• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Teen terveysvaikutukset, Yleinen, Yrtti  /  3.9.2018

Jiaogulan – Kuolemattomuuden yrtti

by Matias

jiaogulan yrttitee

Jiaogulan: köyhien hätävarasta keisareiden lääkkeeksi

Jiaogulan kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Kiinan lämpimillä alueilla, jossa paikalliset asukkaat ovat juoneet sitä kenties jo tuhansien vuosien ajan. Laajemmin jiaogulan tuli tunnetuksi kuitenkin vasta paljon myöhemmin.

Kiinan kulttuurinen kehitys tapahtui Keski- ja Pohjois-Kiinassa, eivätkä eteläisten syrjäseutujen yrtit yleensä kirineet kaupunkilaisten tietoisuuteen. Kiinalaisen lääketieteen pioneerit tutkivat tarkoin lähes kaikki Kiinasta löytyvät kasvit, mutta jiaogulan jäi heiltä huomiotta.

Ensimmäisen kerran jioagulan mainitaan 1400-luvulla kirjoitetussa nälänhätää käsittelevässä lääkeoppaassa. Tässä teoksessa yrttiä suositellaan kuitenkin vain köyhien maakuntien halvaksi ruoanlähteeksi. Myöhemmässä 1500-luvun oppaassa jiaogulan sekoitetaan aivan toiseen lääkeyrttiin, mutta 1800-luvun oppinut Wu-Qijun korjaa tämän väärinkäsityksen ja kertoo ensimmäistä kertaa jiaogulanin lääkinnällisistä ominaisuuksista.

Jiaogulan nousi todelliseen suosioon vasta 1970-luvulla, kun Kiinan hallitus järjesti maanlaajuisen terveysselvityksen ja huomattiin, että ihmiset elivät poikkeuksellisen pitkäikäisiksi niillä seuduilla, joissa jiaogulania juotiin säännöllisesti. Tieteelliset tutkimukset alkoivat pian tämän jälkeen ja nykyään jiaogulania juodaan jo ympäri maailmaa.

Jiaogulanin terveysvaikutukset

Jiaogulan kuuluu samaan lääkeryhmään kuin tee, eli adaptogeeneihin. Adaptogeenit auttavat nimensä mukaisesti eliötä sopeutumaan ympäristöönsä. Ne ikään kuin pyrkivät saattamaan elimistön aina tasapainoon.

Adaptogeenit ovat hyödyllisiä yrttejä, koska ne vaikuttavat hyvin laaja-alaisesti eikä niillä ole merkittäviä haittavaikutuksia. Siksi jiaogulania kannattaa nauttia säännöllisesti, vaikka et olisikaan sairas. Se pitää yllä terveyttä ja auttaa jaksamaan fyysisesti ja henkisesti.

Tutkimuksissa jiaogulanin on havaittu omaavan mm. seuraavia terveysvaikutuksia :

  • Tasapainottaa stressireaktiota säätelevää ns. HPA-akselia
  • Rauhoittaa tai aktivoi epätasapainoista hermostoa
  • Parantaa kehon puolustuskykyä
  • Auttaa nukahtamaan ja nukkumaan paremmin
  • Alentaa kohonnutta verenpainetta
  • Edistää sydämen terveyttä ja ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja
  • Tasapainottaa verensokeria
  • Suojaa maksaa ja parantaa sen toimintaa
  • Auttaa ehkäisemään dementiaa

Suurin osa jiaogulanin terveysvaikutuksista johtuu sen sisältämistä saponiineiksi kutsutuista aineista. Eräs toinenkin tunnettu adaptogeeni sisältää saponiineja, nimittäin ginseng. Itse asiassa jiaogulan sisältää enemmän saponiineja kuin ginseng, ja joitakin täysin samoja saponiineja kuin ginseng-juuret.

Jotkin saponiinit muistuttavat rakenteeltaan eräitä ihmiskehon hormoneja. Tämän vuoksi ne voivat vaikutta kehossa hormonien tavoin, joskin paljon heikommin. Esimerkiksi jiaogulanin stressireaktiota tasapainottavan vaikutuksen epäillään toimivan tällä tavalla.

jiaogulan yrttihauduke lehdet

Jiaogulanin hauduttaminen

Jiaogulania on helppo hauduttaa, sillä se ei ole läheskään yhtä kitkerää kuin tee, eikä se siksi ylihaudu yhtä helposti.

Kuten muutkin yrttiteet, jiaogulan kannattaa hauduttaa 100C lämpöisessä vedessä, jotta lehtien arvokkaat ravintoaineet uuttuvat tehokkaasti veteen. Tästä syystä lehtiä kannattaa myös hauduttaa pitempään kuin teetä.

  1. Mittaa noin 1 gr (1-2tl) lehtiä yhtä 200ml kuppia kohden
  2. Hauduta juuri kiehahtaneessa vedessä n. 3-5 min.
  3. Siivilöi ja nauti!

Samoista lehdistä saa yleensä toisenkin haudutuksen. Koska lehdet ovat isoja, ne on helpointa hauduttaa teekannussa, suuressa teesiivilässä tai haudutuspussissa.

Maultaan jiaogulan on kuin paahteinen vihreä tee. Siinä on miellyttävää yrttisyyttä, paahteisuutta ja selkeää makeutta. Itse asiassa jiaogulanista yritettiin ensi kehittää vaihtoehtoista makeutusainetta! Jos teestä hauduttaa vahvaa, siitä voi tulla hieman kitkerää, mutta makeus tekee teen juomisesta helppoa.

Kuinka usein jiogulania pitäisi käyttää?

Koska jiaogulanilla ei ole haittavaikutuksia eikä siitä voi saada yliannostusta, voit käyttää jiaogulania niin paljon kuin itse haluat. Tärkeintä terveysvaikutusten kannalta on, että juot jiaogulan-teetä säännöllisesti, mielellään päivittäin.

Suositukset jiaogulanin päivittäisistä määristä vaihtelevat, mutta yleisesti ottaen on suositeltavaa juoda noin 2-4 kuppia päivittäin. Jos juot harvemmin, voit hauduttaa teestä hieman vahvempaa.

Jotkin jiaogulanin vaikutuksista, kuten sen rentouttavan ja piristävän vaikutuksen, voi huomata nopeasti teen juomisen jälkeen. Joissakin jiaogulanin terveysvaikutuksissa voi sen sijaan kestää useampi viikko ennen kun vaikutukset ovat huomattavissa.

Tilaa Chayan verkkokaupasta!

 


Liity Chayan uutiskirjelistalle!

Jos haluat saada lisää tämänkaltaisia artikkeleita sekä paljon muuta teehen liittyvää asiaa suoraan sähköpostiisi, tilaa uutiskirjeemme!

 

Liity Chayan uutiskirjelistalle




Valitse aiheet, joista olet kiinnostunut:

Chaya Teekauppa/Got Cha Import käyttää tähän lomakkeeseen merkittyjä tietoja markkinointiin ja tiedottaakseen tärkeistä päivityksistä. Vahvista alla, että haluat liittää sähköpostisi uutiskirjelistallemme.

Voit perua uutiskirjetilauksen milloin tahansa klikkaamalla minkä tahansa lähettämämme sähköpostin alaosaan liitettyä linkkiä. Vaihtoehtoisesti voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla: asiakaspalvelu@chaya.fi. Käsittelemme tietojasi turvallisesti ja vastuullisesti. Lue lisää tietoturvakäytännöistämme verkkosivuiltamme. Klikkaamalla alla olevaa painiketta suostut, että käsitellä tietojasi tässä kuvatulla tavalla.

Käytämme MailChimp-järjestelmää uutiskirjeidemme lähettämiseksi. Klikkaamalla alla olevaa painiketta, vahvistat että tilaat uutiskirjeen. Yllä syötetyt tiedot käsitellään MailChimp-järjestelmässä, jotta voimme lisätä sähköpostisi uutiskirjelistallemme.

 

Tags

  • jiaogulan
  • yrttitee

Artikkelien selaus

Watanabe Yakushima Kabuse Shincha 2018 | Japanilainen tee
Gaoshan – Taiwanin upea vuoristo-oolong!

Avainsanat

  • elementti
  • fermentaatio
  • gongfu
  • hauduttaminen
  • haudutus
  • historia
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kitkerä
  • kofeiiniton
  • matcha
  • maustamaton musta tee
  • maustettu tee
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • puhdistaminen
  • sencha
  • shincha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teearvio
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen historia
  • teen maustaminen
  • teeväline
  • teevälineet
  • terveysvaikutukset
  • vesi
  • Vihreä tee
  • yerba mate

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Wuyi Yan Cha – Korkealaatuinen tumma oolong-tee
  • Ecuadorilainen kahvi
  • Miksi irtotee on pussiteetä parempaa? Katso 3 hyvää syytä!
  • Neljä tapaa parantaa puerhin makua – Kokeile itse!
  • Nousevat teetrendit 2019
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi