Miltä maistuu sekoitus vahvaa ja paksua Puerh-teetä, kirkkaanvihreitä tuoreita pistaasipähkinöitä sekä aromaattisia punaisia pionin terälehtiä? Tämä makuyhdistelmä on täydellisen harmoninen kokonaisuus vahvaa ja rotevaa, sekä pehmeää maitomaisuutta, jota pistaasipähkinät ja teehen maltilla lisätyt karvasmantelimaiset aromit tuovat mukanaan. Lisänä kirkkaan pinkit pionin terälehdet, jotka tuovat teehen hennon hienostuneen parfyymimäisen ripauksen.
Kyseessä on Chayan aivan äskettäin valikoimiin saapunut uutuus, maustettu Puerh-tee: Pistaasi Puerh!


Pohjana fermentoitu, eli hapetettu kiinalainen Puerh-tee
Pohjana tällä kermaisen täyteläisellä teellä on Puerh-tee, jota teestä löytyy 93%. Teen synnyinseuduilta Lounais-Kiinasta Yunnanin maakunnasta kotoisin tuleva Puerh-tee kuuluu laajempaan teeluokkaan nimeltään heicha, ”musta tee”. Puerh-nimitys on kuitenkin varattu ainoastaan Yunnanin maakunnassa valmistetulle heichalle, hieman kuten Samppanja ja lukuisat muut vastaavat viinitermit.
Puerh-tee on teelaaduista siitä merkillinen ja hyvin omalaatuinen, sillä Puerh-tee on fermentoitu teelaatu. Fermentoidut eli hapatetut elintarvikkeet (kuten hapankaali tai kimchi) tarkoittavat mikrobien avulla valmistettuja elintarvikkeita, joiden maku, rakenne ja ravitsemukselliset ominaisuudet, muuttuvat mikrobien aineenvaihdunnan seurauksena. Pu-erh-tee on jälkifermentoitua, mikä tarkoittaa sitä, että teelehdet käyvät läpi mikrobikäymisprosessin kuivauksen ja rullauksen jälkeen, jolloin lehdet tummuvat ja niiden maku muuttuu ja syvenee. Tämän prosessin ansiosta Puerh-teet eivät vain parane iän myötä kuin hyvä punaviini, vaan monet pu-erh-teet voivat säilyttää tuoreutensa jopa viisikymmentä vuotta. Pu-erh-teetä löytyy puristetussa tiili-tai kakkumuodossa tai irtolehtimuodossa.
Puerh-teen maanläheinen maku
Maultaan Puerh-tee on vahvaa, mutta samalla pehmeää, sillä siinä ei ole kitkeryyttä, jota vaikka (ylihaudutetusta) mustasta teestä voisi löytyä. Puerh-tee on myös hapettumatonta teetä, kuten vihreä- ja valkoinen tee, joten yhteneväistä pehmeyttä voi näistä kaikista kolmesta löytää. Puerh-tee on maanläheistä ja tyypillistä sille on mm. kaarnan, sammaleen, kaakaopavun ja nahan maut. Puerh-tee on maultaan kuitenkin erittäin miellyttävää, eikä hevostallimaiseksi kuvailtujen kuvauksien kannata antaa pelästyttää! Puerh-teetä voisi verrata laadukkaaseen punaviiniin, joka parhaimmillaan on syvää, pehmeää ja täynnä makunuotteja nahasta suklaaseen.
Puerh-teen vahvan maun vuoksi se on täydellinen tee maustettuihin teesekoituksiin. Puerhin vahvan maun ansioista, se ei jää maustetuissa teissä käytettävien mausteiden tai aromien alle, vaan säilyttää oman makunsa. Usein maustettujen teiden heikkous onkin se, että pohjalla käytetyn teen maku jää mausteiden ja aromien jalkoihin ja tasapaino ei ole balanssissa. Puerh-teen kanssa mausteet toimivat hyvin ja mielestäni luovat ihanteellisen pohjan hyville maustetuille teille.
Näistä artikkeleista voit lukea lisää Puerh-teestä Teetuokion blogista!
- Puerh- tee: Jo Tang-dynastian aikainen fermentoitu teelaatu!
- Neljä tapaa parantaa puerhin makua – Kokeile itse!
- Maistelussa: Tianfuxiang 7572 shu 2007 puerh-tee!
- Täältä voit myös lukea lisää teen fermentaatiosta ja hapettumisesta!
- Täältä löydät myös Chayan kaikki Puerh-teet!

Pistaasi Puerh-teen uniikki ja kermainen maku
Pistaasi Puerh-teellä on hyvin omalaatuinen makunsa. Maku muistuttaa samanaikaisesti pistaasi- tai vaniljajäätelöä, sekä samalla vähän jopa maitomaisia kahvijuomia, kuten cafe lattea. Teessä ei toki ole kahvin makua, mutta pistaasiteen luonne on hyvin samanlainen kuin kermaisella maitokahvilla. Paksu ja pyöreä Puerh-tee yhdistettynä pistaasiin ja kermaisiin aromeihin luovat yhdessä täydellisen ja koukuttavan kombinaation. Maussa hieman päärynää, kermaa, vaniljaa ja karvasmantelia.
- Todella miellyttävä ja uniikki, ehdottomasti viiden tähden arvoinen maustettu teesekoitus!
Tarjoiluvinkkejä!
- Haudutus: 1–2 tl, 3–5 min, 100 °C, kestää kaksi-kolme haudutusta.
- Tämä tee toimii mitä parhaiten maidon tai kerman kanssa (itse kokeilin makeuttamatonta mantelimaitoa). Maku maidon kanssa on kuin kermaisa marsipaanileivos. Teen maku ei kärsi maidosta, vaan mielestäni vain parantaa ja syventää sitä.
- Toimisi myös täydellisesti maitovaahdon kanssa ”cappucinon tavoin”. 1/3 osaa teetä ja 1/3 osaa kuumaa maitoa ja 1/3 maitovaahtoa.
- Täydellinen iltapäivätee erityisesti makeiden tarjoiltavien kanssa.
- Makuja joiden kanssa tämä tee sopisi: Laventeli, ruusu, kerma, maito, pistaasipähkinät, Earl Grey/bergamotti, vaaleat jauhot, kookos, riisi, kuohuviini ja samppanja.
- Erikoismaininta: Tätä teetä juodessani heti mieleeni tuli Liisa Ihmemaassa– teemaiset puutarhajuhlat ja siellä ehdottomasti tarjoiltaisiin Pistaasi Puerh-teetä! Teen maku sopii tähän tunnelmaan vain liian hyvin.

Nyt Pistaasi Puerh-tee Chayan verkkokaupassa ja myymälässä -15% torstaihin 26.5.2022 saakka!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography