshan Maofeng (黄山毛峰), kun taas raskas rullaus voi muokata vihreää teetä palloksi, kuten Biluochun (碧螺春) (tai pallomaisempi musta Biluochun). Viimeinen vaihe on vielä kuivaus, joka haihduttaa lopunkin kosteuden teestä. On olemassa kolme eri kuivausvaihetta: liesi, pannukuivaaminen ja auringossa kuivaaminen.

Kuvassa suurilehtistä kiinalaista Hunagshan Mao Feng– vihreää teetä.

Japanilaisen ja kiinalaisen vihreän teen makuerot?

Joka maan ja alueen eriävä ja uniikki maaperä ja ilmasto vaikuttavat huomattavasti tuotettavan raaka-aineen makuun, erityisesti teehen, kuten viiniinkin. Minkälainen maaperä on kyseessä ja miten kasvia lannoitetaan? Kuinka kasvi kasvaa? Paljonko se saa vettä? Yllä opimmekin että prosessoinnilla teen suhteen on huomattava merkitys lopputulokseen. Teen kanssa on olemassa todella monia erilaisia prosessointimenetelmiä, tapoja ja kikkoja, jotka vaikuttavat suuresti teen makuun ja ulkonäköön.

Kuinka sitten japanilainen ja kiinalainen vihreä tee eroavat maullisesti toisistaan?

Aloitetaan kiinalaisesta vihreästä teestä. Paahtamisen vuoksi kiinalaisissa vihreissä teissä on aina pieni paahteinen maku. Se on kuitenkin yleisesti aika hienoa ja hento, eli selkeää paahdettua/eng. roasted makua teessä ei ole. Paahteisuus myös vaihtelee teiden kesken. Paahdettu maku tuottaa kiinalaiseen vihreään teehen pienen pähkinäisen ja viljaisen vivahteen. Kiinalaisessa vihreässä teessä on hieman japanilaista verukkiaan kuivempi ja maanläheisempi maku. Kiinalaisissa vihreissä teissä on usein kukkea maku ja tuoksu.

Kiinalainen vihreä tee ei ole yhtä vehreää kuin japanilainen vihreä tee, jota usein kutsutaan merilevämäiseksi ja merelliseksi. Tämän eron huomaa myös ihan haudutetun teen väristä. Kiinalainen vihreä tee on joko kellertävää tai vaalean hentoa kuivan ruohomaisen vihreää, eikä koskaan kirkkaan vihreää, kuten jotkut japanilaiset teet. Yleisesti kiinalainen vihreä tee on väriltään selkästi keltaisempaa kuin japanilainen vihreä tee.

Japanilaisen vihreän teen maku on kiinalaista selkeästi vihreämpi. Vihreällä maulla tarkoitetaankin juuri ruohomaisia ja raikkaita vivahteita, joita usein kutsutaan merilevämäisiksi tai merellisiksi. Hyvässä vihreässä teessä maistuu aina raikkaus ja tuoreus. Nämä maut muodostuvatkin japanilaiseen vihreään teehen höyrytyskäsittelyn vuoksi.

Höyrytys teessä säilyttääkin hyvin teen luonnollisen vehreyden ja ruohomaisuuden (jota paahtaminen taas hieman poistaa), mutta toisaalta höyryttämällä käsitellyn teen hauduttaminen vaatii erityistä huolellisuutta jottei juomasta tule kitkerää. Japanilainen vihreä tee onkin herkempää kuin kiinalainen vihreä tee. Japanilaisen vihreän teen hienojakoisempi muoto vaatii myös lyhyemmän haudutusajan, kuin isolehtisempi kiinalainen vihreä tee, sillä rikotumpi ja hienojakoisempi tee hautuu nopeammin.

Japanilaisessa vihreässä teessä on makeampi ja pyörempi maitomainen maku, sekä korkeampi lehtivihreäpitoisuus.

Kuvassa korkealaatuista japanilaista Sencha Fukujirushi- teetä, jossa on hedelmäinen ja juurikin maitomainen maku. Haude on syvän ja kirkkaan vihreä.

Japanilaisen ja kiinalaisen vihreän teen eroja tiivistettynä:

  • Japanilainen vihreä tee on höyrytettyä: ulkonäkö ja maku vehreämpi ja ruohoisempi
  • Kiinalainen vihreä tee on paistettua: ulkonäkö vähemmän vihreä ja maku paahteisempi
  • Japanilainen vihreä tee hienojakoisempaa ja rikotumpaa: herkkä kitkeröitymään
  • Kiinalainen tee suurilehtistä ja kokonaisia nuppuja: ei niin herkkä kitkeröitymään
  • Japanilaisen vihreän teen haude kirkkaan vihreää tai kellertävän vihreää
  • Kiinalaisen vihreän teen haude kellertävää, keltaista tai haalean vihreää
  • Japanilaisessa vihreässä teessä enemmän lehtivihreää, maku kasvimaisempi
  • Kiinalaisessa vihreässä teessä pähkinäisempi ja kukkeampi maku

Jotta kaikki pääsisivät maistelemaan kiinalaisen ja japanilaisen vihreän teen eroja, nyt seuraavan viikon ajan torstaihin 24.3.2022 saakka Chayan verkkokaupaussa ja myymälässä laadukkaat kiinalaiset vihreät teet Huangshan Mao Feng ja Biluochun, sekä japanilaiset vihreät teet Sencha Satsuma ja Sencha Fukujirusri -15% alennuksessa!

Teksti: Miska Tuononen

Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography

Tags

  • huangshan maofeng
  • japanilainen vihreä tee
  • japanilaisen ja kiinalaisen vihreän teen erot
  • kiinalainen vihreä tee
  • sencha fukujirushi
  • sencha satsuma
  • Vihreä tee

Artikkelien selaus

7 syytä suosia irtoteetä pussiteen sijaan!
English Breakfast Tea – klassikko jo vuodelta 1892!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi