• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
kiinalainen teekulttuuri, Kiinalainen vihreä tee  /  20.5.2021

Kevään 2021 vehreän tuore Longjing Imperial- tee!

by Miska Tuononen

Tänään esittelyssä ja maistelussa meillä on kevään 2021 ensimmäisiä saapuneita tuoreita teitä: kiinalainen Longjing Imperial- vihreä tee.

Kaunista käsinpoimittua Longjing Imperial- teetä. Lehdet muistuttavat muodoltaan pääskysen kieltä.

Longjing (eng. Dragon well tea) on raikas ja erittäin vehreä, janoa sammuttava pehmeä vihreä tee, joka tulee Kiinasta itäisellä rannikolla sijaitsevasta Zhejiangin maakunnasta. Tarkemmin Longjing-teet tuotetaan Zhejiangin maakunnan pääkaupungissa Hangzhoussa ja sieltä Longjingin teekylässä/alueella, jossa on useita teeviljelmyksiä, teehuoneita, puistoja ja temppeleitä. Alue on erittäin kuuluisa ja suosittu teematkailijan kohde teen ostamiseen ja maistelemiseen! Suosittelen itsekin siellä matkailleena, tätä erittäin kaunista paikkaa suurella sydämellä.

Zhejiangin maakunta punaisella. Autenttisen ja aidon Longjing- teen on tultava Zhejiangin maakunnasta. Kuva wikipediasta.

Longjing teen poiminta

Tämä Longjing- tee on kevään ensimmäisiä poimittavia teitä, ja se poimitaankin n. huhtikuun ensimmäisellä viikolla, ensimmäisten teepensaan lehtien puhjettua, juuri ennen sateista kautta. Teelehtien poimiminen juuri ennen sateista kautta on tärkeää siksi, sillä sateen aiheuttama lämpötilan nousu saa/saisi teepensaat ja teelehdet kasvamaan liian nopeasti ja liian suuriksi, jonka vuoksi teelehdet menettäisivät herkkää makuaan ja makujen kompleksisuuttaan. Näin ollen ennen sadekautta (Qingming- festivaali) poimittu Longjing- tee on parhaimpana pidetty Longjing- tee. Kyseessä onkin siis todellinen ja erittäin tuore, ”first flush” – tee, josta kevään raikkauden ja kosteuden voi oikein maistaa.

Longjing- teen valmistusprosessi

Käsinpoiminnan jälkeen teelehdet kuivataan noin puolen päivän ajan bambu-siivilöissä. Kuivaamisen jälkeen ne paahdetaan kiinalaisen vihreän teen tapaan kevyesti suurissa ”wokkipannun” tapaisissa astioissa (Green pot). Paahtamisen tai kevyen ”paistamisen” avulla saadaan teelehdistä kosteus ja vesi pois, ja näin myös lopetetaan hapettumisprosessi, jota vihreään teehen ei haluta. Paahtamisprosessi kestää noin 12-15 minuuttia.

Longjing Imperial- teen ulkonäkö

Lehdet ovat hentoja ja jadenvihreitä, joista löytää kuivattuina monia vihreän ja keltaisen värin eri sävyvivahteita. Lehdet ovat lättämäisiä ja teelehdet ovat Longjing- teessä aina kokonaisia.

Kuivaa Longjing Imperial- teetä.
Kerran haudutettua Longjing Imperial- teetä. Näitä haudutettuja lehtiä käytetään mm. Kiinassa ruoanlaitossa niiden pehmeytensä ja maukkautensa vuoksi. Vinkki: Voit kokeilla hyödyntää käytettyjä Longjing- teelehtiä vaikka aasialaistyyppisessä nuudelisalaatissa tai wokeissa. Lehdissä on karvaan pehmeä maku ja niitä voi muutenkin maistella teen juonnin lomassa tuoreutensa vuoksi!

Longjing Imperial- teen tuoksu ja maku

Tuoreelle, kuivatulle Longjing- teelle tyypillinen tuoksu on houkuttelevan kukkaisa ja hennon paahteinen. Tuoksusta voi löytää kevyesti paahdettua kastanjaa ja kuivattua hedelmää. Tuoksu on erittäin miellyttävä ja ryhdikäs. Hauduttaessa tuoksumaailma pehmenee ja pyöristyy ja silloin teestä voi myös löytää keväisen ruohon ja aamukasteen tuoksuelementtejä.

Maku on raikas, pehmeä ja pyöreä. Tämä tee on varsinainen janonsammuttaja raikkaudessaan! Longjing Imperial- teessä ja Longjing- teissä yleisestikin on samaan aikaan mukavan hapokas, sekä silkkisen pehmeä makumaailma. Maussa on lempeää ruohoisuutta, jäkimaussa ryhdikästä kitkeryyttä ja voimaisia (voi) pyöreitä elementtejä.

Longjing- tee toimii hyvin gongfu-haudutuksessa, teesiivilässä tai perinteiseen kiinalaiseen tapaan, miten Longjingia kasuaalimmin näkee usein juotavan, on laittaa teelehdet vain lasiin tai teekuppiin ja kaataa suoraan kuuma vesi lehtien päälle.

Laadukas Longjing- tee on kiinalaisista teistä yhtiä arvostetuimpia teitä ja Longjing- tee mukavasti erottuukin joukosta, sen persoonallisella ja uniikilla ulkonäöllä ja raikkaalla maullaan. Suosittelen maistamaan tuoretta Longjing- teetä nyt, kun se on parhaimmillaan ja juuri poimittua! Makuelämys on hieno ja ainutkertainen ja nostaa tee-elämyksen aivan uusille leveleille. Tässä linkki Chayan Longjing Imperial- teehen: https://www.chaya.fi/longjing-imperial-luomu-vihrea-tee.html

”Kun juon Longjing- teetä ja suljen silmäni, siirryn silmänräpäyksessä mielessäni Kiinaan Hangzhoun Länsijärven juurelle. Kuulen veden solisevan ja ylläni lentää lintuja. Istun paviljongissa ja kädessäni minulla on lasi höyryävää Longjing- teetä. Haistan ilman raikkaan kosteuden ja saapuvan kesän tuoksun. Tässä hetkessä olen onnellinen.”

-MISKA

Tags

  • first flush
  • kevään teet
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • Longjing
  • longjing imperial
  • teen maistelu
  • Vihreä tee
  • Zhejiang

Artikkelien selaus

Jasmine Pearls ja Jasmine White Monkey- teet testissä!
Kesä maistuu mugichalta!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi