• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Japanilainen teekulttuuri, Japanilainen vihreä tee, Yleinen  /  8.6.2022

Mitä on huippulaadukas japanilainen shincha-tee?

by Miska Tuononen

Kevät ja alkava kesä ovat teenystävän parasta aikaa! Uuden kalenterivuoden ensimmäisten satojen huipputeet alkavat saapua markkinoille ja tarjolla alkaa olla todella laadukkaita ja vain hetki sitten pakattuja teitä. Sama pätee shinchaan, eli japanilaiseen ensimmäisen sadon senchaan, eli vihreään teehen. Shincha-teen sadonkorjuu alkaa Japanissa keksi-loppuhuhtikuussa ja kestää vain lyhyen ajan noin toukokuuhun saakka. Jotta teetä voi kutsua Shinchaksi, on sen tultava Japanista ja sen on oltava tehty vain kevään ensimmäisen eli parhaan sadon teelehdistä.

Ps. Täältä löydät kaikki Chayan tuoreet vuoden 2022 juuri saapuneet teelaadut, joita valikoimista löytyy jo 11 kappaletta! Valikoimissa ensilaatuisia vihreitä teitä Kiinasta ja Japanista, tuoretta Darjeelingia kolmella vaihtoehdolla Intiasta, sekä oolong-teitä korkeavuoristoisesta Taiwanista!

Kuvassa kevään 2022 ensimmäisen sadon shincha-teetä ”Watanabe Yakushima Kabuse Shincha (luomu)”. Tämä tee tulee perhetilalta Yakushiman saarelta Etelä-Japanista.

Mitä shincha-tee tarkemmin on?

Shinchaa (新茶), ”uusi tee”, viljellään samalla tavalla kuin senchaa. Ero kuitenkin shinchan ja senchan välillä on siinä, että shincha-tee valmistetaan vain kevään ensimmäisen sadon teelehdistä. Shincha-tee siis edustaa senchan ensimmäisen kuukauden satoa.

Shinchan kevätsadon korjuu alkaa Etelä-Japanissa Kagoshiman prefektuurissa huhtikuun puolivälistä kuun loppupuolelle ja pohjoisemmassa Shizuokan prefektuurissa kevätsadon korjuu alkaa vasta huhtikuun lopulla. Mitä aikaisemmin tee korjataan, sitä korkeampi on sen laatu ja hinta, joten viljelijät yrittävät korjata teelehdet mahdollisimman aikaisin, kun ne ovat vielä nuoria ja hennon pehmeitä.

Miksi ensimmäisen sadon teetä arvostetaan niin paljon?

Talvella teekasveilla on aikaa levähtää ja hidastaa kasvuaan kun aurinko ei ole kasvua kesän tavoin edistämässä. Talven aikana teekasvit varastoivatkin itseensä mineraaleja ja ravintoaineita, kuten aminohappoja (mm. rauhoittava l-teaniini), jotka sitten vapautuvat kasvin eri osiin, kun se alkaa silmua. Tämä antaa shinchalle sen luonteenomaisen makean maun, sekä vähemmän supistavaa makua kuin myöhempien satojen teissä.

Shincha ja muut ensimmäisen sadon teet ovatkin näistä syistä ravintoainepitoisempia kuin myöhempien satojen teet ja tämän voi maistaa myös teen maussa mm. umamimaisena makuna. Shinchan maku on pyöreä, raikas ja makea. Maussa on kukkaisuutta ja kevyttä maitomaisuutta, sekä tuoksussa vastaleikatun ruohon kesäistä tuulahdusta. Shinchan makua arvostetaan sen puhtauden ja selkeyden vuoksi.

Vain pieni osa Japanin vuosittaisesta shincha-määrästä päätyy kansainvälisille teemarkkinoille ja usein se myydäänkin nopeasti loppuun. Kysyntä on kova ja ensimmäisen sadon teissä piilee se karu totuus, että niitä tulee vain ja ainoastaan yksi sato vuodessa. Onneksi meillä Chayalla on ollut mahdollisuus saada kaksi laatushinchaa (ja vielä molemmat luomuna!) valikoimiimme: Watanabe Yakushima Kabuse Shincha 2022 luomu (50g) & Ryo Watanabe Aracha Shincha 2022 luomu (50g)!

Teekupissa nyt: ”Watanabe Yakushima Kabuse Shincha 2022 (luomu)”

Watanabe Yakushima on kasvatettu Yakushiman saarella Etelä-Japanissa. Tee on peräisin Watanaben perheen tilalta, jossa teetä viljellään luonnonmukaisin menetelmin.

Tämä erityislaatuinen ja vain pienissä määrissä valmistettu shincha-tee on peräisin Kuritawase-, Sae Midori – ja Asatsuyu-teelajikkeista. Teelehtiä on varjostettu verkoilla 14 päivää ennen poimintaa, joka syventää teen makua. ”Varjokasvatettu viljely” [被覆栽培; hifuku saibai] on japanilainen menetelmä, jossa teepensas varjostetaan tietyksi ajaksi ennen sadonkorjuuta. Tämän varjostuksen ideana on estää osa auringonvalon pääsystä teelehtiin, sillä varjostus muuttaa teelehtien makua ja koostumusta. Varjostusta kutsutaan myös peittämiseksi (eng. covering) [被せ; kabuse]. Tämä viljelymenetelmä tekee teelehdistä hennompia, pehmeämpiä ja vihreämpiä, sekä enemmän umamin makuisia. Varjostus estää myös kitkerien ja supistavien makuominaisuuksien muodostumista.

Tuoksu & maku

Tuoksu Watanabe Yakushima Kabuse Shinchassa on erittäin raikas ja se muistuttaa kesäistä monikirjoista kukkaniittyä, jossa on aamun tai sateen tuomaa kosteutta. Tuoksussa on myös maitomaisia ja lempeän pehmeitä vivahteita. Teessä on myös vahva vehreyden tuoksu, mutta ei juurikaan merellisyyttä tai vahvaa vegetaalisuutta, joita japanilaisista vihreistä teistä usein voi löytää.

Maku tässä shinchassa kaikkea mitä sen tuoksukin on. Pehmeä ja hyvin tasainen. Vihreä, mutta vain lempeästi. Maku on erittäin raikas ja siinä on kevyen kermaisia vivahteita, jotka muistuttavat maultaan hiukan Taiwanilaisia korkeilla vuoristoissa kasvatettuja oolong-teitä. Maussa myös hentoa pähkinäisyyttä. Tämän shinchan maku on todella miellyttävä ja se myös mainio juoma viileänä tai huoneenlämpöisenä.

Haudutusohjeet

Haudutus 60-70 °C 1 min. Tämä tee ja shinchat yleisestikin ovat hienojakoisia, joten ne vaativat tiheän siivilän tai (japanilaisen) teekannun haudutusvälineeksi. Itse tein teen suoraan kuppiin tiheäjakoisella siivilällä ja se toimi erittäin hyvin. Voit myös kokeilla rennompaa keinoa hauduttaa teetä ja laittaa teelehdet suoraan korkeaan lasiin ja kaataa keskikuuma vesi suoraan kuppiin. Tämä tuo erilaisia ja syvempiä makuja esiin teestä. Suosittelemme kokeilemaan erilaisia haudutustyylejä, sillä jokainen haudutustyyli ja haudutuksen kesto tuovat erilaisen lopputuloksen.

Tästä teestä voi tehdä ainakin kolme haudutusta, kunhan muistaa pitää haudutukset lyhyinä!

Suositushaudutusajat:

  • 1. Haudutus: 50 sekuntia – 1min
  • 2. Haudutus 10-30 sekuntia lisää
  • 3. Haudutus 30 sekuntia tai enemmän lisää edeltävään haudutukseen verrattuna

Nyt Watanabe Yakushima Kabuse Shincha 2022 luomu sekä toinen tuore shinchamme Ryo Watanabe Aracha Shincha 2022 luomu -15% Chayan verkkokaupassa ja myymälässä torstaihin 16.6.2022 saakka!

Ps. Nyt myös alkamassa huippukampanja CHAYAN KOKO TEEVALIKOIMA -20% tämän viikon torstaista sunnuntaihin saakka, 9-12.6.2022! Eli myös shinchat koko loppuviikon ajan -20%! Nyt onkin siis mitä mainion aika täydentää teehyllyt täyteen kesää varten ja kokeilla kevään uutuuksia. <3

Täältä myös lukea kevään 2022 tuoreista kiinalaisista vihreistä teistä!

Teksti: Miska Tuononen

Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography

Tags

  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • luomutee
  • Ryo Watanabe Aracha Shincha
  • shincha
  • Vihreä tee
  • Watanabe Yakushima Kabuse Shincha

Artikkelien selaus

Ananasta, mangoa ja auringonkukkaa: kesän paras kofeiiniton uutuustee esittelyssä!
Esittelyssä eri teenhaudutusvälineet ja haudutustavat!

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi