• digilehti
  • Tietoa blogista
Teetuokio

Teenautintoja kuvin ja sanoin

  • Tutustu verkkokauppaan
  • Kategoriat
    • Japanilainen teekulttuuri
    • Japanilainen vihreä tee
    • Musta tee
    • Mytologia
    • kiinalainen teekulttuuri
    • Kiinalainen vihreä tee
    • Oolong tee
    • Teen historia
    • Teen terveysvaikutukset
    • Yleinen
Yleinen  /  6.11.2015

Miten välttää teen kitkeryys?

by Matias

tee

Taannoin mediassa kerrottiin, että suomalaisten suurin virhe teenvalmistuksessa on ylihauduttaminen. Tämä johtaa haudutukseen, jonka maku on niin kitkerä, että se peittää kaikki muut maut alleen.

Valitettavasti usein kun teetä tarjoillaan esimerkiksi kahviloissa , kyseessä on juurikin tämänkaltaista kitkerää litkua. Virhe on kuitenkin korjattavissa helposti, joten jos sinusta tuntuu, että kaikki tee maistuu kitkerältä ja mitäänsanomattomalta, älä vielä luovuta teen suhteen.

Teehaudutuksen kemiaa

Teekasvi on kemialliselta koostumukseltaan hämmästyttävän monipuolinen. Teelehti sisältää kymmeniä tuhansia niin sanottuja polyfenoleita, joiden luontainen tehtävä on suojata teekasvia hyönteisiltä.

Suurin osa teen polyfenoleista kuuluu flavonoidejen ryhmään, jotka osaltaan vastaavat teen antioksidanttisista vaikutuksista. Flavonoidit sisältävät vielä alaluokan nimeltään flavanolit, jotka tunnetaan myös nimellä tanniini.

Suuri osa teen polyfenoleista on maultaan kitkeriä ja niiden tarkka koostumus määrittää osaltaan tietyn teelaadun makuprofiilia. Pienissä määrin ne rakentavat teen makua, mutta kun tee hautuu liian pitkään ja teehen uuttuu liikaa polyfenoleita ja muita ainesosia, tee muuttuu erittäin kitkeräksi.

Teelehti sisältää myös runsaasti erilaisia aromaattisia yhdisteitä, jotka osaltaan antavat kullekin teelaadulle sen ainutlaatuisen maun. Nämä aromaattiset yhdisteet liukenevat veteen polyfenoleita nopeammin, ja siksi teessä liian heikon ja liian voimakkaan haudutuksen raja on niin häilyvä.

Taitava teenhauduttaja kiinnittää huomiota siihen, kuinka nopeasti aromikkaat ainesosat hautuvat lehdistä veteen ja milloin uutos käy niin voimakkaaksi, että tee menettää parhaan makunsa tai huonoimmassa tapauksessa muuttuu kitkeräksi. Koska jokainen teelaatu on erilainen, täytyy jokainen tee oppia tuntemaan, jotta sen osaa hauduttaa parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Tags

  • hauduttaminen
  • kitkerä
  • kitkeryys
  • valmistaminen

Artikkelien selaus

Neljän senchan suora
Miten tee vaikuttaa aivoissa?

Jaa ajatuksia Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avainsanat

  • darjeeling
  • fermentaatio
  • first flush
  • hapettuminen
  • hauduttaminen
  • intialainen tee
  • irtotee
  • japanilainen tee
  • japanilainen vihreä tee
  • jasmiini
  • jasmiinitee
  • joulu
  • keittäminen
  • kiina
  • kiinalainen
  • kiinalainen tee
  • kiinalainen vihreä tee
  • kofeiiniton
  • matcha
  • musta tee
  • oolong
  • puerh
  • Rooibos
  • ruusu
  • sencha
  • Tai Ping Hou Kui
  • taiwan
  • taiwanilainen tee
  • tee
  • teefilosofia
  • teehistoria
  • teekakku
  • teekannu
  • teekulttuuri
  • teekuppi
  • teemalja
  • teen hauduttaminen
  • teen haudutus
  • teen historia
  • teen maistelu
  • teen maku
  • terveysvaikutukset
  • valkoinen tee
  • vesi
  • Vihreä tee

Kategoriat

  • Chai
  • Hibiscus
  • Japanilainen teekulttuuri
  • Japanilainen vihreä tee
  • kahvi
  • kiinalainen teekulttuuri
  • Kiinalainen vihreä tee
  • Korealainen tee
  • Matcha
  • Maustettu tee
  • Musta tee
  • Mytologia
  • Oolong tee
  • puerh
  • Reseptit
  • Rooibos
  • Suklaa
  • Teen hauduttaminen
  • Teen historia
  • Teen terveysvaikutukset
  • Yerba Mate
  • Yleinen
  • Yrtti

www.chaya.fi

Viimeisimmät artikkelit

  • Katsaus vuoden 2022 blogipostauksiin!
  • Joulun herkullisimmat teet tuovat joulun maun kotiisi!
  • Joulupukin konttiin DIY kuorintavoide teestä!
  • Tee Japanissa – arjen piristys ja herkkuhetkien maustaja
  • Tai Ping Hou Kui – yksi Kiinan kymmenestä parhaasta teestä!
  • Elara by LyraThemes
  • www.chaya.fi