Suussasulavaa samettisuutta, kaakaopavun makuvivahteita, tasaista pehmeyttä ja raikasta hedelmäisyyttä… Näistä elementeistä koostuu kiinalainen musta tee: Keemun Xian Zhen.

”Kuolematon neula” itä-Kiinasta
Keemun Xian Zhenin nimi tarkoittaa ”kuolematonta neulaa”. Teen nimi tulee teelehtien pitkästä ja napakasta muodosta, jotka muistuttavat pitkiä neulasia. Teelehdet ovat noin 5cm pitkiä ja varsin vahvarunkoisia. Ehkä tämä ”kuolemattomaksi” kutsuminen perustuukin juuri tähän teelehtien rotevaan ja kauniiseen ulkomuotoon.
Anhuista, Qimenin läänistä
Keemun Xian Zhen -tee tulee Kiinasta Anhuin maakunnasta ja tarkemmin Qimenin (Keemunin) läänistä.

- Anhuin maakunta on erittäin tunnettu teistään ja Anhuista tuleekin monia laatuteitä, kuten: Huangshan Maofeng (https://www.chaya.fi/huangshan-mao-feng-vihrea-tee.html), Tunxi Green Tea, Taiping Huo Kui (https://www.chaya.fi/tai-ping-hou-kui-vihrea-tee.html), Lu’an Guapian (https://www.chaya.fi/lu-an-gua-pian-vihrea-tee.html), Yongxi Huoqing, Jingting Green Snow, Huoshan Huangya and Chrysanthemum tea (https://www.chaya.fi/krysanteemi-chrysanthemum.html) (tämä kyseinen krysanteemi ei välttämättä ole juuri Anhuista).
Qimen, eli Keemun-tee
- Keemun tee on teelaatuna ollut jo yli sadan vuoden ajan Kiinan kuuluisin musta tee.
- Kaikki Qimen, eli Keemun-teet tulevat Anhuista, ja tämän kyseisen Keemun Xian Zhen-teen on kasvattanut maineikas Anhui Guorun Tea Industrial, joka on jo viiden vuosikymmenen kokemuksen omaava Keemun-teehen erikoistunut teentuottaja.
- Keemun Xian Zhenin valmistusmenetelmästä ei tiedetä paljon muuta kuin että teetä käsitellään yhdistelemällä perinteisten ja nykyaikaisten menetelmien parhaita puolia.
- Tämä Keemun Xian Zhen-tee kuuluu Keemun-teiden parhaaseen laatuluokitukseen, jonka ominaispiirteenä onkin valmistettaessa tiukoiksi neulasiksi kierretyt lehdet!


Keemun-teen historiaa
”Tarinan mukaan Qimenin piirikunnassa ei ennen 1870-lukua tuotettu kuin vihreää teetä. Mustan teen tuotannon Qimenissä aloitti muuan nuori mies, joka virkamiehen tehtävästä työttömäksi jäätyään oli isänsä neuvoa: ”Ammattitaito on parempi toimeentulon turvaaja, kuin epävarma virkamiehen paikka” -noudattaen lähtenyt Fujianin maakuntaan oppimaan mustan teen valmistamista. Palattuaan Qimeniin hän käynnisti vuonna 1875 siellä kolme teetehdasta. Mustan teen valmistustapa sopi mainiosti piirikunnan lämpimän kosteassa ilmastossa ja hiekkaperäisessä maassa kasvaneiden teepensaiden lehdille.”
- Ominaispiirteitä Keemun-teille ovat tummanpunaruskea väri, suklaiset makuvivahteet ja kukkaiset aromit, kuten orkidea, sekä viinimäinen luonne. Keemun tee sopii parhaiten iltapäiväteeksi tai aamuteeksi.

Keemun Xian Zhenin maku ja luonne
- Tämän kyseisen Keemun-teen maku erittäin pehmeä ja suussa silkkinen. Ihan turhaan sitä ei joissain lähteissä ole jopa kutsuttu ”maailman pehmeimmäksi mustaksi teeksi”. Keemun Xian Zhen-tee koostu ainoastaan pelkistä kokonaisista teelehdistä, joten tämän vuoksi maku on erittäin pehmeä, kun mukana ei ole yhtään rikottuja, kitkeryyttä tuovia teelehtiä.
- Vaikka tee on pehmeä, se on kuitenkin hienostuneen ryhdikäs ja jopa sensuelli. Keemun-teet tunnetaan niiden hedelmäisyydestään ja ”Keemun-ominaistuoksustaan”, jossa tuoksuu kaakaopapu ja myski.
- Lämmin ja tyydyttävä maku, luo rauhallisen ja kirkkaan tunnelman mieleen.
- Ei juuri lainkaan kitkeryyttä
Haudutus
- 1–2 tl, 2–3 min, 85–90 °C
- Savinen tai posliininen teepannu sopii Keemun-teille parhaiten!

Nyt seuraavan viikon ajan torstaihin 11.11.2021 asti Keemun Xian Zhen- tee Chayan verkkokaupassa ja myymälässä -15%! https://www.chaya.fi/keemun-xian-zhen-musta-tee.html
Jälleen kerran ihania teenautintoja! Keemun-teet sopivat juuri syksyyn oivallisesti, niiden lämmittävän, pehmeän ja pyöreän luonteensa vuoksi.
-MISKA