On aina ihana silloin tällöin palata lempeiden rohtojen ja kukkien pariin tuolta ryhdikkäästä teemaailmasta. Rakastan teetä, kuten myös varmaan te kaikki lukijatkin. On kuitenkin suotavaa ja suositeltavaa myös tutustua uusiin makumaailmoihin tai ainakin raottaa ovea niille, sillä uudessa piilee aina mahdollisuus ja ennen kaikkea mahdollisuus seikkailuun. Maapallomme on niin täynnä erilaisia syötäväksi ja juotavaksi soveltuvia kasveja, joiden makumaailmoja voi mm. harjaantunut teenjuojakin löytää teestään. Joten tästä inspiroituneena haluankin tänään puhua blogissamme kukista teekäytössä!

Tänään esittelen teille kuusi eri kukkaa, jotka soveltuvat teekäyttöön yrttiteen tavoin tai miksei toki teen sekaankin! Nämä kuusi kukkaa ovat perinteisiä mietoja rohdoskasveja, joita ihminen on käyttänyt jo hyvin pitkään ravintonaan tai teejuomissa. Muun muassa fossiilitodisteiden mukaan ruusu on jo noin 35 miljoonaa vuotta vanha kasvi! Ruusun puutarhaviljely toki alkoi vasta hiukan myöhemmin, n. 5000- vuotta sitten luultavasti Kiinassa. Kasveilla ja kukilla on siis pitkät perinteet ihmishistoriassamme, kuten myös vaikutus ja yhteys eri kulttuurien kulttuuriperintöihin ja traditiohin. Kaikilla kasveilla on oma symboliikkansa ja mytologiansa, kuten myös terveysvaikutuksena ja uniikki makunsa. Lähdetäänkin siis nyt tutustumaan teenä käytettäviin kukkiin!
Hibiscus

Hibiscuksen alkuperä on epävarma, mutta sen uskotaan tulevan Intiasta. Hibiscus on useiden risteytysten tulosta ja lajikkeita hibiscuksista löytyy useita satoja. Hibiscus on trooppinen kasvi, eli se nauttii lämmöstä ja auringosta.
Teenä hibiscusta käytetään kylmissä ja kuumissa juomissa, ja varmaan monelle tuttua onkin hibiscusjäätee, joka tuo ehdottomasti hibiscuksen parhaat puolet esiin! Hibiscuksella on korkea c-vitamiinipitoisuus ja siitä voi olla myös hyötyä verenpaineen alentamisessa tai ainakin suotuisaa vaikutusta siihen. Hibiscus on myös mieto diureetti, eli virtsaneritystä lisäävä.
Maultaan hibiscus on hapokas, kirpeä, marjaisa ja sitruksinen. Jopa punaviinimäisiä elementtejä voi hibiscuksesta löytää sen vahvan punaisen värin ja hapokkaan makunsa vuoksi. Juomana hibiscus toimii parhaiten yksinään ja maku hibiscuksessa on erittäin miellyttävä, ryhdikäs ja kehoa vahvistava.
Haudutus teenä: 1-2 tl, 3-5min, 95-100°C
Chayan valikoimasta: https://www.chaya.fi/hibiscus-tee-roselle.html
Jasmiini

Jasmiinista olen puhunut blogissa paljon aikaisemminkin, joten jos jasmiini erityisesti kiinnostaa, kannattaa kurkata ainakin tämä blogi-postaus aidon jasmiiniteen valmistuksesta: https://teetuokio.chaya.fi/hurmaava-jasmiini-kuinka-aito-jasmiinitee-valmistetaan/ ja täällä myös jasmiinista rauhoittavana rohtona: https://teetuokio.chaya.fi/rauhoittavat-yrtit-uneen/
Jasmiinit ovat oliivikasvien heimoon kuuluva kasvisuku, johon kuuluu noin kaksisataa köynnöstä tai pensasta. Jasmiinit ovat kotoisin Euroopan, Aasian ja Afrikan lämpimiltä ja trooppisilta alueilta, mutta alunperin kotoisin sen uskotaan tulevan Himalayan alueelta / Kiinasta. Jasmiini on trooppinen kasvi, eli nauttii auringosta ja lämmöstä.
Jasmiinia teen lisäksi käytetään myös tulehduksien hoitoon, ruoansulatusvaivoihin ja korkean verenpaineen hoitoon.
Jasmiini on monille tuttu jasmiiniteestä, eli vihreästä teestä joka on hajustettu aidoilla tuoreilla jasmiininkukilla. Jasmiinilla on huumaava parfyymimäinen tuoksu, joka vangitsee ja valloittaa nenän kuin nenän. Laadukkaat jasmiiniteet ovat aina hajustettu tuoreilla jasmiininkukilla, joten jasmiinin aromi näissä teissä on tuore ja vahva. Nyt esittelenkin teille pelkkää kuivattua jasmiinin kukkaa, joten maku on hieman maanläheisempi ja miedompi. Maku kuivatussa jasmiinissa on kuin kesäinen kukkaniitty, jossa on hunajainen ja siitepölymäinen runsas tuoksu. Kuivatussa jasmiinissa on nostalginen tuoksu, joka vie jonnekkin lapsuuteen luonnon keskelle.
Haudutus teenä: 1-2 tl, 1-2 min, 75-80°C
Chayan valikoimasta: https://www.chaya.fi/jasmiini-jasmine-flowers.html
Kamomilla

Kamomillasta löytyy myös infoa rauhoittavana rohtona aikaisemmasta blogipostauksesta täältä: https://teetuokio.chaya.fi/rauhoittavat-yrtit-uneen/.
Kamomilla on yksi vanhimmista ihmiskunnan käyttämistä rohdoskasveista ja jopa hieroglyfeissä tuhansien vuosien takaa on löytynyt mainintoja kamomillasta. Antiikin Roomalaiset myös vannoivat kamomillan nimeen teenä, salvoina ja voiteina.
Tutuin kamomillan kukka monelle varmaan onkin juuri sen rauhoittavien vaikutusten vuoksi. Paras kellonaika kamomillaa onkin juoda on iltaisin ennen nukkumaan menoa tai keskellä päivää stressin äärellä tai rauhattomuutta tasaamaan. Kamomillalla on myös yleinen tulehdusta alentava vaikutus, joten se onkin oiva apu moneen vaivaan, kuten yskään, kuumeeseen, vatsavaivoihin ja myös hammastulehduksiin tai kipuihin tukihoitona rauhoittamaan suuta. Kamomillaa ei suositella raskaana oleville.
Maku kamomillassa on ruohoinen, kukkaniittyinen, vehreä, kypsän omenainen ja hunajainen. Kamomilla sopii hetkeen kuin hetkeen ja rauhoittaa ylivilkasta oloa.
Haudutus teenä: 1-2 tl, 5-8 min, 100°C
Chayan valikoimasta: https://www.chaya.fi/kamomilla-chamomile.html
Krysanteemi

Krysanteemi on Kiinan suosituimpia yrttejä. Kiinalaisessa lääketieteessä krysanteemin käyttö onkin hyvin tuttua ja suosittua. Krysanteemi on todennäköisesti Kotoisin Kiinasta ja Japanista, jossa sitä on kasvatettu jo noin 3000-vuoden ajan. Krysanteemeihin kuuluu noin 20 lajia ja kasvina se on trooppinen, joka nauttii lämmöstä. Japanissa krysanteemi yhdistetään kuolemattomuuteen ja keisariin.
Kiinassa krysanteemitee on erittäin suosittua ja heti krysanteemiteetä maistettuani minulle tulee mieleen Kiinan matkat. Krysanteemilla on monia samanlaisia terveysvaikutuksia kuin kamomillallakin, mutta erityisesti sitä käytetään kuumuuden poistamiseen. Kuume, kurkkukipu, kolotus ja hengitystieongelmat ovatkin vaivoja joihin krysanteemitee sopii.
Maku krysanteemillä on hyvin kamomillamainen, mutta hieman raikkaampi ja voimaisempi. Krysanteemilla on hyvin omalaatuinen makunsa, josta löytyy makeaa hunajaa ja maanläheistä lämpöä. Herkullinen kevätjuoma pilkatelevan aurinkoisiin päiviin!
Haudutus teenä: 1-2 tl, 2-3 min, 90-95°C
Chayan valikoimasta: https://www.chaya.fi/krysanteemi-chrysanthemum.html
Laventeli

Laventeli on erityisen tunnettu sen rauhoittavasta ja unen tuloa edistävästä vaikutuksestaan. Täältä löytyy lisää tietoa laventelin rauhoittavista vaikutuksista: https://teetuokio.chaya.fi/rauhoittavat-yrtit-uneen/.
Laventelin uskotaan olevan kotoisin välimeren alueelta ja sen historia juontaa juurensa jo 2500-vuoden taakse. Laventeli kuuluu huulikukkaiskasveihin, joilla on usein minttua muistuttava voimakas tuoksu. Laventeli on saanut nimensä latinan sanasta ”lavare”, joka tarkoittaa ”pesemistä”. Roomalaiset käyttivät laventelia kylpyjen, sänkyjen, vaatteiden ja jopa hiusten tuoksuttamiseen. He löysivät myös laventelin lääkinnälliset ominaisuudet. Lääkinnällisiin tarkoituksiin laventelia joko laventeliöljynä tai yrttiteenä ruvettiin käyttämään verraten myöhään, vasta 1500-luvulla.
Laventelilla on rentouttava vaikutus ja sitä voi käyttää ahdistukseen, stressiin ja unensaantivaikeuksiin. Laventeli on myös tulehdusta laskeva, monen muun yrtin tavoin. Laventelista löytyy netistä paljon tietoa ja laventeli on ehdottomasti yksi tutkituimmista rohdoskasveista. Laventelitee on hyvä valinta juomaksi ennen nukkumaanmenoa. Laventeli sopii hyvin yhteen mintun kanssa ja myös lämmintä maitoa voi kokeilla lisätä laventeliteehen.
Maku laventelissa on hyvin kukkea ja parfyymimäinen. Laventeli on kukkana siitä mielenkiintoinen, että tuoksu siinä ei ole tyypillisen feminiininen, kuten jasmiinissa vaan myös hyvin maskuliininen ja syvä. Laventelista voi löytää rosmariinimaisia ja karvaan yrttimäisiä vivahteita.
Haudutus teenä: 1-2 tl, 2-3 min, 90-95°C
Chayan valikoimasta: https://www.chaya.fi/laventeli-lavender-xun-yi-cao.html
Ruusunnuppu

Ruususta ja sen rauhoittavista ominaisuuksista voit lukea myös lisää samaisesta unirohtopostauksesta: https://teetuokio.chaya.fi/rauhoittavat-yrtit-uneen/
Kuten ruususta yllä mainittiinkin: ”Fossiilitodisteiden mukaan ruusu on jo noin 35 miljoonaa vuotta vanha kasvi! Ruusun puutarhaviljely toki alkoi vasta hiukan myöhemmin, n. 5000- vuotta sitten luultavasti Kiinassa.” Ruusulla kasvina onkin hyvin pitkä historia jo ennen ihmistä. Useimmat ruusulajikkeet ovat peräisin Aasiasta ja selkeää yhtä alkuperää ruusulle on vaikea sanoa. Ruusulajikkeita on loputtoman paljon, mutta vain osaa niistä käytetään elintarvikkeena. Mitä tahansa pensasruusua ei siis omin avuin kannata alkaa kuivattamaan ja juomaan, sillä se ei välttämättä ole turvallista.
Ruusu on teenä miellyttävän tyynnyttävä ja kevyen rauhoittava tee. Ruusua kannattaa villisti sekoitella muiden yrttien kanssa tai jopa lisätä oman suosikkiteen sekaan. Ruusunnupun maku on hellä ja sivistynyt, ja se sopii miltein kaiken kanssa keskenään. Parhaiten ruusu sopii kuitenkin herkkiin makuihin, kuten valkoinen tee, valkoinen suklaa, maito ja jasmiini, mutta yllättävän hyvin se toimii myös puerh-teen ja mustan teen kanssa! Tässä linkit kahteen aivan omaan suosikkiruusuteeheni: https://www.chaya.fi/china-rose-maustettu-tee.html ja https://www.chaya.fi/rose-puerh-1833.html.
Haudutus teenä: 1-2 tl, 2-5 min, 95°C
Chayan valikoimasta: https://www.chaya.fi/ruusunnuppu-rose-buds.html

Kaikki nämä kuivatut kukat Chayan verkkokaupasta ja myymälästä -15% perjantaihin 4.2.2022 asti!
Hibiscus: https://www.chaya.fi/hibiscus-tee-roselle.html
Jasmiini: https://www.chaya.fi/jasmiini-jasmine-flowers.html
Kamomilla: https://www.chaya.fi/kamomilla-chamomile.html
Krysanteemi: https://www.chaya.fi/krysanteemi-chrysanthemum.html
Laventeli: https://www.chaya.fi/laventeli-lavender-xun-yi-cao.html
Ruusunnuppu: https://www.chaya.fi/ruusunnuppu-rose-buds.html
Kukkeita makuelämyksiä näiden ihanien kukkien parissa. Tässä oli vain pintaraapaisu eri kukista, mutta toivottavasti tämän listan avulla saatoit löytää sinua eniten kutsuvimmat kukat tai sait jotakin uutta tietoa juotavista kukista… Ensi viikkoon!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography