”1900-luvun alussa eräs teenviljelijä Taiwanin Beipussa huomasi, että pienet vihreät hyönteiset olivat vahingoittaneet hänen vastapoimitun kevätsadon lehtiä. Sen sijaan, että hän olisi tuhonnut satonsa, hän päätti jalostaa lehdet teeksi. Hän vei tuotteensa paikalliselle teekauppiaalle, joka piti teestä niin paljon, että hän maksoi teenviljelijälle kaksinkertaisen hinnan tavalliseen teehen verrattuna. Näin sattumalta teenviljelijä loi ensimmäisen Oriental Beauty -teen.” — Beipu Old Street restaurateur Huang Zhen-mei (黃珍梅)
Viimeisimmissä blogiteksteissä ollaan pyöritty paljon Manner-Kiinan puolella, joten tänään siirrytäänkin hieman sivuummalle ja mennään Taiwanin saarelle. Tänään esittelen teille uniikin teen, joka on myös epäilemättä kaikista maailman teistä yksi suosikkiteeni. Tälle teelle on vaikea vetää vertoja, sillä maultaan se on erittäin omalaatuinen. Lähdetäänkin siis tutustumaan Taiwanilaiseen Oriental Beauty- oolong-teehen!

Mitä on Oriental Beauty- tee?
Oriental Beauty-tee on 1800-luvun lopulla kehitetty vahvasti hapetettu (n. 70% hapetettu) oolong-tee Taiwanista. Oriental Beauty-tee on kotoisin Hsinchun kaupungista, luoteis Taiwanista.
Oriental Beauty– teellä on monia nimiä ja nimityksiä. Mandariinikiinaksi kyseisen teen nimi on Dongfang meiren ( 東方美人; lit. ’eastern beauty’) ja/tai myös baihao (白毫), joka tarkoittaa tarkoittaa ”valkoisia kärkiä”, engl. ”white-tip oolong”. Myös yksi nimitys länsimaissa Oriental Beauty- teelle on ”champagne oolong”, eli ”samppanja oolong”. Samppanja-oolong nimitys ei ole ihan tuulesta temmattu, sillä tämä tee on varsinaista oolongien aatelia.

Oriental Beauty- teen viljelystä
Teepensaat istutetaan kukkuloiden suojaisalle puolelle, alueille joissa on riittävästi kosteutta ja auringonpaistetta. Tee korjataan vasta keskellä kesää ja vain noin 40–50 % lehdistä voidaan käyttää. Sato on hyvin herkkä kuivuudelle, siksi myös vuotuinen tuotto on alhainen ja hinta suhteellisen korkea.
Oriental Beauty- tee poimitaan siis kerran vuodessa, eli teestä tulee vuosittain vain yksi sato. Teen poiminnassa käytetään vain nuppu ja kaksi ylintä lehteä, kun normaalisti oolong-teelaaduissa käytetään neljä-viisi ylintä lehteä. Nuorimmissa ja tuoreimmissa lehdissä on intensiivisempi ja raikkaampi maku, kuin alemmissa vanhemmissa lehdissä.
Tee-jasidien, eli hyönteisten käyttö Oriental Beautyn valmistuksessa
Oriental Beauty-teen tekee erikoiseksi se, että pienten hyönteisten, tee-jasidien (Jacobiasca formosana) annetaan syödä teenkasvin lehtiä. Kun hyönteinen puree teen lehteä, se aiheuttaa lehdessä kemiallisen reaktion, joka edesauttaa hapettumista ja vaikuttaa ratkaisevasti teen makuun. Muita teitä, joissa hyönteisiä käytetään apuna halutun maun saamiseksi on mm. Taiwanilainen Honey Black- musta tee. Oriental Beautyssa ja Honey Blackissa onkin havaittavissa yhteneviä hunajaisia makumaailmoja.
Tee-jasideita käytetään jonkin verran teen viljelyssä ja erityisesti niitä käytetään oolong-teiden viljelyssä. Tee-jasidien käyttö vaatii minimaalista kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä, sillä luonnollisestikkaan nämä hyönteiset tai yleisesti mitkään hyönteiset eivät hakeudu torjunta-ainerikkaisiin kasveihin tai varsinkaan syö niitä. Tee-jasidit vaativat lisäksi lämmintä ilmastoa.
Tee-jasidien käyttö vaatii puhtaan ilmaston ja mahdollisimman luonnollisessa tilassa olevan torjunta-ainevapaan teekasvin. Tämä kannustaakin teenviljelijöitä kohti luonnollisempaa teen viljelyä ja kemiallisista torjunta-aineista vapaampaa viljelyä. Oriental Beauty- tee onkin tae puhtaammasta teestä, jossa torjunta-aineita ei ole käytetty samalla tapaa kuin ehkä joissakin muissa teissä.
Miksi tee-jasideita käytetään teen valmistuksessa?
Syy miksi hyönteisiä (Jacobiasca formosana), eli tee-jasideita käytetään teen viljelyssä on maku. Hyönteisen purema lehdessä aiheuttaa kemiallisen reaktion, joka vaikuttaa vahvasti teelehden makuun. Hyönteisen puremassa lehdessä vapautuu terpeeneitä, joka luo hunajaisen aromin teelehteen. Terpeenejä tavataan runsaasti havupuiden pihkasta ja niitä on myös runsaasti kasvein eteerisissä öljyissä. Tee-jasidien puremista teelehdistä löytyy myskinen armoni, joka onkin kuvaavin sana Oriental Beauty-teen maulle.

Maistelussa Oriental Beauty- tee!
Makuja joita Oriental Beauty- teestä voi heti ensisiemauksella maistaa ovat hunaja, aprikoosi, kukat, persikka, vilja ja myski. Oriental Beauty tee on luonnostaan hieman makeaa, juurikin tee-jasidien luoman kemiallisen reaktion vuoksi.
Tee on erittäin pehmeää, eikä kitkeryyttä juuri ole ollenkaan. Tee on kevyttä juoda, mutta korkean hapettuneisuuden vuoksi samanaikaisesti hyvin tyydyttävää ja runsasta juotavaa. Suutuntuma on kepeydestään huolimatta täyteläinen. Viljavuus on teessä vahva elementti ja tee maistuu hyvin ravinteikkaalta.
Jälkimaku Oriental Beauty- teessä on pitkä ja hunajaisuus tuleekin jälkimaussa parhaiten esiin. Jälkimakua voisi kuvailla näin, että vähän kuin olisi juuri syönyt ihanan hunajaisen vohvelin. Parhaiten teetä voisi kuvata kypsän hedelmäiseksi ja myskiseksi.
Teehaude on kirkkaan punaoranssi. Väri on sekoitus hunajaa ja haaleaa ruostetta.
Haudutus
Haudutus: 1–2 tl/2 dl, 2–3 min, 85–90 °C
Huom. Oriental Beauty- oolong-teessä veden lämpötila on hieman matalampi kuin yleisesti oolong-teissä. Oriental Beautystä on mahdollista tehdä usea haudutus, noin kolme-neljä ja teetä voi myös halutessaan hauduttaa hieman pitempään. Oriental Beauty- teestä voi saada hyvin monenlaisia makumaailmoja riippuen haudutustekniikasta ja sen pituudesta. Oma suosikkini on hauduttaa teetä noin kolme minuuttia ja pidentää haudutusta seuraavissa kupillisissa aina noin 30 sek enemmän.

Nyt Oriental Beauty– tee Chayan verkkokaupasta ja myymälästä -15% torstaihin 24.2.2022 saakka!
https://www.chaya.fi/oriental-beauty-oolong-tee.html
Oletko sinä maistanut Oriental Beauty- teetä ja miten kuvailisit teen makua?
Teksti: Miska Tuononen
Kuvat: Pinja Mitrovitch/pinaycocography