Tänään Teetuokion-blogissa lähdemme tutustumaan Lounais-Kiinan Yunnanin maakuntaan ja sieltä tulevaan mustaan teehen! Yunnan on yksi Kiinan merkittävimpiä teen tuotantoalueita ja Yunnanilaisella mustalla teelle onkin täysin oma uniikki ja kuuluisia makeansavuinen makupalettinsa. Yunnania pidetään myös itse teepensaan synnyinpaikkana, josta ikiaikainen villiteepensas onkin kotoisin. Myös pu’er-tee on lähtöisin yksinomaan Yunnanista ja sitä valmistetaankin yhä vain Yunnanissa. Täältä voit lukea lisää pu’er-teestä!

Yunnanin sijainnista ja ilmastosta
Lounais-Kiinassa sijaitseva Yunnanin maakunta on kulttuuririkas ja kaunis luonnonihmeitä kuhiseva paikka. Yunnan on kuitenkin valitettavasti myös yksi Kiinan köyhimmistä sekä kehittymättömimmistä maakunnista. Maastoltaan Yunnan on vaihtelevaa, sillä siellä on korkeita vuoria (Himalaja), Tiibetin kaltaista korkeaa ylänköä sekä trooppisia metsiä. Yunnanin maakunnan pääkaupunkina toimii Kunming, jossa asukkaita on noin 6,68 miljoonaa (2015). Pinta-alaltaan Yunnan on 394 000 neliökilometriä, joka on 4,1 prosenttia Kiinan kokonaisalasta. Maataloutena Yunnan tuottaa riisiä, bataattia, vihanneksia, trooppisia hedelmiä, kukkia ja lääkekasveja sekä teetä ja kahvia. Riisintuotantoalueilla talvikaudella viljellään muun muassa vehnää, kauraa, herneitä ja papuja.
Kiinan eniten etnisiä vähemmistöjä ja värikästä kulttuuria
Yunnanissa on eniten Kiinan etnisiä vähemmistöryhmiä koko Kiinan maakunnista, mukaan lukien mm. bait, dait, gelaot, hanit, hui-kiinalaiset, jinot, lisut, miaot ja yit. Rajamaakuntana Yunnan jakaa rajansa Kiinan omien maakuntien Tiibetin, Sichuanin, Guizhoun ja Guangxin kanssa, sekä muista maista Vietnamin, Laosin ja Myanmarin kanssa. Kielten suhteen Yunnan on myös erittäin monenkirjava sillä mandariinikiinan lisäksi siellä puhutaan muun muassa tiibetiä, naxia, baita sekä useita tiibetiläis-burmalaisia kieliä.
Omakohtaisia kokemuksia Yunnanista
Minä Miska, Teetuokion-blogin kirjoittaja olen itse aikoinaan matkustanut paljon Yunnanissa ja voin suoralta kädeltä sanoa Yunnanin olevan ehdoton suosikkimaakuntani koko Kiinassa. Matkoistani on jo toki pian kymmenen vuotta, mutta Yunnanin maakunta on jäänyt vahvimmiten ja lämpimimmin mieleen. Matkustin Yunnanin sisällä monissa eri kaupungeissa ja tämä yllämainittu kulttuurien ja värien kirjo aidosti näkyi. Myös ihmisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus oli läsnä kaikkialla. Jokaisessa kaupungissa tapasi eri näköisiä ihmisiä monista eri etnisistä ryhmistä, pääsi näkemään monenlaista kulttuuria ja toisistaan erottuvia perinneasuja.
Aivan jokainen kaupunki Yunnanissa oli toinen toistaan erilainen. Yunnanissa koin Kiinan kauneimmat ja henkäsalpaavimmat paikat ja luonnon mm. korkealla vuoristossa, sekä ruokakulttuuri oli ehdottomasti Kiinan parhainta. Yunnanissa ruoka on kasvispainotteisempaa kun pohjoisemmassa ja tuoreita vihanneksia ja hedelmiä on saatavilla runsaasti ympäri vuoden. Yunnanin keittiö on lähellä Kaakkois-Aasialaista keittiötä, jonka maiden kanssa Yunnan jakaakin rajansa. Erityisesti mieleeni jäi vahva Myanmarilaisen keittiön vaikutus.

Yunnan mustan teen alueena
Teen suhteen Yunnania pidetään koko teenpensaan historian synnyinpaikkana, sekä se on myös synnyinpaikka fermentoidulle pu’er-teelle. Moni laadukas ja suosittu musta tee tuleekin Yunnanista.
Yunnanin seutua pidetään ihanteellisena teenviljelylle. Ilmasto on lauhkea ja kostea; kesät ovat kuumia ja talvet leutoja. Maaperä on punaista ja siinä on runsaasti orgaanisia aineksia joka onkin otollista onnistuvalle teenviljelylle. Yunnanissa tuotetaan myös vihreää teetä, sekä kahvia, mutta Yunnan on kuuluisin sen mustasta sekä pu’er- teestään.
Millaista on Yunnanilainen musta tee?
Mustan teen tuotanto alkoi Yunnanissa mielenkiintoisesti vasta 1900-luvun alulla, vaikkakin perinteet pu’er-teen kanssa ovat alkaneet Yunnanin maakunnassa jo Itä-Han-dynastian aikana (25-220 jKr).
Maantieteellisesti Yunnan sijaitsee melkoisen lähellä Intian Assamia (n. 990km etäisyys), jossa kuuluisaa Assam-teetä tuotetaan. Maultaan Yunnanin musta tee muistuttaakin vahvasti pehmeän voimakasta Assam-teetä, jota usein verrataan teen mokkakahviksi.
Yunnanilaista mustaa teetä voisi yleisesti kuvailla näin: hunajainen, makea, pehmeä rakenne, voimakas maku, sivistynyt, pitkään suussa pysyvä maku, pippurinen, miedon savuinen ja viljainen.
Väriltään haudutettu Yunnanilainen musta tee on syvän punertavaa erilaisine ruskean ja oranssin sävyineen.


Kuuluisia Yunnanilaisia mustia teitä
Tässä listaa Chayan valikoimista löytyvistä Yunnanilaisista mustista teistä!
- Yunnan Golden Buds – musta tee
- Dian Hong Congou – musta tee
- Black Dragon Pearls – musta helmitee
- Golden Monkey – musta tee (huom. alkuperänä Fujianin ja Yunnanin tee)
- Dian Hong Black Pagoda – musta kukkaistee kartion muodossa (huom. täältä voit lukea lisää!)
- Yunnan Grand Imperial (luomu) – musta tee
- Biluochun Hong Cha – musta tee

joka valmistetaan Yunnanin leveälehtisten Daye-teepensaiden kirkkaankultaisista kärkisilmuista.
Nyt mustat teet Yunnan Golden Buds ja Biluochun Hong Cha -15% Chayan myymälästä ja verkkokaupasta perjantaihin 7.10.2022 saakka!
Nautinnollisia teehetkiä hunajaisen Yunnanilaisen mustan teen parissa, joka sopii syksyyn ja kylmeneviin päiviin täydellisesti!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography