Viimeisimmässä blogitekstissä käsiteltiinkin puerh-teitä ja mm. shu- ja sheng-puerhien eroja. Tänään Teetuokion blogissa maistellaan vuoden 2007 shu puerhia: Tianfuxiang 7572 shu 2007 – puerhia. Ensialkuun voisimme avata teen nimessä olevaa numerosarjaa 7572 ja sitä mitä se tarkoittaa.
Numerosarjan 7572 takana?

Numerosarja ”7572” tarkoittaa reseptiä jolla kyseinen tee on valmistettu. Resepti määrää, minkälaista teetä, millaisella sekoituksella ja minkä alueen lehtimateriaalia kakkuun käytetään. Teeresepti on standardoitu, joten teemestarit voivat luoda samanlaatuisia teekakkuja vuodesta toiseen. Tämä pitää yllä jatkuvasti hyvän ja tasaisen laadun.
Numerosarjan ensimmäiset numerot ”75” tarkoittavat vuotta, jolloin teen valmistusresepti on luotu, eli tässä tilanteessa vuonna 1975. Tämä resepti onkin yksi ensimmäisistä shu puerh-teelaaduista. Tämä tapa merkitä teekakkujen resepti otettiin käyttöön 70-luvun puolivälissä. Siksi monet tämän hetken tunnetuimmat reseptit alkavat luvuilla 74 tai 75.
Sarjan kolmas numero ”7” tarkoittaa teekakkuun käytettävien lehtimateriaalien kokoa. Numero 0 on pienin ja 9 suurin, joten tässä kyseisessä teessä on käytetty suhteellisen suurta lehtimateriaalia.
Neljäs numero ”2” tarkoittaa teen valmistanutta teetehdasta. Menghai, jossa tämä tee on valmistettu merkitäänkin siis numerolla ”2”. Teen nimessä oleva Tianfuxiang tarkoittaa itse teetä valmistavaa teetehdasta.
Alla eri teetehtaat reseptikoodin neljännen numeron takana.
- Kungming Tea Factory
- Menghai Tea Factory
- Xiaguan Tea Factory
- Puer Tea Factory
Pienenä muistinvirkistyksenä ja kertauksena vielä viimeisimmästä blogi-tekstistä: kaikki puerh- teet valmistetaan Kiinan Yunnanissa. Täältä voit löytää lisätietoa tarkemmin puerh-teestä ja mm. shu puerhin valmistusmenetelmistä: https://teetuokio.chaya.fi/puerh-tee-jo-tang-dynastian-aikainen-fermentoitu-teelaatu/

Miltä Tianfuxiang 7572 shu puerh 2007 maistuu?
Tämä tee maistuu juuri siltä, miltä hyvän, tasaisen ja sopivan voimakkaan puerh-teen toivoiskin maistuvan.
Tianfuxiang shu puerh- teekakku on hyvin kypsynyttä, ja sen maltillisen sekä tasaisen kypsyyden voi maistaa kakun pehmeydestä. Tästä teestä puuttuu katkerat maut ja suutuntuma suussa on samettinen ja yrttisen kuiva.

Teessä on hyvin tasainen runko ja se kestää jopa neljäkin haudutuskertaa makuaan menettämättä (pehmenee kerta kerralta). Tämä onkin yksi puerh-teiden hienoista puolista, haudutuksia voi tehdä keskimäärin paljon enemmän muihin teelaatuihin verrattuna. Se on myöskin kiehtovaa maistelua, mutta myös kuluttajalle suhteessa taloudellista, kun saa enemmän juotavaa teetä irti samasta määrästä kuivattuja lehtiä.
Tässä shu puerh- teessä on pehmeän multainen ja maanläheinen maku, vain hyvin pienellä ”hevostallimaisuudella”, jota kaikista puerheista voi löytää enemmän tai vähemmän. Näille makumaailmoille voi olla hankala löytää kaunista nimitystä. Kuitenkaan nämä multaiset ja hevostallimaiset makumaailmat eivät todellakaan tarkoita mitään huonoa, vaan ne ovat varsin toivottuja ja hienoja makumaailmoja. Samoja makumaailmoja voi löytyä myös viineistäkin.
Haudutus
Haudutus: 100 °C ½-1 min. Käytä teelehtiä 2-3 g/2 dl vettä. Seuraavilla haudutuksilla +30s/haudutus. Voi hauduttaa useamman kerran.
Vinkkinä: Jos haluaa erittäin vahvaa teetä, joka ei kuitenkaan käänny kitkerän puolelle, voi kokeilla hauduttaa pitempiäkin aikoja! Ensimmäinen haudutus suositellaan olevan lyhyt, mutta mitä useampaan haudutukseen ryhdyt, sitä vapaammin ja kokeilunhaluisemmin voit myös antaa tämänkin hautua hieman lisäaikaa! Kokeile ja löydä oma suosikkisi 🙂
Täältä löytyy kyseinen tee teekakkuna (357g) Chayan verkkokaupasta tai Triplan liikkeestä: https://www.chaya.fi/pu-erh-tee/tianfuxiang-7572-shu-2007-puerh-kakku.html ja sama tee myös pienenä näytepalasena (25g): https://www.chaya.fi/pu-erh-tee/tianfuxiang-7572-shu-2007-puerh-kakku-1.html
Nautinnollisia puerh- hetkiä kaikille!
-MISKA