Tee sisältää kahviin verrattuna vähän kofeiinia, mutta täysin kofeiiniton vaihtoehto kahville tee ei missään nimessä ole. Varsinkin irtoteetä juodessa kofeiinin vaikutus tulee helposti selväksi. Useamman kupin perättäin nauttiessa paatunutkin kahvinjuoja voi tuntea olevansa sietämyksensä äärirajoilla.
Tavallinen tee voi tämän vuoksi aiheuttaa vaikeuksiaa niille, jotka haluavat päästä kokonaan kofeiinista eroon tai niille, jotka ovat kofeiinille erityisen herkkiä. Teenjuontia ei kuitenkaa tarvitse lopettaa kofeiinin takia, sillä vähäkofeiinisia ja kofeiinittomia vaihtoehtoja löytyy runsaasti.
Vähäkofeiiniset vaihtoehdot
Jotkin teelaadut sisältävät erityisen vähän kofeiinia. Jos vihreä tai musta tee aiheuttaa sinulle ongelmia, on eräs vaihtoehto vaihtaa ainakin osa päivittäisestä teestä vähäkofeiiniseen teelaatuun.
Esimerkiksi japanilainen kukicha, joka on valmistettu teekasvin lehtiruodista, sisältää luonnollisesti vähemmän kofeiinia kuin vihreä tee. Lisäksi kukichassa on runsaasti l-teaniinia, joka antaa teelle erityisen makean ja täyteläisen maun. Teaniinin on todettu myös vähentävän kofeiinin vaikutuksia ja rentouttavan, joten se voi auttaa kofeiinille herkkiä henkilöitä. Maultaan kukicha on vihreä, raikas ja kermainen.
Myös japanilainen houjicha sisältää hyvin vähän kofeiinia. Houjicha valmistetaan paahtamalla teelehtiä korkeassa lämpötilassa kunnes lehdet muuttuvat ruskeiksi. Tämän prosessin aikana myös suurin osa teen kofeiinista tuhoutuu. Houjichan maku onkin hyvin paahteinen ja tumma, mutta siinä on myös herkullisia karamellin ja toffeen sävyjä.
Teen voi toki vaihtaa myös yrttiteehen ja tällä tavalla välttyä kofeiinilta kokonaan. Yksi suosittu vaihtoehto on rooibostee, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, mutta ei lainkaan kofeiinia. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa kamomilla, honeybush ja hibiscus. Voit tutustua yrttiteelaatuihin tarkemmin tästä linkistä.
Teollinen kofeiinittoman teen valmistustapa
Verkossa törmää usein väitteeseen, jonka mukaan teen kofeiinin voi kätevästi poistaa teelehdistä hauduttamalla teetä normaalisti noin 30 sekunnin ajan ja heittämällä tämän haudutuksen pois. Teorian mukaan tässä ajassa suurin osa kofeiinista kerkeää uuttumaa teehen, mutta lehdistä menetetään vain vähän makua.
Tarkempi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että vasta viiden minuutin haudutus poistaa 70% teen kofeiinista. Näin pitkä haudutus poistaisi samalla runsaasti teen makua, jättäen silti lehtiin melko suuren osan sen alkuperäisestä kofeiinista.
Kofeiinittoman teen valmistuksessa suurin ongelma onkin siinä, miten säilytetään teen maku parhaiten hankkiutumalla samalla kofeiinista eroon. Kofeiinittoman teen ja kahvin valmistukseen on kehitetty useita menetelmiä 1900-luvulta lähtien, mutta moni näistä vaikuttaa myös tuotteen makuun.
Parhain kofeiiniton tee valmistetaan teollisesti uuttamalla teetä kuumassa ja paineistetussa hiilidioksidissa. Kofeiini uuttuu hiilidioksidiin helposti, mutta suurempimolekyyliset aromikkaat ainesosat jäävät lehtiin. Tällä tavalla teestä voidaan poistaa jopa 99% kofeiinista.
Kofeiinin poistaminen vaikuttaa aina välttämättä teen makuun. Hiilidioksidin lämpö voi vapauttaa joitakin aromiaineita teelehdistä, vaikka vaikutus onkin hyvin maltillinen. Lisäksi kofeiini itsessään on teessä tärkeä kitkeryyttä antava ainesosa, jonka poistaminen voi tehdä lehdistä hieman miedon makuisia.
Chayan valikoimista löytyy vihreää ja mustaa kofeiinitonta teetä. Toinen vaihtoehdoista on China Sencha Decaf, joka on kiinalainen sencha-menetelmällä valmistettu vihreä tee. Tee on säilyttänyt hyvin terävyytensä eikä tuota pettymystä vihreän teen ystäville.
Mustasta teestä pitävien kannattaa kokeilla sen sijaan Assam TGFOP1 Decafia. Tämä tee on maultaan hyvin tyypillinen maltainen ja erittäin vahva assamtee, joka sietää hyvin maidon, sokerin ja sitruunan lisäystä. Assam käy kuitenkin loistavasti juotavaksi sellaisenaan täyteläisen suutuntumansa ja vahvan makunsa vuoksi.