Sencha Morimoto Okumidori on erikoinen ja taidolla käsitelty japanilainen vihreä tee, joka on poimittu kesällä. Lue lisää tästä Morimoton teeperheen taidonnäytteestä ja maista itse!
Vuodenajat teenviljelyssä
Teetä valmistetaan paljolti vuodenaikojen mukaan. Vihreän teen kannalta paras sato korjataan keväällä, kun teekasvi on talven jälkeen alkanut tuottaa nuoria teelehtiä.
Nuorissa teelehdissä ja avautumattomissa silmuissa on voimakkaampi aromi kuin vanhemmissa teelehdissä. Lisäksi teelehden kasvaessa ja vanhetessa sen maku yleensä muuttuu kitkerämmäksi. Jotkin teet, kuten musta tee tai oolong, voidaan hyvin valmistaa myös vanhoista teelehdistä. Mutta herkkä vihreä tee on parasta valmistaa parhaista nuorista lehdistä.
Toinen syy, jonka takia kevät tuottaa parasta teetä, johtuu kevään viileästä ilmastosta ja sumusta. Viileässä teelehdet kasvavat hitaammin, jolloin niihin kerkeää ikään kuin tiivistymään enemmän ravinneaineita ja aromeja. Sen sijaan lehdet, jotka kasvavat nopeasti kesän suorassa auringossa, ovat usein laihemman ja miedomman makuisia.
Taidolla valmistettu kesätee
Japanissa teelehdet senchaa varten poimitaan monta kertaa kevään ja alkukesän aikana. Ensimmäiset sadot ovat aina kallisarvoisempia kuin myöhemmät sadot. Teetä poimitaan myös kesällä ja näistä lehdistä valmistetaan bancha-teetä, joka on hieman senchaa karkeampi japanilainen vihreä tee.
Sencha Morimoto Okumidori on poimittu suhteellisen myöhään senchaksi. Sen lehdet ovat peräisin kesäkuussa ja elokuussa poimituista lehdistä.
Okumidori on kuitenkin valmistettu erityisellä taidolla, jonka vuosi tämä kesätee on hienovaraisempaa, aromaattisempaa ja herkempää kuin kesätee yleensä on. Morimoto nimittäin leikkaa teepensaita runsaasti kesäkuun sadon jälkeen, toisin kuin suurin osa teenviljelijöistä Japanissa.
Leikkaamisen vuoksi teepensaan kasvu tyrehtyy hetkeksi ja hidastuu. Näin teelehdet kasvavat hitaasti jopa kesällä, ja Morimoto voi jälleen korjata elokussa pensaista nuoria ja laadukkaita teelehtiä.
Tasapainoinen ja runsas sencha
Morimoton Okumidori-senchaan on lisätty kesällä poimittujen teelehtien lisäksi hieman teekasvin varsia. Varsissa on hyvin mieto ja pehmeä maku, joka tasapainottaa taidokkaasti Okumidorin makua.
Teen tuoksu on hedelmäinen ja siitä voi erottaa pähkinäisyyttä sekä sellaista maitoisutta, jota varsiteessä usein on. Maultaan Okumidori on selkeä, hedelmäinen ja raikas, eikä siinä ole lainkaan kitkeryyttä tai tylsää pölyistä aromia, jota kesäteessä usein on. Jälkimaku on pitkäkestoinen ja toistaa pähkinäistä makua.
Tarkastele Morimoto Okumidori Senchaa Chayssa ja tilaa omasi!
Katso myös muut uudet japanilaiset vihreät teet!