• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Musta tee, Teen historia, Yleinen  /  27.9.2017

Jin Jun Mei: Kiinan suosituin musta tee

by Matias

Jin jun mei on yksi Kiinan kuuluisimmista ja kalleimmista mustista teelaaduista, joka kehitettiin vasta vuonna 2005.

  • Valmistettiin ensi kerran vuonna 2005
  • Kasvukorkeus 1200-1800m
  • Peräisin Wuyi-vuorilla villeinä kasvaneista teepensaista
  • Kehittäny teemestari Liang Jun De
  • Valmistetaan pelkistä teesilmuista
  • Valmistetaan kuin Lapsang Souchong, mutta savustetaan kevyemmin

Innovaatiota ja perinteitä

Jin Jun Mei on yksi niistä teelaaduista, jotka ovat ponnahtaneet viimeaikoina nopeasti hurjaan suosioon teenjuojien keskuudessa. Tämä teelaatu osoittaa, että kaikki Kiinan teeperinne ei ole vuosisatoja vanhaa, vaan uusia teelaatuja kehitellään yhä tänäkin päivänä.

Teepensaat löysi ensin Jing Yuan Xun, joka toimii Wuyi-vuorilla mustaa teetä valmistavan teeyrityksen toimitusjohtajana. Hän johti pekingiläisiä vieraita vuoren teeviljelmille, kun eräs vieraista löysi erikoisen villin teepensaan ja ehdotti, että siitä valmistettaisiin mustaa teetä.

Lehdet lähetettiin Tongmu-kylään, jossa yksi vanhimmista mustista teelaaduista eli Lapsang Souchong kehitettiin yli 300 vuotta sitten. Teemestari Liang Junde valmisti teelehdistä taidokkaasti aivan uudenlaisen teelaadun, jonka valmistustapa mukailee Lapsang Souchongia.

Jin jun mein lehdet koostuvat lähes pelkästään nuorista ja hienoista teesilmuista.

Miltä Jin Jun Mei maistuu?

Jin Jun Mein tuoksussa ja maussa on erotettavissa pientä savuisuutta, mutta sitä ei voi verrata Lapsang Souchongin voimakkaaseen tervaisuuteen. Tämä savu on paljon hennompaa ja hienovaraisempaa, se ei peitä muita aromeita alleen vaan korostaa makua ja tuoksua niin kuin suola tuo ruoan maun esiin.

Ensimmäisessä haudutuksen tuoksussa on pehmeää maltaisuutta ja paadettua viljaa, taustalla kaakaota ja raikkaampaa hedelmäisyyttä. Tuoksusta ei erota yhtään sitä sameaa imelyyttä, joka useimmissa mustissa teelaaduissa on vahvasti läsnä.

Maultaan Jin Jun Mei on eloisa, kirkas ja keskitäyteläinen. Tee soljuu kielellä helposti eikä tunnu kitkerältä nielussa kun teen nielaisee. Teestä jää pieni makeus kurkkuun ja nielusta nousee välittömästi nenään miellyttävä ja lähes parfymaattinen, hieman kukkea ja maltainen tuoksu.  Juotaessa tee haihtuu pikkuhiljaa kupin reunoilta ja tuottaa voimakkaan karamellisen tuoksun, joka sopii erittäin hyvin yhteen muiden tuoksujen kanssa.

Toisella haudutuksella maku on kevyempi ja äärimmäisen raikas. Maussa on erikoinen mehukas kärki, joka saa maun iskemään kielelle heti teetä siemaistaessa. Tuoksussa korostuvat kukkaiset piirteet ja savu tuntuu enää viipyilevänä aromina aivan tuoksun reunamilla. Kaiken kaikkiaan erinomainen tee!

Tilaa heti!

 

Tags

  • jin jun mei
  • kiinalainen tee
  • musta tee
  • savustettu tee

Artikkelien selaus

Ginseng ja tee – täydellinen yhdistelmä
Elefantti-tee: Chun Ming Xin Xiang 2013 Puerh

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi