Viime kerralla kirjoitinkin valkoisesta jasmiiniteestä: Jasmine King – Silver needlestä, ja tänään jatkammekin vielä hiukan jasmiiniteiden maailmassa maistellen vielä kahta täysin erilaista jasmiiniteetä. Saman teelaadun tai tyylin sisältä löytyy monenlaisia vaihtoehtoja, ja jasmiiniteet ovatkin erittäin hyvä esimerkki tästä makujen kirjosta, joita yhden teekategorian alta voi löytyä.

Jasmine Pearls on kiinalainen vihreä jasmiinitee, joka valmistetaan hennoista teen versolehdistä, jotka kääritään käsin helmen muotoisiksi. Jasmiinihelmissä oleva luonteenomainen vahva jasmiinin maku ja tuoksu on saatu teehen säilyttämällä sitä jasmiininkukkien kanssa.
Jasmine Pearls on luonteeltaan täydellinen yhdistelmä ryhdikkyyttä ja hapokkuutta, ja samalla hempeää ja hienostunutta makumaailmaa. Laadukkaissa jasmiinihelmissä on vahva ja aromikas jasmiinin tuoksu ja maku, joka onkin jasmiinihelmien ydin.

Jasmiinihelmien haudutus
Jasmiinihelmiä voi hauduttaa monellakin tapaa. Tämä on tee, jonka kanssa on vaikea mennä haudutuksen kanssa ns. ”pieleen”, sillä jasmiinihelmet ovat tee, joka ei juuri kitkeröidy pidemmässäkään haudutuksessa, (ainakaan huonolla tavalla, sillä pieni kitkeryys sopii tähän teehen oivallisesti). Toisaalta jasmiinihelmet toimivat myös erittäin hyvin nopeissakin haudutuksissa.
Teehelmien suora haudutus teekupissa
Nopeaan arkisempaan nautiskeluun, voi suoraan heittää jasmiinihelmiä teekupin pohjalle (n. 1tl) ja kaataa kuuma n. 80-asteinen vesi teehelmien päälle. Teen voi juoda heti kun lämpötila on omaan makuun sopiva. Tällä tyylillä jasmiinihelmistä tulee esiin hapokkaammat, syvemmät aromit, kuten myös mukava kitkeryys, joka tulee pitemmän haudutuksen kautta esiin. Jasmiinin aromi on näin myös vahva ja pyöreämpi. Tällä tyylillä teehelmet antavat makua kahteen haudutukseen, joista toinen haudutus on jo ensimmäistä huomattavasti kepeämpi ja miedompi.
(Vinkki: Jasmiinihelmet ovat ainakin oma take away- suosikkini, jotka kulkevat usein omassa teepullossani mukana matkassa! Kiireessä keittää kuuman veden, heittää helmet juomapulloon, kuuma vesi päälle ja pullo matkaan. Samojen helmien päälle voi kaataa vielä toisenki satsin vettä ilman turhaa siivoamista.)

Kiinalainen gongfu- haudutus
Jasmiinihelmet ovat myös oivallinen tee useampaan nopeampaan haudutukseen hieman kuumemman veden kanssa (n. 80-90°C). Kiinalainen gongfu- haudutus on jasmiinihelmille erittäin sopiva haudutusmenetelmä. Pieneen haudutuskuppiin/teepannuun laitetaan suhteellisen runsas määrä teetä, sitten päälle kaadetaan kuumaa, hiukan ohjeistusta korkeamman lämpöistä vettä ja teetä haudutetaan hyvin lyhyt aika, aloittaen vaikka puolesta minuutista tai jopa alle, kohti pitempiä haudutuksia (muutamia minuutteja).
Tee kaadetaan sitten siivilän läpi erilliseen kannuun ja kaadetaan siitä pieniin kuppeihin ja maistellaan heti. Seuraavan haudutuksen voi aloittaa jo heti, kun ensimmäinen erä on maisteltu. Seuraavissa haudutuksissa haudutusaikaa voi pidentää aina makunsa mukaan taas n. puolesta minuutista eteenpäin. Tällä tyylillä voi tehdä niin monta nopeaa haudutusta, kun makua irtoaa. Gongfu- haudutus on mainio tapa maistella yhtä teetä laajemmin ja helposti samalla istumalla, sillä nopeiden useiden haudutusten kautta teen makumaailma muuttuu jokaisen haudutuksen aikana.


Miltä jasmiinihelmet maistuvat?
Jasmiinihelmet ovat oivallinen ja helppo tee niin aloittelijan, kuin myös kokeneemman teeharrastajan makuun. Jasmiinihelmissä on vahva jasmiinin tuoksu ja maku, joka säilyy teessä hyvin. Jos pidät siis vahvasti jasmiinisesta teestä, josta löytyy myös särmää, tämä on tee juuri sinua varten!
Jasmiinihelmistä tehty tee maistuu tasapainoiselta, jopa kermaisen pyöreältä. Teessä on runsas jasmiinin maku, joka jättää lämpimän ja tyydyttävän maun suuhun. Kuten sanottu, teessä on mukavan hapokas kiinalaiselle vihreälle teelle luonteenomainen maku, joka antaa juomalle mukavaa potkua ja luonnetta.
Tuoksussa on kukkaniittyä ja kesää, ja jasmiinitee tuo mieleeni aina Kiinan ja helteiset kesäpäivät, jolloin jasmiiniteetä juodaan antamaan mielelle ja keholle virtaa ja kestävyyttä helteeseen.
Jasmine white monkey

Jasmine white monkey on kiinalainen vihreä tee, vaikkakin nimessä oleva ”white” saattaakin hiukan hämätä. White monkey tulee teelaadun nimestä, jota kyseiseen jasmiiniteehen käytetään. White monkey- tee tulee Kiinasta Fujianin maakunnasta, joka sijaitsee Kiinan kaakkoisrannikolla.
White monkey– tee (Baimao Hou) sadonkorjataan/poimitaan myöhäisen maaliskuun ja aikaisen huhtikuun aikaan. Teehen käytetään teepensaan nuppuja (joista valkoinen pieni ”karvaisuus” tulee) ja myös teepensaan lehtiä. White monkey nimi tulee siitä, että kuivattu tee muistuttaa kuulemma valkoisten vuoristoapinoiden pörröistä karvoitusta ja käpäliä.

Jasmine white monkey– tee on pehmeä ja lämmin jasmiinitee, jossa jasmiinin aromi on tasapainoinen ja ”kypsä”, hieman kevyempi kuin edeltävissä jasmiiniteissä. Tee on herkkä ja hienostunut, mutta siitä löytyy kuitenkin vahva ja tasainen runko, ja mukava pieni karvaus ja hapokkuus, joka tulee teessä käytetyistä teelehdistä (esim Jasmine King – Silver needlessä oli käytetty vain kärkisilmuja, jonka vuoksi teestä puuttuukin kokonaan hapokkuus ja karvaus, joka tuleekin teehen itse teen lehdistä!).
Jasmine white monkey haudutus
Toisin kuin jasmiinihelmet, Jasmine white monkey tee kitkeröityy helposti vähänkään liian pitkästä haudutuksesta, joten teen herkkyyden vuoksi tämän teen haudutuksen kanssa kannattaa noudattaa tarkasti ohjeita. Teetä suositellaan hauduttamaan 1-3 minuuttia 70-80- asteisessa vedessä. Yhden minuutin haudutukseen voi käyttää 80- asteista vettä, kun taas pitempään haudutukseen 70- asteinen vesi toimii hyvin.
Oma suosikkini on hauduttaa teetä noin 1,5 – 2 minuuttia n. 70-75-asteisessa vedessä. Tee hautuu nopeasti, joten tässä teessä lyhyt ja nopea haudutus toimii mielestäni parhaiten.
Tee on suhteellisen hienojakoista, joten teen voi hauduttaa hyvin teesiivilässä ja hauduttaa suoraan pannuun tai kuppiin.
Miltä Jasmine white monkey maistuu?
Jasmiinin aromi ja tuoksu kyseisessä teessä on pehmeä ja kevyempi, kuin esim jasmiinihelmissä ja jasmiinineulasissa. Maku on pehmeämpi ja ei niin tuore ja pirtsakka, kuin aikaisemmissa maistamissamme jasmiiniteissä. Makumaailma tuo mieleen enemmän sateiset loppukesän päivät ja alkusyksyn, pirteän kirkkaan kevätpäivän sijaan.
Makumaailmasta voi löytää jasmiinin lisäksi muutakin kukkaisuutta, kuten päivänkakkaraa tai jopa kamomillaa pehmeytensä vuoksi. Maussa on voimaisia (voi) kypsiä elementtejä ja jopa kevyesti paahdetun viljan vivahteita. Tuoksusta löytyy trooppisia kukkia, kuten liljaa ja orkideaa, ja sadepäivän kastetta.
…Jasmiinin, jo pitkään kestäneestä huumasta siirrymmekin seuraavaksi kevään 2021 Longjing Imperial teen pariin, joka on juuri saapunut vehreän raikkaana ja juuri poimittuna valikoimiimme!
-MISKA