Teekauppiaina uskomme vakaasti, että irtotee tarjoaa lyömättömän makukokemuksen, jolle teepussit eivät vedä vertoja. Maku, suutuntuma, teelehtien antama haudutusten lukumäärä ja lehtien ulkonäkö – rakastamme kaikkea irtoteessä.
Oletko koskaan miettinyt miksi irtotee on parempaa? Kysymykseen on itse asiassa hyvin yksinkertainen vastaus. Kaikki on kiinni teen laatuluokituksesta ja lehtimateriaalin koosta: teepussit sisältävät heikompilaatuista lehteä, joka on leikattu hienoksi teepölyksi.

1. Irtotee hautuu tasaisemmin
Irtolehtitee hautuu teepusseja tasaisemmin. Mitä hienompaa lehti on, sitä nopeammin sen maku ja ainesosat uuttuvat veteen.
Teepussit sisältävät jauhomaisen hienoa teetä, joka uuttuu veteen lähes välittömästi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että teelehtien sisältämä kitkerät ainesosat vapautuvat lehdistä nopeasti. Lopulta tee on niin vahvaa, että se vaatii sokeria tai maitoa ollakseen edes juomakelposta. Koska kaikki maku vapautuu heti, teepussista ei yleensä riitä useampaan kunnon haudutukseen.
Irtoteen lehtien koko voi vaihdella teelaadusta riippuen kokonaisista lehdistä pieniin, mutta kuitenkin selvästi pussiteetä suurempiin palasiin. Taitava teenjuoja ottaa lehtien koon ja teelaadun yksilölliset ominaisuudet huomioon ja säätää haudutusaikaa ja -lämpötilaa niiden mukaan. Näin samoista lehdistä saadaan valmistettua useampia tasapainoisia ja maukkaita haudutuksia.
Teepussien haudutusta ei pysty juurikaan säätelemään. Ne eivät kehitä teenjuojan haudutustaitoja eivätkä opeta huomioimaan teelaatujen välisiä eroja. Teepussit sopivat hyvin niille, jotka haluavat valmistaa teetä mahdollisimman yksinkertaisesti. Mutta teenjuojille, jotka haluavat oppia valmistamaan täydellisen kupin teetä, irtolehtitee on ainoa vaihtoehto.

2. Monipuolisempi maku
Lehtimateriaali, josta teepussit valmistetaan, koostuu useimmiten teepensaan alemmista lehdistä, joista on poistettu lehtiruodit ja varret. Irtotee sen sijaan sisältää myös lehtiruodit ja joissakin oolong-laaduissa voi olla mukana myös varren palasia. Toiset teelaadut, kuten Kukicha, valmistetaan jopa pelkistä lehtiruodista ja varsista.
Kaikki teekasvin osat ovat tärkeitä, eikä pelkän lehden käyttäminen tarkoita, että tee on laadukkaampaa. Itse asiassa lehtiruodit ja varret ovat päinvastoin erittäin tärkeitä teen maun ja haudutusominaisuuksien kannalta. Ne sisältävät vähemmän kofeiinia, enemmän rauhoittavaa l-teaniinia ja enemmän tanniinia. Tutkimusten mukaan tuoreessa teessä varret sisältävät huomattavasti lehtiä enemmän aromaattisia ainesosia, ja tuotantovaiheiden aikana näitä ainesosia siirtyy lehtiin. Siksi on tärkeää, että tee prosessoidaan varsiensa kanssa, ja ne poistetaan vasta tuotannon lopussa.
Varsiosat myös hautuvat muuta lehteä hitaammin niiden sitkeän rakenteen vuoksi. Ne eivät uuta kaikkea makuaan heti ensimmäiseen kuppiin, ja auttavat siten kantamaan teetä pidemmälle useampaan haudutukseen.

3. Irtolehtitee säilyy paremmin
Teelehti on ikään kuin tarkasti suunniteltu paketti, joka tukee lehtisolujen tärkeimpiä elimiä ja suojaa niitä ulkopuolisilta tekijöiltä. Teepussien sisältämä tee on jauhettu niin pieneksi, ettei lehden rakenteesta ole enää suojaksi. Lehtimateriaali ei pysty pidättelemään teen aromaattisia öljyjä ja maku ummehtuu.
Kuivattujenkin teelehtien rakenne suojaa teetä niin hyvin, että teen soluseinämät pitää rikkoa prosessoinnin aikana, jotta maku uuttuisi paremmin. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi hieromalla lehtiä bambumattoa vasten. Hellästi rullattu tee hautuu hyvin hitaasti, jonka voi huomata selkeästi joistakin valkoisista ja keltaisista teelaaduista.
Irtotee säilyy siis huomattavasti pussiteetä pidempään, koska lehden rakenne suojaa teen aromaattisia ainesosia. Parhaiten säilyvät kokonaiseksi jätetyt teelehdet, jotka on rullattu pieniksi helmiksi joidenkin oolongien tapaan tai puristettu tiiviksi kakuiksi kuten puerh. Pieniksikin paloiksi rikottu irtotee pysyy silti tuoreena paljon pussiteetä pidempään. Väljähtämisen nopeus riippuu lehtien hapelle altistuvasta pinta-alasta, joka on jauhemaisessa pussiteessä huomattavasti irtolehtiteetä suurempi.
Tiettyjä teelaatuja voidaan jopa iättää tarkoituksella vuosikymmenien ajan. Iätetty tee ei menetä makuaan, sillä lehtien pinnalla olevat mikrobit fermentoivat teelehtiä ja tuottavat teehen uusia aromikkaita ainesosia. Kaikki teet eivät ikäänny hyvin, mutta ne jotka vanhenevat arvokkaasti, muuttuvat ajan myötä entistä maukkaammiksi, kun taas teepussit menettävät makunsa nopeasti.
Tilaa irtotee Chayan laajasta valikoimasta!
Tilaa edulliset ja laadukkaat irtolehtiteet Chayan kattavasta valikoimasta. Meiltä löydät myös sopivat tarvikkeet teen hauduttamiseen aina siivilöistä aitoihin yixing-teekannuihin saakka.
Liity Chayan uutiskirjelistalle!
Jos haluat saada lisää tämänkaltaisia artikkeleita sekä paljon muuta teehen liittyvää asiaa suoraan sähköpostiisi, tilaa uutiskirjeemme!
Emme spämmää turhilla mainosviesteillä, vaan jaamme aidosti kiinnostavaa ja asiantuntevaa materiaalia sopivin väliajoin. Lisäksi saat tietysti myös ainoastaan tilaajille tarkoitettuja erikoistarjouksia. Liity nyt lukijoidemme joukkoon!