• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Korealainen tee  /  21.10.2014

Korealainen tee

by Jonni

Korealainen tee on Suomessa vähemmän tunnettu tee-erikoisuus. Itsekään en tiennyt korealaisesta teestä mitään, ennen kuin paria sikäläistä teelaatua maistettuani päätin hieman tutkia asiaa. Korean teeperinne onkin aika vanha, ja nykyäänkin siellä kasvatetaan yllättävän paljon teetä. Vilkaistaan hieman, millaista on korealainen tee ja kannattaako sitä ostaa.

Korealainen vihreä tee
Korealainen vihreä tee

Korean pitkä ja omaleimainen teeperinne

Tee saapui Korean niemimaalle Kiinasta jo 600-luvulla. Alunperin tee oli nimenomaan buddhalainen juoma. Kun myöhemmin Joseon-dynastian (1392-1897) aikana buddhalaisuutta yritettiin karkottaa Koreasta, myös teen juonti väheni. Onneksi edes perinteisessä korealaisessa lääketieteessä käytetyt yrttijuomat säilyttivät suosionsa.

1900-luvulle tultaessa korealaiset alkoivat arvostaa oikeaa teetä uudestaan. Keskiössä oli tällöin erityisesti vihreä tee (nok cha). Nykyään Koreassa on käynnissä eräänlainen teen renessanssi ja teetä sekä kasvatetaan että nautitaan yhä enemmän.

Korealainen teeseremonia

Vaikka Japani tunnetaan teeseremoniastaan parhaiten, myös Koreasta löytyy omansa. Teeseremoniaa on harjoitettu Korean niemimaalla jo yli tuhannen vuoden ajan – vaikka välillä se menettikin asemaansa paikallisen buddhalaisen teekulttuurin hiipuessa.

Teeseremonian periaatteena on tarjota muodollinen sosiaalinen tilanne, jossa on mahdollista nauttia juomansa rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Teeseremonia on muodostunut viime vuosina yhä suositummaksi Etelä-Korean stressintäyteisessä ja urakeskeisessä kulttuurissa.

Mikä korealaisessa teessä on erityistä?

Korealaisessa teessä ehkä eniten kiehtoo sen aito eksoottisuus. Toisin kuin vaikkapa Kiinan tai Sri Lankan tee, miltei kaikki Koreassa kasvatetut teelehdet päätyvät korealaisten omiin kuppeihin ja kippoihin. Suomessa korealaista teetä ei saakaan paljon mistään. Laajin valikoima on tällä hetkellä Chaya-teekaupassa, jossa on tarjolla seitsemää erilaista korealaista teetä. Kolme niistä on luomua.

Korealainen tee on tyypillisesti vihreää. Mustaa teetä ei juoda niin paljon kuin monissa muissa teemaissa.

Korealainen tee, kuten muidenkin maiden vihreät teelaadut, sopii matalan kofeiinipitoisuutensa vuoksi mainiosti iltajuomaksi, vaikkapa nautiskeluun hyvän kirjan äärellä. Se myös virkistää yllättävän paljon keskellä kuumaa kesäpäivää.

Woojeon-tee

Hienointa Suomesta saatavaa korealaista teetä on niin sanottu woojeon-tee. ”Woojeon” tarkoittaa ”ennen sadetta”. Lehdet tätä teelaatua varten poimitaan aina ennen huhtikuun 20. päivää.

Chaya-teekaupan Korea Woojeon on oikein kohtuuhintainen tee ottaen huomioon sen hienostuneen maun. Sen maku on tuoreen raikas ja pähkinäinen. Suosittelen.

Woojeon lehdet

Hadong – vähän vahvempi maku

Edullisempaa ja, sanoisinko, ronskimman makuista teetä saadaan Hadongin maakunnan puolivilleissä teepuissa kasvatetuista lehdistä. Hadong on Korean teealueista eräs maineikkaimpia, ja sieltä tulevien teelaatujen voidaan katsoa edustavan hyvin korealaista teekulttuuria.

Korelainen ginseng matcha

Suomessa saatavista korealaisista tee-erikoisuuksista kenties kiinnostavin on punainen ginseng matcha. Se on sekoitus jauhettua vihreää teetä (matchaa) ja ginsengiä. Ginseng-juuri on tärkeässä roolissa korealaisessa yrttiuutteiden perinteessä.

Juoma maistuu hieman karvaalta, kuin tumma suklaa ikään, ja sillä on pitkä, makea jälkiaromi. Nautittavaa ja omintakeista.

Huomaa, että perinteisessä korealaisessa lääketieteessä ginseng-juurta käytetään runsaasti. Sen väitetään nostavan nauttijansa energiatasoa etenkin pitkällä tähtäimellä. Kyseessä ei siis kuitenkaan ole kofeiinijuomien tapainen piriste.

Tags

  • Korealainen tee
  • luomutee
  • Vihreä tee

Artikkelien selaus

Hibiscus-tee on terveellinen raikastus syksyyn!
Veden keittämisen taito

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi