• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Teen historia, Yleinen  /  5.2.2015

Kungfu-tee!

by Matias
Pieni savinen teekannu, joka soveltuu gongfu-hauduttamiseen.
Pieni savinen teekannu, joka soveltuu gongfu-hauduttamiseen.

Kiinalainen termi kungfu tai gongfu voidaan tulkita monin eri tavoin, mutta eräs teen osalta käytetyin käännös on ”huolellinen”. Gongfu-tee merkitsee silloin huolellista teen valmistamista. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Nykyisin gongfu-teellä tarkoitetaan tiettyä teen valmistamisen tekniikkaa, joka joskus samaistetaan niin sanottuun kiinalaiseen teeseremoniaan. Nämä kaksi voidaan kuitenkin myös erottaa toisistaan. Kiinalainen teeseremonia on enemmän näytösluontoista, ja siinä toimii aina erikseen isäntä ja vieraat. Gongfu-tekniikka ei taas katso osallistujien lukumäärään, vaan teetä voi gongfu-hauduttaa myös yksin.

Siitä, mitä kaikkea voidaan pitää gongfu-hauduttamisena, voidaan olla monta eri mieltä. Tänä päivänä termi on kuitenkin vakiintunut tarkoittamaan aivan tiettyä haudutusteknikkaa, joka käyttää suurta lehtimäärää pienissä kannuissa.

Gongfussa käytetyt kannut ovat usein noin 100-200ml kokoisia. Tarkoitus on käyttää sen verran kuivia lehtiä, että ne paisuessaan täyttävät koko teekannun. Tällä tavoin samoista lehdistä haudutetaan monta vahvaa kuppia, teelaadusta riippuen jopa 12 haudutusta.

Yleisin tällaisessa gongfu-haudutuksessa käytetty väline on savinen yixing-pannu, josta olemme jo aiemmin kertoneet. Samaa tekniikkaa voi kuitenkin hyödyntää aivan yhtä hyvin vaikkapa posliinisessa lasikannussa tai gaiwanissa.

Kun gongfulla tarkoitetaan ainoastaan tekniikkaa, uhkaa sen syvempi merkitys jäädä huomiotta. Gongfu eli huolellinen hauduttaminen tarkoittaa nimittäin ennen kaikkea sellaista teen valmistamista, jossa hauduttaja/juoja todella keskittyy teen valmistamiseen. Tällainen metodi lähenee parhaillaan meditaatiota.

Silloin kun gongfulla tarkoitetaan nimenomaan hauduttajan tai juojan sisäistä asennetta, ei tekniikalla tai teevälineillä ole mitään merkitystä. Pätevä teenjuoja valmistaa huolellista ja erinomaista teetä vaikka teepusseista.

Juuri tässä piilee gongfu-käsitteen kauneus. Ei ole kyse siitä, kenellä on parhaat teevälineet, paras tee tai paras vesi, vaan siitä, kuka luo parhaan teehetken sen hetkisistä olosuhteista. Gongfu on teenjuojan sisäinen asenne, joka tuo huomion tähän hetkeen ja jokaisen hetken arvokkuuteen.

Tags

  • gongfu
  • hauduttaminen
  • haudutus
  • kungfu

Artikkelien selaus

Vesi – teen substanssi
Korealainen teekulttuuri

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi