Viime vuonna teemaailmassa puhuttiin fermentoidusta kombutchasta, cold brew -teestä sekä ruoan ja teen yhdistämisestä. Mutta miltä kuulostaisi esimerkiksi etikkainen jäätee tai hapan itujuoma?
Otimme selvää tämän vuoden nousevista teetrendeistä, joskin teen määritelmää joudutaan näiden kohdalla hieman höllentämään. Lue mitä maailmalla juodaan vuonna 2019!

1. Etikkajuomat tulevat
Etikka juomassa saattaa kuulostaa ällöttävältä, mutta oikein valmistettuna lopputuloksena on herkullinen sopivan makea ja hapan.
Etikkajuomilla on pitkä historia: niitä on juotu mm. antiikin Roomassa, Kreikassa ja maissa, joihin arabikulttuuri oli levinnyt. Vielä 1900-luvun alussa makeutetut ja maustetut etikkajuomat olivat vielä yleisiä Yhdysvalloissa, mutta niiden suosio hiipui virvoitusjuomabuumin myötä. Nykyään etikkajuomat ovat taas löytäneet tiensä laseihin ympäri maailmaa.
Etikkajuomissa yhdistyy hunajan tai siirapin makeus, erilaisten etikkojen omalaatuinen hapan maku, sekä erilaisten hedelmien, marjojen ja yrttien makeus. Etikkateejuomissa näihin ainesosiin lisätään myös teetä tai yrttihaudukkeita. Aasiassa on jo useampia teeketjuja, jotka keskittyvät yksinomaan etikkateejuomien myymiseen.

2. Laadukkaat teelaadut myyvät
Teenjuojien parissa on ollut viime vuosina käynnissä samanlainen mullistus kuin kahvissa 2000-luvulta alkaen. Kahviasiantuntijat puhuvat kahvin ”kolmannesta aallosta”, jolloin yhä useampi kuluttaja alkoi pitää kahvia hienona nautintoaineena kuten viini, ja kulutus kääntyi korkealaatuisempaan kahviin ja valmistustapoihin.
Sama ilmiö on näkynyt pidempään myös teessä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana esimerkiksi Helsinkiin on avattu useita laadukkaita teehuoneita, jotka tarjoavat gongfu-teetä ja hienoja käsinvalmistettuja teelaatuja. Tällaisesta teekulttuurista ei oltaisi Suomessa osattu haaveillakaan vielä viime vuosituhannen puolella.
Teekauppiaat ja -blogaajat ovat onnistuneet kouluttamaan kuluttajia niin hyvin, että perinteiset suuret teeketjut ovat jo alkaneet kärsiä asiakkaiden kääntyessä pienten asiantuntevien teepuotien pariin. Esimerkiksi Starbucksin omistama Teavana-ketju sulki viime vuonna kaikki 379 myymälänsä Yhdysvalloissa.
Tänä vuonna jatkuvia teetrendejä ovat yhden teetilan ”single estate”-teet ja laadukkaat käsinvalmistetut teet. Teenjuojat kiinnittävät entistä enemmän huomiota asioihin kuten terroiriin, teelajikkeeseen ja valmistustapoihin. Teen ystäviä kiinnostavat erityisesti teet, joilla on tarina ja joista on saatavilla paljon tietoa. Näin luodaan ikään kuin yhteys usein tuntemattomiksi jääviin teen tuottajiin.

3. Probioottiset teet
Niin sanotut funktionaaliset teet ovat yksi suurista nousevista teetrendeistä. Nämä tarkoittavat teelaatuja ja -sekoituksia, joita markkinoidaan esimerkiksi piristävien, rauhoittavien, laihdutusta tukevien tai opiskelua helpottavien vaikutusten avulla. Probioottiset teet ovat nopeasti kasvava osa tätä suurempaa kategoriaa.
Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joiden uskotaan vaikuttavan myönteisesti elimistön bakteerikantaan. Elimistön mikrobikasvustoa säätelemällä probioottiset teet voivat muun muassa auttaa laihduttamisessa ja painonhallinnassa. Viime aikoia tutkimustulokset ovat paljastaneet, että elimistön bakteerit vaikuttavat jopa mielialaan, joten probioottiset teet ovat erittäin lupaava teeluokka, jota kannattaa seurata tulevina vuosina.
Yksi esimerkki probioottisista teeladuista on fermentoitu puerh-tee, joka on ulkomailla kasvattanut suosiotaan jo pitkään. Suomessa sen sijaan puerh on yhä varsin tuntematon teelaatu, josta ei esimerkiksi ole puhuttu mediassa lähes lainkaan. Puerh on kyllä löytänyt tiensä suomalaisten laatutietoisten teenjuojien teekuppeihin, mutta laajempi teekansa ei ole vielä kunnolla löytänyt puerhin pariin.
Myös viime vuoden suuri teetrendi kombutcha on probioottinen tee. Kombutcha suosion jälkeen myös muut samankaltaiset fermentoidut alkoholittomat juomat nousevat suosioon, esimerkiksi kefiiri ja inkivääriolut.
Uudempi tuttavuus on probioottinen rejuvelac-juoma. Se valmistetaan fermentoimalla idätettyjä siemeniä tai papuja vedessä. Siemenistä voi tehdä jopa kolme ”haudutusta” ja halutessaan juomaan voi lisätä makua mehulla, hedelmillä, yrteillä tai vaikkapa teellä. Maultaan rejuvelac muistuttaa raikkaan hapanta ja kirpsakkaa kombutchaa.
Rejuvelacia on helpompi tehdä kotona kuin kombutchaa, koska sen valmistamiseen ei tarvita valmista mikrobikasvustoa. Katso ohjeet esimerkiksi täältä: Rejuvelac – The Healthiest Ferment
Liity Chayan uutiskirjelistalle!
Jos haluat saada lisää tämänkaltaisia artikkeleita sekä paljon muuta teehen liittyvää asiaa suoraan sähköpostiisi, tilaa uutiskirjeemme!
Emme spämmää turhilla mainosviesteillä, vaan jaamme aidosti kiinnostavaa ja asiantuntevaa materiaalia sopivin väliajoin. Lisäksi saat tietysti myös ainoastaan tilaajille tarkoitettuja erikoistarjouksia. Liity nyt lukijoidemme joukkoon!