Kesä on hellinyt ja lomia on viimeinkin vietetty. Samalla kuitenkin kaapissa juomistaan ovat odottaneet kolme kevään 2022 tuoretta oolong-teetä Taiwanista. Tänäänpä siis Teetuokion blogissa tullaan maistelemaan ja esittelemään kyseiset tuorettakin tuoreemmat teet: Lishan 2022, Dong Ding 2022 ja Alishan Chin Shin 2022.

Ensin kertaukseksi: mitä on oolong-tee?
Oolong-tee (wulong, musta lohikäärme) on Kiinasta kotoisin olevaa puoliksi hapetettua teetä. Teoriassa oolong-teetä voikin kutsua mustan ja vihreän teen välimaastoteeksi, sillä oolong-tee voi hapettumisasteeltaan olla kaikkea noin 8-85% väliltä. Musta tee kun on täysin (100%) hapetettua ja vihreä tee sen sijaan täysin (0%) hapettumatonta. Teen hapettuminen ja sen hapettumisaste vaikuttaa kriittisesti teen makuun ja ulonäköön ja hapettuminen onkin se syy miksi vihreä ja musta tee maistuvat niin erilaisilta. Oolong-teihin mahtuu monenlaisia toisistaan hyvin erottuvia teitä, sillä vaihtelevat hapettumisasteet vaikuttavat vahvasti lopputulokseen. Kevyemmin hapetetut oolong-teet muistuttavat maultaan enemmän herkkää ja kukkeaa vihreää teetä, kun taas vahvemmin hapetetut oolong-teet voivat olla rotevia, savuisia sekä väriltään tummia.
Oolong-teen valmistusprosessiin kuuluu (haetusta lopputuloksesta riippuen) pitkiäkin jaksoja, jossa teelehtien annetaan näivettyä ja hapettua. Välillä lehtiä käsitellään esimerkiksi käsin hankaamalla, jotta lehtien rakenne rikkoutuisi ja hapettuminen edistyisi. Lopussa tee muotoillaan ja kuivataan.
Yleisesti parhaat vihreät teelaadut ovat valmistettu ainoastaan teekasvin nupuista (bud), mutta oolongeissa käytetään keskimäärin enemmän myös vanhempia, jo auenneita lehtiä.
Perinteisesti oolongia on tuotettu ainakin Fujianin ja Guangdongin maakunnissa, mutta nykyään teetä valmistetaan jokapuolella Kiinaa ja myös esimerkiksi Taiwanissa ja Thaimaassa. Paras oolong-tee tulee pääasiassa Fujianin Wuyi-vuorilta ja Taiwanista.
Hinnaltaan oolong-tee voi olla kalliimpaa kuin musta- tai vihreä tee, mutta hinta kompensoituu sillä että oolong-teestä voi tehdä useampia haudutuksia kuin vihreästä teestä (yleensä n. 3 haudutusta) ja mustasta teestä (noin 1 haudutusta). Hyvästä oolong-teestä voi tehdä 5-6 haudutusta ja erittäin hyvästä (kuten uusin teemme Lishan) voi tehdä vielä useampia haudutuksia. Oolong-tee sopii kaikista teistä parhaiten gongfu-haudutukseen.
Maailman korkeimmalta teenkasvatusalueelta – Lishan 2022 oolong-tee
Taiwanin Lishan (päärynävuori) on maailman korkein teenkasvatusalue ja siellä ollaan kasvatettu teetä 1970-luvulta lähtien. Ennen teeviljelmiä vuoren rinteet olivat täynnä päärynäpuita, jotka kasvoivat rikkaassa, hedelmällisessä maaperässä. Tämä maaperä on korkeuden ansiosta aina kostea ja viileä, jonka ansiosta alueella kasvaa erittäin korkeatasoista teetä.

Lishan-teen kasvatukseen käytettävät vuoristoalueet ovat jopa 1700-2600m korkeudessa. Tämän tyylisiä teitä kutsutaan High Mountain oolong-teiksi, eli korkeiden vuorien oolong-teiksi. Mitä korkeammalla oolong-tee on kasvatettu, sen parempana sitä pidetään, erityisesti vuoristoisen Taiwanin kohdalla. Korkealla vuoristossa kasvatetut teet ovat kukkeita aivan tuoreen kukkanupun tavoin. Ne ovat täynnä tuoreutta ja elämää tiivistetyssä paketissa. Viileä vuoristoilmasto luo täydelliset olosuhteet kukkealle oolong-teelle, joka saa kasvaa hitaasti omalla ajallaan ilman paahtavaa auringonpaistetta.
Lishan-tee, kuten muutkin High Mountain oolong-teet ovat kukkeimpia teitä joihin tulet törmäämään. Jos teessä on vahva kukkaisa tuoksu ja maku, se luultavasti on vuoristoteetä ja todella laadukasta. Tämä on harvinaisempi tee jota ei aina ole saatavilla!

Lishan 2022 – oolong-teen maku
Tätä teetä juodessa ensimmäisenä mieleen tulee Taiwanin vuoristoisten teeviljelmien yllä oleva sumu ja pilvisyys. Tämä sinertävänvihreä oolong-tee tuoksuu aamunkasteelta ja itämiseltä. Lishan-tee on samalla voimakas, mutta kepeä, karamellimainen ja samalla vitaalisen kasvimainen.
- Maku: Hedelmät, trooppiset kukat, laventelin häivähdys, kermaleivos, kasvimainen
- Tuoksu: Ylang ylang-kukka, maito, kerma, karamelli, kuplatee, vehreys
- Suutuntuma: Mehukas, voimakas, pitkään suussa pysyvä, pehmeä.
- Haudutus: Suositellaan kiinalaista gongfu-haudutusta, jolloin teen eri tasot ja maut pääsevät yksi kerrallaan oikeuksiinsa.
- 1 tl / 2 dl, 2-3 min, 85-90°C.
Orkideantuoksuinen ”Jadesydän” – Alishan Chin Shin 2022 – oolong-tee
Lounais-Taiwanin Chiayissa sijaitseva Alishan, (joka tarkoittaa suomennettuna Ali-vuorta) on yksi Taiwanin arvostetuimpia ja parhaimpia teentuotantoalueita. Alishan-teetä tuotetaan myös korkealla vuoristossa huikeissa 1000-2000 metrin korkeuksissa. Alishan-vuoriston ilmasto on hyvin suotuisa teen viljelylle, sen ollessa sumuinen ja viileä. Vuoristoilmaston pilvisys sekä alueen lyhyt auringonpaiste saavat teepensaat kasvamaan hitaasti ja näin ollen lehdet paksummaksi. Alishan-teelle ominaisia makuvivahteita ovat vahva kukkea aromi, kuten orkidean aromit, sekä persikkaisuus ja makeus. Alishan-teet ovat hyvin kevyesti hapatettuja ja raikkaita teitä. Alishanin oolong-teet ovat Taiwanilaista teeosaamista parhaimmillaan.

Alishan Chin Shin 2022-teen maku
Alishan Chin Shin on tehty “Jadesydän” teelajikkeesta, joka tuottaa erityisen mehukkaita ja aromaattisia oolongeja. Jos mietin mikä mahtaisi olla maailman Taiwanilaisin tee, niin se olisi ehdottomasti Alishan – oolong-tee. Alishan-tee kätkee mielestäni sisäänsä peritaiwanilaisen teeperinteen- ja makujen salat. Se on täydellinen yhdistelmä kukkeutta ja raikkautta sekä voimaisia ja maitomaisia makeita vivahteita. Alishan-tee tuo Taiwanin ilmaston ja kulttuurin kupissa eteesi. Tästä teestä ei voi olla pitämättä.

- Tuoksu: Orkidea, keikarinkukka/kiinangardenia, ruusu, voi
- Maku: Kukkainen, sitruuna, maito, kerma, kirpeähkö, makea
- Suutuntuma: Ryhdikäs, tasapainoinen, painava, levittyvä
- Haudutus: Suositellaan kiinalaista gongfu-haudutusta, jolloin teen eri tasot ja maut pääsevät yksi kerrallaan oikeuksiinsa.
- 1 tl / 2 dl, 1-2 min, 85-90°C
- Huom! Oolong-teen kanssa voi käyttää melkein kiehuvan kuumaa vettä, eli liian kylmää vettä ei oolongin kanssa kannata käyttää. Teehelmet eivät aukea ja sen vuoksi eivät haudu, jos vesi liian haaleaa.
Kuuluisimpia taiwanilaisia teitä – Dong Ding 2022 – oolong-tee
Dong Ding – oolong-tee tulee myös vuoristosta, kuten edeltävät teetkin. Dong Ding-tee tarkoittaa suoraan suomennettuna ”jäistä/kylmää huippua” ja nimi tuleekin suoraan pienestä kylästä Nantoun piirikunnasta jossa Dong Ding-teetä viljellään. Nantoun piirikunta sijaitsee tismalleen keskellä Taiwania, joka onkin pääosin pelkkää tiheää ja korkeaa vuoristoa.
Dong Ding – oolong-tee on hapetettua 30-40% prosenttisesti, joten yllämainittuja Alishan Chin Shin- ja Lishan-teehen verrattuna Dong Ding-tee on hapetetumpaa ja ”tummempaa”. Hapettamisen jälkeen Dong Ding-tee paahdetaan uunissa, joka tuokin teehen lempeän paahteisen ja pähkinäisen sivuvivahteen.

Dong Ding – oolong-teen maku
Dong Ding- oolong-tee on edellä mainittuja kahta oolong-teetä selkästi mautaan ”tummempi”, vaikka kyseessä on kuitenkin yhä suhteellinen vaalea keskihapetettu oolong-tee. Eron kuitenkin voi jo näiden teiden välillä huomata, erityisesti Dong Ding – oolong-teen paahteisuuden vuoksi. Dong Ding-tee on myös varmaan kaikista taiwanilaista teistä kansainvälisesti tunnetuin, kuplateestäkin tuttu ominaispiirteinen ja hyvin tunnistettava tee.
- Tuoksu: Paahteinen, saksanpähkinäinen, hunajainen, syksyinen
- Maku: Paahteinen, hieman kookosinen, suklainen, kukkainen, hunajainen
- Suutuntuma: Silkkinen, pyöreä, raskas, suussasulava
- Haudutus: Suositellaan kiinalaista gongfu-haudutusta, jolloin teen eri tasot ja maut pääsevät yksi kerrallaan oikeuksiinsa.
- 1 tl / 2 dl, 2-3 min, 85-90°C

Nyt nämä kolme uutusoolongia -15% Chayan verkkokaupasta ja myymälästä Pasilan Triplasta torstaihin 4.8. saakka!
Löydät teet täältä:
- Lishan 2022
- Alishan Chin Shin 2022
- Dong Ding 2022
- Ja täältä lisätietoa oolong-teestä Taiwanilaisen Oriental Beauty-teen muodossa!
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography