• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Musta tee, Teen historia, Yleinen  /  4.11.2021

Keemun Xian Zhen – ehkä maailman pehmein musta tee!

by Miska Tuononen

Suussasulavaa samettisuutta, kaakaopavun makuvivahteita, tasaista pehmeyttä ja raikasta hedelmäisyyttä… Näistä elementeistä koostuu kiinalainen musta tee: Keemun Xian Zhen.

Keemun Xian Zhen -teelehdet ovat kokonaisia ja täysin rikkomattomia, neulasmaisen pitkiä. Teelehdistä löytyy paljon kultaista ”pörrönukkaa”, joka onkin merkki laadukkaista teelehdistä, joissa on mukana runsaasti pörröisiä kärkisilmuija.

”Kuolematon neula” itä-Kiinasta

Keemun Xian Zhenin nimi tarkoittaa ”kuolematonta neulaa”. Teen nimi tulee teelehtien pitkästä ja napakasta muodosta, jotka muistuttavat pitkiä neulasia. Teelehdet ovat noin 5cm pitkiä ja varsin vahvarunkoisia. Ehkä tämä ”kuolemattomaksi” kutsuminen perustuukin juuri tähän teelehtien rotevaan ja kauniiseen ulkomuotoon.

Anhuista, Qimenin läänistä

Keemun Xian Zhen -tee tulee Kiinasta Anhuin maakunnasta ja tarkemmin Qimenin (Keemunin) läänistä.

Anhuin maakunta merkittynä punaisella Kiinan kartalla. Kuva Wikipediasta.
  • Anhuin maakunta on erittäin tunnettu teistään ja Anhuista tuleekin monia laatuteitä, kuten: Huangshan Maofeng (https://www.chaya.fi/huangshan-mao-feng-vihrea-tee.html), Tunxi Green Tea, Taiping Huo Kui (https://www.chaya.fi/tai-ping-hou-kui-vihrea-tee.html), Lu’an Guapian (https://www.chaya.fi/lu-an-gua-pian-vihrea-tee.html), Yongxi Huoqing, Jingting Green Snow, Huoshan Huangya and Chrysanthemum tea (https://www.chaya.fi/krysanteemi-chrysanthemum.html) (tämä kyseinen krysanteemi ei välttämättä ole juuri Anhuista).

Qimen, eli Keemun-tee

  • Keemun tee on teelaatuna ollut jo yli sadan vuoden ajan Kiinan kuuluisin musta tee.
  • Kaikki Qimen, eli Keemun-teet tulevat Anhuista, ja tämän kyseisen Keemun Xian Zhen-teen on kasvattanut maineikas Anhui Guorun Tea Industrial, joka on jo viiden vuosikymmenen kokemuksen omaava Keemun-teehen erikoistunut teentuottaja.
  • Keemun Xian Zhenin valmistusmenetelmästä ei tiedetä paljon muuta kuin että teetä käsitellään yhdistelemällä perinteisten ja nykyaikaisten menetelmien parhaita puolia.
  • Tämä Keemun Xian Zhen-tee kuuluu Keemun-teiden parhaaseen laatuluokitukseen, jonka ominaispiirteenä onkin valmistettaessa tiukoiksi neulasiksi kierretyt lehdet!

Kaikki nuo oranssihtavat teelehdet ovat pörröisiä kärkisilmuja.

Keemun-teen historiaa

”Tarinan mukaan Qimenin piirikunnassa ei ennen 1870-lukua tuotettu kuin vihreää teetä. Mustan teen tuotannon Qimenissä aloitti muuan nuori mies, joka virkamiehen tehtävästä työttömäksi jäätyään oli isänsä neuvoa: ”Ammattitaito on parempi toimeentulon turvaaja, kuin epävarma virkamiehen paikka” -noudattaen lähtenyt Fujianin maakuntaan oppimaan mustan teen valmistamista. Palattuaan Qimeniin hän käynnisti vuonna 1875 siellä kolme teetehdasta. Mustan teen valmistustapa sopi mainiosti piirikunnan lämpimän kosteassa ilmastossa ja hiekkaperäisessä maassa kasvaneiden teepensaiden lehdille.”

  • Ominaispiirteitä Keemun-teille ovat tummanpunaruskea väri, suklaiset makuvivahteet ja kukkaiset aromit, kuten orkidea, sekä viinimäinen luonne. Keemun tee sopii parhaiten iltapäiväteeksi tai aamuteeksi.

Kupillinen Keemun Xian Zhen-teetä. Väri on punertavaan taittuva, usein teiden ”burgundiviiniksi” kutsuttu.

Keemun Xian Zhenin maku ja luonne

  • Tämän kyseisen Keemun-teen maku erittäin pehmeä ja suussa silkkinen. Ihan turhaan sitä ei joissain lähteissä ole jopa kutsuttu ”maailman pehmeimmäksi mustaksi teeksi”. Keemun Xian Zhen-tee koostu ainoastaan pelkistä kokonaisista teelehdistä, joten tämän vuoksi maku on erittäin pehmeä, kun mukana ei ole yhtään rikottuja, kitkeryyttä tuovia teelehtiä.
  • Vaikka tee on pehmeä, se on kuitenkin hienostuneen ryhdikäs ja jopa sensuelli. Keemun-teet tunnetaan niiden hedelmäisyydestään ja ”Keemun-ominaistuoksustaan”, jossa tuoksuu kaakaopapu ja myski.
  • Lämmin ja tyydyttävä maku, luo rauhallisen ja kirkkaan tunnelman mieleen.
  • Ei juuri lainkaan kitkeryyttä

Haudutus

  • 1–2 tl, 2–3 min, 85–90 °C
  • Savinen tai posliininen teepannu sopii Keemun-teille parhaiten!

Nyt seuraavan viikon ajan torstaihin 11.11.2021 asti Keemun Xian Zhen- tee Chayan verkkokaupassa ja myymälässä -15%! https://www.chaya.fi/keemun-xian-zhen-musta-tee.html

Jälleen kerran ihania teenautintoja! Keemun-teet sopivat juuri syksyyn oivallisesti, niiden lämmittävän, pehmeän ja pyöreän luonteensa vuoksi.

-MISKA

Tags

  • Anhui
  • Keemun
  • Keemun Xian Zhen
  • kiinalainen musta tee
  • kiinalainen tee
  • musta tee
  • Qimen

Artikkelien selaus

Etelä-Kiinalainen maidonpehmeä Oolong -tee: Yashi Dan Cong!
Yrttien avulla parempaan uneen… Lista unirohdoista!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi