Keltainen tee usein jää teekeskusteluiden ulkopuolelle. Siitä ei paljoa puhuta, eikä sitä ainakaan ole tarjolla kahviloissa tai ruokakaupoissa. Tietääkö monikaan keltaisesta teestä, onko kukaan maistanut sitä?
Teeharrastajien kesken keltainen tee on monelle varmasti ainakin jokseenkin tuttua, mutta monelle kuitenkin se on vielä täysin tuntematonta. Tänään tutustutaankin keltaiseen teehen ja siihen mitä se oikein on. Käymme lisäksi läpi keltaisen teen historiaa, sekä lopuksi maistelemme Huo Shan Huang Ya- keltaista teetä.
”Keltaisessa teessä on jotakin ylevää, tuntuu kuin saisin maistaa jotakin, mitä kukaan muu ei ole vielä päässyt maistamaan… Aivan kuin kuuluisin johonkin eksklusiiviseen salaseuraan, sillä siemailenhan juuri kupistani maailman harvinaisinta teelaatua. Tätä keisaritkin aikoinaan joivat.”

Mitä on keltainen tee?
Keltainen tee (huángchá/黄茶; 黃茶) on aivan oma teeluokkansa, vihreän, valkoisen, mustan, puerhin ja oolong- teen tavoin. Valmistusprosessiltaan, ulkonäöltään ja maultaan keltainen tee on hyvin lähellä vihreää teetä, mutta kuitenkin sen valmistusprosesseissa on muutama iso ero vihreän teen valmistusprosesseihin verrattuna. Keltainen tee on saanut nimensä sen kellertävästä väristä, joka johtuu sen ainutlaatuisista sadonkorjuu- ja kuivausprosesseista, jotka molemmat myötävaikuttavat sen keltaiseen väriin. Keltaisella teellä on mieto makuprofiili, joka muistuttaakin hieman valkoista teetä sen viljavien ja vähähappoisten elemettien vuoksi.
Keltaisen teen historiaa
Keltainen tee on kotoisin Kiinasta 1500-luvulta Ming Dynastian teekulttuurin kulta-ajoilta, jolloin teenvalmistusmenetelmät kehittyivät ja useimmat nykyisetkin teetyypit saivat alkunsa. Aikoinaan keltainen tee oli vain ylempiarvoisten, kuten keisareiden juomaa, sen vaivaalloisen ja aikaakuluttavan valmistusprosessin takia.
1700-luvulle asti hienon teen valmistajilla oli tapana lahjoittaa parhaat tuotteensa keisarille. Keisari käytti teetä yksityiskäyttössään tai isännöi erityisiä tapahtumia, kuten illallisia vieraileville arvohenkilöille ja tarjoili teetä siellä.
Tämän kaltaista teen valmistajien ”parasta teetä”/kunniateetä nauttivatkin vain yläluokka, eikä kyseisiä teitä ollut saatavilla muuhun käyttöön. Keltaisesta teestä sen harvinaisuuden, ammattitaidon ja hienon maun vuoksi tulikin nopeasti suosikki kunniatee.
Vaikka tämä tapa hävisi noin 300 vuotta sitten, keltainen tee on yhä säilyttänyt maineen ylemmän tason juomana. Syynä keltaisen teen harvinaisuuteen ja vähäiseen maailmanlajuiseen läsnäoloon on myös varmasti se, että keltaisen teen myyminen ulkomaille oli vuosisatojen ajan itse asiassa laitonta.
Mistä keltainen tee tulee?
Keltaista teetä valmistetaan Kiinassa yleisimmin Hunanin vuoristoissa, sekä Zhejiangin ja Sichuanin provinsseissa. Myös Koreassa valmistetaan keltaista teetä (hwangcha), joka toisin kuin kiinalainen huángchá, valmistetaan enemmänkin samalla tapaa kuin oolong-tee tai kevyesti hapetettu musta tee. Ero Kiinalaisen ja Korealaisen keltaisen teen välillä on havaittavissa, sillä Korealaisen keltaisen teen valmistus eroaa kiinalaisesta ja näin ollen lopputulos on hieman tummempaa ja kevyesti hapetetun oolong- teen tapaista.

Miten keltainen tee valmistetaan?
Keltainen tee valmistetaan samasta teekasvista (Camellia Sinensis), kuin kaikki muutkin teelaadut.
Keltaisen teen prosessointitekniikat ovat hyvin samankaltaisia kuin vihreän teen käsittelytekniikat. Keltaista teetä valmistaessa prosessoinnissa on vain muutama ylimääräinen vaihe: käärimis- tai märkäkasausvaihe, jota kutsutaan swelteringiksi, eli läkähdyttämiseksi joka on ainutlaatuinen tälle teetyypille.
Keltaista teetä valmistaessa ensin tee kuumennetaan tai höyrytetään (kuten vihreän teen tavoin), jolloin entsyymit hajoavat ja hapettuminen keskeytyy (tämän prosessin nimi on sha qing, ”vihreän tappaminen”).
Paahtamisen ja muotoilun jälkeen seuraa vaihe sweltering/läkähdyttäminen, jossa teen annetaan levätä kauan esimerkiksi paperiin tai kankaaseen käärittynä. Teelehdet levitetään kostean kankaan alle säästä riippuen 4–10 tunniksi. Tällöin teelehdet lämpenevät ja hapettuvat, kehittävät aromikkuuttaan ja saavat kellertävän värisävyn. Tee myös imee kosteutta ja hapettuu lievästi (joskin tämä on erilaista, ei-entsymaattista hapettumista).
Lehtiä kuivataan vielä 10–20 minuuttia 110–120 °C:een lämpötilassa, jolloin niiden kosteus putoaa alle viiteen prosenttiin. Lopuksi teelehdet lajitellaan ja pakataan.
Miltä keltainen tee maistuu?
Keltaisella teellä on uniikki ja herkkä makumaailma, joka myötäilee vahvasti valkoista teetä, mutta olemalla kuitenkin hieman ryhdikkäämpi. Mielestäni keltainen tee on maultaan kuin valkoisen ja vihreän teen sekoitus, oolongmaisilla häivähdyksillä.
Keltaisen teen lievä hapettuminen antaa sille tasaisemman ja vähemmän kasvimaisen vehreän maun kuin vihreällä teellä, kuitenkaan luomatta tummia ja paahteisia makuja, joita oolongissa ja mustassa teessä on. Kellastumis/läkähdyttämisprosessi lisää myös teen antioksidanttiaktiivisuutta.
Keltaisen teen maku on tasainen, täyteläinen ja hieman maltainen. Keltaisista teistä voi löytää aavistuksen rapean riisin makua, heinää ja raikasta keväistä kosteutta. Keltainen tee tuo mieleeni syyspäiväin tuulessa heiluvan kaislikon ja meren.
Keltaisen teen tuoksu on myös maltainen, mutta samalla erityisen kukkea ja raikas.
Maistelussa Huo Shan Huang Ya – keltainen tee!

Loppuun vielä lyhyt maistelu Huo Shan Huang Ya- keltaisesta teestä.
Tämä tee on kotoisin Kiinan Anhuista (Kiinan provinssien kartta blogitekstissa ylempänä), eli itäisestä Kiinasta. Huo Shan Huang Ya- tee on alunperin vihreä teen variantti, joka valmistetaan säilyttämällä kosteita lehtiä hapettomassa tilassa, jolloin se saa keltaisen sävynsä ja muuttuu maultaan pehmeämmäksi ja pyöreämmäksi. Kyseinen tee on toiminut Ming- ja Qing-dynastian aikaan myös keisarillisena tribuuttiteenä/kunniateenä valtion menoissa.

Maku Huo Shang Huang Ya- teessä on täyteläisen kermainen ja pehmeä. Ensi siemauksella tee on hentoa ja hempeää, mutta mitä enemmän sitä juo ja useammin hauduttaa, sitä enemmän siitä alkaa löytyä makua. Mauista löytyy hitunen savuisuutta, lämmintä kukkeutta ja vehreyttä. Jälkimaku on pehmeä ja pysyy pitkään suussa. Keltainen tee maistuu kypsältä ja tuo mieleeni sadonkorjuun.
Tuoksu tuoreessa teessä on huumaava ja jopa tumman oolong-teen tapainen. Tuoksussa vahvaa hunajaa, viljavuutta ja mallasta, sekä selkeää mineraalisuutta. Tämän keltaisen teen tuoksu yllättää kauneudellaan ja tuoksultaan tämä tee pääsee ehdottomasti sijoittumaan top 5. parhaimmilta tuoksuvien teiden joukkoon.
Haudutus: 1–2 tl/2 dl, 1–3 min, 75–80 °C
”Tuntuu kun haistaisin samaan aikaan oolong-teetä, valkoista teetä ja Darjeeling-teetä. Nam.”

Huo Shan Huang Ya – Keltainen tee Chayan verkkokaupasta ja myymälästä -15% perjantaihin 11.2.2022 asti!
Täältä löydät Huo Shan Huang Ya- teen Chayan verkkokaupasta ja Chayan myymälän löydät Helsingistä Pasilan juna-asemalta Triplan ostoskeskuksesta 1. kerroksesta!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography