• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Japanilainen teekulttuuri, Japanilainen vihreä tee, Matcha, Yleinen  /  28.7.2015

Matchan valmistus

by Matias

matchauutinen

Vaikka matcha on yksi vanhimmista teemuodoista, sen tuottaminen on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Paras matcha syntyy vain huolellisesta työstä joka alkaa jo ennen kuin teelehdet on poimittu.

Varjostaminen

Kaikki matcha tuotetaan vain sellaisten teekasvien lehdistä, joita on varjostettu noin 20-30 päivää ennen sadonkorjuuta. Tämä tapahtuu levittämällä suuri verkko kasvien ylle, joka vähentää kasvien saamaa valon määrää jopa 90%.

Myös japanilainen gyokuro-tee valmistetaan samalla tapaa varjostetusta teestä. Vähäinen valo muuttaa lehtien kemiallista koostumusta huomattavasti. Normaalisti teekasvi tuottaa juurissaan teaniinia, joka muuttuu lehdissä valon vaikutuksesta katekiineiksi. Katekiinit ovat voimakkaita antioksidantteja, mutta ne myös vastaavat osittain teen kitkerästä mausta. Varjostetussa teessä valo ei pääse muuttamaan teaniinia katekiineiksi, jonka vuoksi siinä on lempeämpi maku kuin normaalissa vihreässä teessä.

Varjostettu tee sisältää myös enemmän kofeiinia kuin tavallinen tee. Tämä ei kuitenkaan johda epämiellyttävään kofeiinin yliannostukseen, sillä lehtien sisältämä teaniini on rauhoittava ainesosa, joka osittain kumoaa kofeiinin vaikutuksen. Parhaimmillaan korkea teaniini- ja kofeiinipitoisuus tuottavat miellyttävän virkeän ja keskittyneen mielentilan.

Poiminta

Kun teepensaat varjostetaan, kasvi koittaa luonnollisesti tavoitella enemmän valoa tuottamalla pidempiä teelehtiä. Suurin osa japanilaisesta teestä korjataan koneellisesti, mutta matcha poimitaan usein käsin, sillä laadukas matcha valmistuu vain nuorista ja pehmeistä teesilmuista. Pienikin määrä huonompaa lehtimateriaali voi pilata koko erän.

Höyrytys, kuivaaminen ja perkaaminen

Poiminnan jälkeen teelehdet höyrytetään nopeasti kuten lähes kaikki muukin japanilainen vihreä tee. Höyrytys ikään kuin lukitsee teelehden ainesosat paikoilleen ja tuhoaa ne entsyymit, jotka vastaavat hapettumisesta. Näin vihreä tee pysyy vihreänä teenä eikä ala muuttumaan mustaksi teeksi päästessään kosketuksiin ilman kanssa.

Höyryttämisen jälkeen lehdet täytyy kuivata. Tämä suoritetaan usein pitkissä tuulitunneleissa, joissa lehdet pääsevät liikkumaan vapaasti ja säilyttävät litteän muotonsa. Lopulta lehdistä poistetaan varret ja lehtiruodet erityisillä koneilla, sillä kunnollista helposti vaahdottuvaa matchaa voi valmistaa vain 100% puhtaasta teejauheesta.

Lajittelu

Tähän vaiheeseen yltänyttä kuivattua ja rikottua teetä kutsutaan tenchaksi. Se myydään eteenpäin yrityksille, jotka jalostavat kuivat lehdet lopulliseen muotoonsa hienoksi teejauheeksi.

Kuten viinin, jokaisen matchan tulisi olla mahdollisimman samankaltaista vuodesta toiseen. Sen vuoksi matchaa valmistavien yritysten täytyy hankkia tenchaa monelta eri viljelmältä ja maistella tarkoin jokaista erää voidakseen luoda uudelleen tavoittelemansa makuprofiilin. Maistelu tehdään aina tenchalehdillä ja jauhetaan matchaksi vasta, kun haluttu maku on saavutettu.

Yhdistelemällä erilaisia tencha-eriä voidaan luoda yli sata erilaista matchalaatua. Kun tuottajat ovat tyytyväisiä saavuttamaansa lopputulokseen, he lähettävät koe-erän jauhettavaksi, ja jos lopputulos vastaa odotuksia, matcha siirretään tuotantoon.

Jauhaminen

Kuivatut tenchalehdet täytyy jauhaa erittäin hienoksi jauheeksi, jotta niistä voi valmistaa laadukasta matchaa. Liian karkea jauhe ei sekoitu kunnolla veteen kun sitä vispataan matchakulhossa, vaan painuu kulhon pohjalle. Myöskään laadukkaalle matchalle ominaista paksua vaahtoa ei ole mahdollista luoda ilman tarpeeksi hienoa teejauhetta.

Yleensä teelehdet jauhetaan kivimyllyissä. Kivi on sopiva materiaali jauhamiseen, sillä se ei lämpeä paljoa jauhamisen aikana. Kitkan aiheuttama liika lämpö voi tuottaa matchaan ”palaneen” maun.

Lopullinen lajittelu

Viimeiseksi jauhettu teejauhe lajitellaan erityisissä tuulitunneleissa. Jauhe asetetaan tunnelin toiseen päähän, josta tuuletin sinkoaa ne eteenpäin. Hienompi teejauhe kulkeutuu kauemmaksi ja siitä valmistetaan kaikkein hienoin matcha, joka yleensä varataan niin sanotun paksun teen (koicha) valmistamiseen. Koicha muistuttaa koostumukseltaan lähes hunajaa ja sitä valmistetaan usein teeseremoniassa.

Karkeampi teejauhe jää tuulitunnelissa lähemmäs tuuletinta. Tästä jauheesta valmistetaan halvempia sekoituksia, joka useimmiten varataan niin sanotun ohuen teen (usucha) valmistamiseen. Usucha on koichaan verrattuna juoksevampaa ja myös sitä valmistetaan teeseremoniassa, mutta silloin seremonia poikkeaa muodollisemasta koicha-seremoniasta.

 

Tags

  • japanilainen tee
  • matcha

Artikkelien selaus

Veden keittämisen salat (osa IV)
Lu Tong ja teerunous

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi