Tänään blogissamme haluan esitellä teille aivan ihastuttavan, erityisesti kesään sopivan juoman: japanilaisen ohrateen mugichan! Mugicha ei sisällä ollenkaan teetä, eikä näin ollen kofeiinia ja sen ainoana raaka-aineena toimiikin vain pelkkä paahdettu ohra.
Ohratee voi kuulostaa hassulta ja tylsältä, jopa ei niin houkuttelevalta ajatukselta, mutta ei kannata näiden ajatusten hämätä, minäpä kerron lisää, sillä tämä juoma on oikeasti hyvää ja tutustumisen arvoista!

Pientä historiaa mugichasta
Ohratee tai yleisestikin viljateet ovat erittäin suosittuja juomia Itä-Aasian maissa ja niiden historia on pitkä. Japanissa ohrateen historia ja synty sijoittuukin jo Heian-aikakaudelle saakka (794–1185 jKr.), jolloin ohrateetä juotiin sekoittamalla kuivunutta jauhettua ohraa kuumaan veteen sokerin kanssa. Sittemmin ohratee yleistyikin Japanissa tavallisen kansan juomaksi Edo-kauden myöhäisemmällä puoliskolla (Edo-kausi: 1603–1868). Kiinaksi ohrateetä kutsutaan nimellä dàmài-chá tai mài-chá, koreaksi bori-cha ja taiwaniksi be̍h-á-tê. Suorat käännökset kaikista kielistä ovat puhtaasti ohratee, kuten japaninkielisessäkin nimessä mugicha.
Suosittu kesäjuoma, mutta miksi?

Ohratee sopii juuri kesään sen viilentävän, raikastavan ja vitalisoivan vaikutuksensa vuoksi. Juoma on kepeydessään mukavan ”ruokaisa” ja ”suolainen”, paahdetun ohran ja vahvan viljaisen makunsa vuoksi (vaikka siinä ei toki suolaa ole). Oluen ystävänä voisin jopa sanoa, että juomassa on tumman oluen makuvivahteita, kuitenkaan olematta varsinaisen oluen makuinen, pitäväthän lapsetkin ohrateestä.
Hienoa mugichassa on se, että se ei stimuloi kofeiinipitoisten juomien lailla (mugichassa ei ole kofeiinia) ja näin ollen sitä voi juoda läpi päivän, käytännössä niin paljon kuin vain haluaa. Mugicha on turvallista myös lapsille ja raskaana oleville, ja esimerkiksi Japanilaiset lapset ja toki aikuisetkin juovat kesäisin aina mugichaa, yleisimmin jääkylmänä hellepäivien pelastajana.
Terveysvaikutuksia
Ohratee on yksi tuttu elementti/raaka-aine mm. kiinalaisessa lääketieteessä. Sillä on verensokeriarvoja tasapainottava, kehoa ja mieltä vahvistava vaikutus. Ohratee sisältää paljon antioksidantteja ja viljan/ohran itsessään ollessa todella ravintorikasta, siirtyy näitä viljan arvokkaita ravinteita keittämisen kautta tietenkin itse teehen. Mugicha on siis maukasta ja myös mainio pieni ravinteiden lähde kesän kuumiin ja hikoiluttaviin päiviin, jolloin ravinteita ja nesteytystä tarvitaan. Ohraa pidetään viilentävänä ja kehoa vahvistavana kasvina. Huom: keliaakikoille juoma ei tietenkään sovi, sillä ohrassa on gluteenia!
Mugichan makumaailma
Makumaailma mugichassa tai ohrateessä on erittäin paahteinen, hieman muromainen tai rapeaksi paahdetun paahtoleivän makuinen. Tee on ruskean pähkinäisen sävyistä kullanruskeine elementteineen. Mauista löytää pähkinäisyyttä, puisevuutta ja pyörevyyttä. Maku on raaka-aineiden yksinkertaisuudessaan kuitenkin mukavan kompleksinen ja se jättää miellyttävän paahteisen jälkimaun suuhun. Mielestäni mugicha herättää ruokahalua ja tuon mieleeni sadonkorjuun.
Teen valmistus
Mugichan valmistus on helppoa ja parhaimman lopputuloksen siitä saa keittämällä mugichaa kattilassa kannen alla noin 15-20 minuutin ajan ja jättämällä sitten juoman joko jäähtymään kattilaan ja tarjoilee sen sitten jääpalojen kera kylmänä. Tai sitten siirtää juoman keittämisen jälkeen hieman jäähdyttyä jääkaappiin säilöön (säilyy kaksi päivää jääkaapissa).
Jos haluat juoda juoman kuumana, niin juoma on heti keiton jälkeen juotavaa! Kiireessä mugichaa voi myös suoraa hauduttaa kupissa kiehuvan 100-asteisen veden kanssa 5-10 minuutin ajan.
Nippelisääntönä: mitä kauemmin mugichaa keität, sitä vahvempi ja paahteisempi maku juomaan tulee!

Omia kokemuksia ja muistojani ohrateestä Itä-Aasiassa
Itä-Aasiassa matkustellessani ja Taiwanissa lyhyen ajan jopa asuessani, ohratee on tullut tutuksi ja rakkaaksi juomaksi. Taiwanissa ohrateetä oli erityisesti kesäisin aina tarjolla ravintoloissa suurissa kanistereissa, joista asiakkaat saivat juoda juomaa niin paljon kuin halusivat. Juoma oli kylmää ja makeuttamatonta, äärimmäisen hyvää kuumalla kostealla kesähelteellä juotavaksi. Myös juomaa sai/saa kaikista kaupoista ja juoma-automaateista ympäri maan, kuten myös bubble tea- kioskeilta ohrateetä oli aina tarjolla (yleensä halvimpana juomana), joko makeuttamattomana, tai sitten halutessaan makeutettuna, joka myöskin oli todella herkullista, erityisesti jääteenä. Itä-Aasian maissa matkustellessa tulet varmasti törmäämään ohrateehen tavalla tai toisella. Muistan myös Taiwanissa kuumilla lähteillä ollessani, että siellä tarjoiltiin jääkylmää ohrateetä kuuman kylvyn lomassa viilentemään kehoa ja mieltä.
Mukavia hetkiä mugichan kanssa! Täältä löydät Chayan luomulaatuisen mugicha-ohrateen: https://www.chaya.fi/mugicha-ohratee-alk-25-g.html
-MISKA